Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Σαρλό και η Γκρέτα Γκάρμπο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το ότι ο Μιχάλης Κακογιάννης σε πολύ νεαρή ηλικία απέκτησε τον «ιό» του κινηματογράφου γιατί από την ταράτσα του σπιτιού του στην Κύπρο είχε... δωρεάν πρόσβαση στην οθόνη του απέναντι θερινού κινηματογράφου, με αποτέλεσμα να παρακολουθεί ταινίες από δύο ετών στην αγκαλιά της γυναίκας που τον φρόντιζε, είναι λίγο-πολύ γνωστό. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό όμως είναι ότι παιδί του δημοτικού ακόμη ο μετέπειτα δημιουργός της «Στέλλας» και του «Αλέξη Ζορμπά» συνήθιζε να φωτογραφίζει τις φωτογραφίες ηθοποιών από περιοδικά και στη συνέχεια να αφιερώνει τις νέες εκτυπώσεις προς τον... εαυτό του. Στις λατρείες του ανήκαν η Γκρέτα Γκάρμπο , η απόλυτη θεά του, και η Μαρλένε Ντίτριχ, στην οποία πολλά χρόνια αργότερα, όταν συναντήθηκαν στο σπίτι του Ζαν-Πιερ Κασέλ, εκμυστηρεύθηκε το μυστικό του. «Ενώ η ιδέα ενός νεότερου θαυμαστού και πιθανώς εραστή την κολάκευε, έκανα τη βλακεία να της πω αυτό που έκανα πολύ μικρός, δηλώνοντας έτσι τη διαφορά της ηλικίας μας. Και αυτό δεν της άρεσε... Πάγωσε».

Το γεγονός πάντως είναι ότι ο βωβός κινηματογράφος σφραγίστηκε στην ψυχή του Κακογιάννη και ποτέ δεν την εγκατέλειψε. «Κάθε τόσο είναι σαν να πατώ ένα κουμπί και οι εικόνες που είχα τότε ξαναζωντανεύουν» λέει με συγκίνηση ο σκηνοθέτης. Στις μέρες μας η παιδική αγάπη του ξαναγεννιέται στο Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, το οποίο σήμερα Πέμπτη ως και την Τρίτη 12 Οκτωβρίου φιλοξενεί ένα φεστιβάλ ταινιών του βωβού αμερικανικού κινηματογράφου.

Η επιλογή των 19 ταινιών που θα προβληθούν έγινε από τον ίδιο τον Κακογιάννη, ο οποίος προτίμησε να εστιάσει σε αναγνωρίσιμους τίτλους στοχεύοντας σε μια μελλοντική

«Η Γκρέτα Γκάρμπο παραμένει η θεά μου» λέει για τη σουηδή ηθοποιό (επάνω) ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέχεια με βωβές ταινίες προερχόμενες από την Ευρώπη. «Κατ΄ αρχάς οι ηθοποιοί του βωβού διέθεταν φοβερό ταλέντο ούτως ώστε να ξεπερνούν τον περιορισμό του βωβού παιξίματος» πιστεύει ο σκηνοθέτης. «Επρεπε λοιπόν να καλλιεργήσουν άλλα μέσα και ο καθένας είχε το δικό του στυλ ανάλογα με το μέγεθος του ταλέντου του». Του άρεσε ο Μπάστερ Κίτον, ο οποίος ήταν αθλητικός τύπος, καθ΄ ότι φοβερός δρομέας, αλλά και ο Τσάπλιν, ο οποίος, αν και όχι αθλητικός, «έφτιαξε έναν δικό του κόσμο, ο οποίος πέρασε προς τον ομιλούντα κινηματογράφο. Μακάρι να αποδειχθεί ότι υπάρχει κοινό για τις βωβές ταινίες, γιατί η νεολαία έχει πολλά να ανακαλύψει από το παρελθόν. Η επίγνωση του πώς ξεκίνησε ο κινηματογράφος κάνει ακόμα πιο πλούσια την απόλαυση των σύγχρονων ταινιών».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Πέμπτη 30/9:

20.00 Ομιλία του Μαρκ Γκάρετ Κούπερ, ειδικού σε θέματα βωβού κινηματογράφου.
21.00 «Η φιλοξενία μας» με τον Μπάστερ Κίτον


(Πειραιώς 206, Ταύρος). Πληροφορίες στο τηλ. 210 3418.584.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

moschato.tauros.life@gmail.com