Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, γνώσεων και δεξιοτήτων από την Μεσοποταμία

Στη συνέλευση της ομάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης της Κίνησης Πολιτών «ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ» αποφασίστηκε η ίδρυση ΤΡΑΠΕΖΑΣ  ΧΡΟΝΟΥ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στο Μοσχάτο με σκοπό την ανταλλαγή υπηρεσιών  χωρίς  την μεσολάβηση χρήματος.

Σκοπός της  Τράπεζας Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου: Η κοινωνική αλληλεγγύη μέσω της αμοιβαίας ανταλλαγής υπηρεσιών και η ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.

Θεμελιώδης αρχές και αξίες της Τράπεζας Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου είναι:
·        Η κοινωνική αλληλεγγύη
·        Η ποιότητα ζωής
·        Η ατομική και κοινωνική ευθύνη
·        Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα
·        Η άμεση και συμμετοχική δημοκρατία
·        Η βιωσιμότητα
·        Οι οικολογικές αρχές.

Τι είναι η Τράπεζα Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου:  Είναι μια μορφή συναλλαγής κι ένα ανεξάρτητο σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών χωρίς τόκο και κέρδος, που βοηθά τις τοπικές κοινωνίες να αναπνεύσουν, να ζήσουν και να αναπτυχθούν μέσα σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Είναι με λίγα λόγια ένας τρόπος να ζεις και να εργάζεσαι χωρίς χρήματα.

Η Τράπεζα Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου στηρίζεται στην αυτοοργάνωση των ανθρώπων του Μοσχάτου, οι οποίοι αφού καταγράψουν τις ανάγκες και τις ειδικότητες του καθενός που συμμετέχει, ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες ανεξαρτητοποιημένοι από το χρήμα και τις τιμές της προσφοράς και της ζήτησης της αγοράς, φτιάχνοντας έτσι ένα τοπικό δίκτυο.  Σε αυτό ο καθένας δηλώνει τι μπορεί να προσφέρει και τι έχει ανάγκη. Η ανταλλαγή αφορά υπηρεσίες ή γνώσεις. Όλοι προσφέρουν και όλοι έχουν κάποια στιγμή κάτι ανάγκη.

Στην Τράπεζα Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου πχ προσφέρονται ήδη οι υπηρεσίες : Μαθήματα Ελληνικών και Αγγλικών για παιδιά, Φιλολογικά μαθήματα, Βοήθεια για ηλικιωμένους, Βοήθεια σε ξυλοκατασκευές, Μερεμέτια, Εκπαίδευση και βοήθεια σε υπολογιστές, Εκπαίδευση σε μοντελισμό, Παρασκευή κέϊκ και πολλά άλλα.

Πρόκειται για ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, γνώσεων και δεξιοτήτων, που στηρίζεται στην δική του μονάδα συναλλαγής: τον χρόνο. Ελάχιστη μονάδα χρόνου ορίζεται η μια ώρα και οι ανταλλασσόμενες  υπηρεσίες εξισώνονται ( δηλ. κάθε υπηρεσία είναι σημαντική εφόσον καλύπτει κάποια ανάγκη). Τα παρακάτω παραδείγματα δείχνουν πως λειτουργεί η Τράπεζα Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου:
·        Μια ώρα διδασκαλίας αρχαίων ελληνικών εξισώνεται και ανταλλάσσεται με μια ώρα baby sitting
·        Μια ώρα καθαριότητας του σπιτιού εξισώνεται και ανταλλάσσεται με μια ώρα διδασκαλίας ξένης γλώσσας.

Πρέπει να αναφερθεί ότι όσοι χρησιμοποιούν το σύστημα της Τράπεζας Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου δεν αφήνουν το κρατικό νόμισμα και τις δουλειές τους, αλλά έχουν ένα παράλληλο δρόμο, που βοηθάει το εισόδημα τους και στην πράξη είναι σαν να γίνεται μεγαλύτερο.

Κατέθεσε λοιπόν αυτοοργάνωση και κέρδισε αλληλεγγύη χρησιμοποιώντας την Τράπεζα Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου. Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην φόρμα:[1]

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
EMAIL
ΥΠΗΡΕΣΙΑ













Και κάνε κατάθεση στην Τράπεζα Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου. Θα μας βρεις κάθε ΤΡΙΤΗ 9μμ στο σπίτι της Μεσοποταμίας, Πλάτωνος 13 στο Μοσχάτο ή  ηλεκτρονικά στη διεύθυνση mesopotamiatx@gmail.com



[1] Τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται και δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλο λόγο πέρα της Τράπεζας Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου.

Οι Mission έρχονται στο Fuzz club στον Ταύρο

Του Γιάννη Λυμπέρη

Αν σκεφτεί κανείς πόσα χρόνια έχουν να εμφανιστούν μαζί τα ορίτζιναλ μέλη της βρετανικής μπάντας, η συναυλία τους την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στο Fuzz club, θα τους βρει σε φουλ φόρμα! 

