Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

H κ. Αλιφιεράκη μιλάει για την HELLAFOAM


Για να φτάσει να γίνει αυτό το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ αλλά και τα δύο προηγούμενα που αφορούσαν την υφιστάμενη κατάσταση στον καταυλισμό με την καύση καλωδίων και σκουπιδιών, επισκεφθήκαμε αρκετές φορές με τον δημοσιογράφο και τον φωτογράφο του, τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ, τις περιοχές που άπτονται των προβλημάτων.

Η HELLAFOAM βρίσκεται στην καρδιά του Βοτανικού, πάροδος Ορφέως 164 βόρεια του καταυλισμού.

Εκείνη όπως και όλες οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες της περιοχής, σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων, έχουν λεηλατηθεί από τους ROMA και είναι ζήτημα χρόνου να ξανασυμβεί.

Οι εργαζόμενοι γύρω από το εργοστάσιο νόμιζαν ότι τα βαρέλια με τα τοξικά υλικά είχαν απομακρυνθεί από εκεί (δεν υπάρχει οπτική εικόνα από το δρόμο) γιατί ο εισαγγελέας και η αστυνομία εκείνο το απόγευμα του 2010 τους διαβεβαίωσαν ότι θα φύγουν!!!

Έχει περάσει ένας χρόνος. Εισαγγελέας και Αστυνομία έφυγαν. Τα τοξικά όμως καλά κρατούν.
Σε επιστολή του δημάρχου κ. Α. Ευθυμίου, αναρτημένη στο διαδίκτυο αναφέρεται: 

<<… αγωνιζόμαστε για την απομάκρυνση του εργοστασίου HELLAFOΑM που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αθηναίων >>. 

Όμως, θα μπορούσατε να είχατε συνεργαστεί με την Αθήνα και τον κ. Λιακόπουλο για να τον πείσετε και να καταλάβουν ότι το συγκεκριμένο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας και να τους έχετε πιέσει να βρουν τους κωδικούς για να εκμαιευθούν  τα χρήματα που χρειάζονται για την απομάκρυνση των τοξικών.

Η HELLAFOΑM χωροταξικά δεν ανήκει στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου, όμως τόσο εσείς όσο και εμείς γνωρίζουμε τον κίνδυνο που υπάρχει από την αποθήκευσή τους στον χώρο και το τι πρόκειται να συμβεί αν ξανά επιχειρηθεί  καινούργιο πλιάτσικο. 

Ανατολικά βρίσκεται η κατοικημένη περιοχή του Βοτανικού. Νότια εμείς.

Γι αυτούς τους λόγους και μόνο δεν έχει το δικαίωμα κανείς που γνωρίζει να σιωπά.

Ευχή και θέληση όλων μας προς όλους σας να το προλάβετε. 


Πολίτες κατά της καύσης καλωδίων και σκουπιδιών,
Αλιφιεράκη Αναστασία

Η Φωτογραφία απεικονίζει τις δεξαμενές μέσα στην Hellafoam

Τοξική βόμβα για τους κατοίκους η Hellafoam στον Ταύρο

Του Κωστα Ονισενκο( ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ )

Τα «στενά» δημόσια οικονομικά, αλλά και η σύγχυση που προκλήθηκε αναφορικά με τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά τον «Καλλικράτη» αποτελούν τις βασικές αιτίες των σημαντικών καθυστερήσεων στην απομάκρυνση βαρελιών με χημικά από αποθήκες εταιρειών ή εργοστάσια που έκλεισαν, αλλά και υλικών που έχουν πεταχθεί από ασυνείδητους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για δεκάδες τόνους χημικών, κυρίως σε βιομηχανικές περιοχές, όπως Ταύρος, Ασπρόπυργος και Παιανία, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως ο Βόλος και η Πάτρα.

Αποκεντρωμένες διοικήσεις, στις οποίες ανήκει η ευθύνη για την απομάκρυνση των αποβλήτων, προκηρύσσουν διαγωνισμούς που δεν γίνονται ή δεν καλύπτουν το ακριβό κόστος της ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων, τα οποία πρέπει να μεταφέρονται στο εξωτερικό, καθώς δεν υπάρχει νόμιμος χώρος εναπόθεσής τους.

Τα υλικά αυτά, όσο καιρό παραμένουν χωρίς καμία επίβλεψη, εγκυμονούν τον κίνδυνο διαρροής είτε εξαιτίας διάβρωσης των βαρελιών είτε εξαιτίας επέμβασης έξωθεν παραγόντων. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία των κατοίκων των περιοχών όπου είναι αποθηκευμένα, να μολύνει το έδαφος ή και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Στον Ταύρο
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εργοστάσιο της Hellafoam στον Ταύρο, το οποίο παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια, έχοντας κλειδωμένα στο εσωτερικό του περίπου 25 τόνους επικίνδυνα χημικά.

Η εταιρεία στην οποία ανήκε ο χώρος έχει πτωχεύσει και δηλώνει αδυναμία για την απομάκρυνση των υλικών, η οποία κοστολογείται στις 60.000 ευρώ.

«Οι χημικές ουσίες που βρέθηκαν εγκαταλειμμένες στον χώρο του πρώην εργοστασίου της Hellafoam ΑΒΕΕ έχουν παραμείνει αποθηκευμένες επί μακρόν, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πλήρως η ταυτότητά τους, και υπό συνθήκες που δεν διασφαλίζουν τυχόν αλλοίωσή τους και πολύ περισσότερο τυχόν εκδήλωση κινδύνου διαρροής ή ανάφλεξης ή εκπομπών ή μη σύννομης/ασφαλούς διαχείρισης.

Ως αποτέλεσμα, τυχόν περαιτέρω παραμονής τους στον χώρο και υπό τις παρούσες συνθήκες, εγκυμονεί άμεσο και διαρκή κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία», προειδοποιούσε με έγγραφό της η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ στις 19/10/2010.

Το έγγραφο, που χαρακτηρίζεται ως «επείγον» έχει σταλεί μια εβδομάδα αφότου Τσιγγάνοι που διαβιούν στον καταυλισμό του Ταύρου διέρρηξαν το εγκαταλελειμμένο χώρο, άδειασαν το περιεχόμενο ορισμένων βαρελιών με σκοπό να τα πάρουν για σκραπ, μια «βιομηχανία» που ανθεί στην περιοχή. 

Νέο μαγαζί ανοίγει απέναντι από τον ηλεκρικό σταθμό του Μοσχάτου


Μετά από ψήφισμα- έγκρισης  της πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Μακρυγιάννη απέναντι από τον ηλεκτρικό σταθμό του Μοσχάτου, ένα νέο μαγαζί ανοίγει στην θέση που βρισκόταν το επιπλοποιείο του πρώην Αντιδημάρχου Μοσχάτου κου Παπαδόπουλου. 

Το νέο μαγαζί με ιδιοκτήτη πλέον τον γνωστό Μοσχατιώτη Νικολόπουλο (γιο του εκδότη της τοπικής εφημερίδας του Μοσχάτου Μαχητικής) θα είναι σε λίγο καιρό γεγονός. 

Οι πρώτες πληροφορίες από τους ενοίκους είναι ότι θα ανοίξει ζαχαροπλαστείο – καφέ.

Είναι ευχάριστο που επάνω στην τόσο μεγάλη κρίση έστω και δειλά ανοίγουν νέα μαγαζιά στην πόλη.

Να ευχηθούμε καλές δουλείες και καλή επιτυχία στο νέο αυτό εγχείρημα.