Ο Wayne Hussey, o Craig Adams και ο Simon Hinkler έρχονται στην Αθήνα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής περιοδείας τους για τη συμπλήρωση 25 χρόνων επιτυχημένης πορείας. Τα ήδη πωληθέντα εισιτήρια θα ισχύουν κανονικά για την νέα ημερομηνία, ενώ συνεχίζεται κανονικά η προπώληση.
Οι Mission θα παρουσιάσουν τραγούδια μόνο από τους πρώτους δίσκους του, αυτούς δηλαδή που ηχογράφησαν με το αρχικό line up. Τότε που άγγιξαν το καλλιτεχνικό και εμπορικό τους ζενίθ, δημιουργώντας έναν πυρήνα οπαδών, τον οποίον θα… δείτε, όσοι κάνετε το μουσικό καθήκον σας την επόμενη εβδομάδα. Τη βραδιά θα «ζεστάνουν» οι Common Sense.
Τιμή Εισιτηρίου: 25 ευρώ.
Προπώληση εισιτηρίων: Public-Συντάγματος, Ticket House (Πανεπιστημίου 42, εντός στοάς, τηλ. 210 3608366) και στα www.ticketarena.gr & www.viva.gr
Fuzz Live Music Club: Πειραιώς 209 & Πατρ. Ιωακείμ 1, Ταύρος.Τηλέφωνο: 210 3450817 . www.fuzzclub.g

Επιστολή διαμαρτυρίας για την συνέντευξη του Μπούτση ο Α.Ο Μοσχάτου

Αγαπητέ Φίλε Δήμαρχε,

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στην συνέντευξη του δημοτικού σας συμβούλου Αντώνη Μπούτση που παραχώρησε στο Moschato Tavros Life την 24/10/2011,το κομμάτι που αναφέρεται στην από 21/09/2011 ανοικτή επιστολή που σας απευθύναμε,σε σχέση με τα προβλήματα του γηπέδου.

Καταρχήν φανταζόμαστε ότι και εσάς προσωπικά δεν σας ενδιέφερε κανενός είδους απάντηση προς 2 γονείς καθώς δεν το κρίνατε σκόπιμο.Σεβαστό σαν απόφαση αλλά δύσκολα κατανοητό.

Απευθυνόμενοι και πάλι προς εσάς θα θέλαμε να μας απαντήσετε αν θεωρείται σωστό να απαξιώνεται από τον κο Μπούτση η ιδιότητα του γονέα με την οποία σας απευθυνθήκαμε;

Για μας κύριε Δήμαρχε είναι πολύ σημαντικότερη από την όψιμη,εθελοντική και σίγουρα κοστοβόρα ενασχόληση με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.Σήμερα προσφέρουμε εμείς κάτι,χθες ήταν κάποιοι άλλοι, αύριο θα είναι κάποιοι άλλοι κ.ο.κ.

> Έχετε δίπλα σας στελέχη που γνωρίζουν καλύτερα από τον κο Μπούτση τα του αθλητισμού, έχουν ¨ματώσει ¨ στο παρελθόν και μπορεί να σας πληροφορήσουν σχετικά αν θέλετε να ενημερωθείτε καλύτερα.

Δεν είναι ντροπή να συμβουλευτειτε τον Θανάση Ντερέκα στον οποίο εν πολλοίς οφείλεται το γήπεδο του Μοσχάτου, τον Γιώργο Αναστόπουλο που γνωρίζει απο αθλητισμό, τον Άρη Κρεμμύδα που έχει λιώσει σόλες χρόνια και συνεχίζει να το κάνει μέσα σε αυτο το γήπεδο,τον Κώστα Πηνιώτη, τον Θανάση τον Μελίστα, τον ΓΙωργο Φελλά, την Βασιλική την Καραβία και άλλους πολλούς.

Παράνομο εργοτάξιο εκμετάλλευσης στον Ταύρο από ομάδες Ρομά και αλλοδαπών

Τοξικό νέφος από καύση μετάλλων
 Του Κωστα Ονισενκο

Ενα μεγάλο παράνομο εργοτάξιο εκμετάλλευσης μετάλλων και απορριμμάτων συνεχίζει να λειτουργεί στον Ταύρο, δημιουργώντας πλήθος προβλημάτων στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που μιλούν για «ημέρες ασφυξίας» όταν γίνεται ανεξέλεγκτη καύση καλωδίων και σκουπιδιών με σκοπό την απομόνωση των μετάλλων από ομάδες Ρομά και αλλοδαπών που ζουν στον εκεί τριτοκοσμικό καταυλισμό.

Από τις καύσεις, όπως επισημαίνουν επιστήμονες και επίσημες εκθέσεις, δημιουργείται τοξικό νέφος που φτάνει σε απόσταση χιλιομέτρων -ανάλογα των καιρικών συνθηκών- απειλώντας την υγεία των κατοίκων.

«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα των σπιτιών μας, το καταλαβαίνετε; Το μόνο όπλο μας είναι να παίρνουμε τηλέφωνο την Πυροσβεστική και την αστυνομία όποτε βλέπουμε να γίνεται καύση. Αλλά και αυτοί αποφεύγουν να μπουν μέσα, φοβούνται επιθέσεις», υποστηρίζει η κάτοικος κ. Αναστ. Αλιφιεράκη «εκφράζοντας σχεδόν όλους που μένουν στην περιοχή».

Το εργοτάξιο τροφοδοτείται καθημερινά με «καύσιμο ύλη» από τα μέταλλα που συγκεντρώνουν εκατοντάδες αλλοδαποί και Ρομά, οργώνοντας τις γειτονιές της Αθήνας.

Διοξίνες και φουράνια
«Το πλαστικό που υπάρχει γύρω από τα καλώδια παράγει διοξίνες, φουράνια και μια σειρά από άλλες τοξικές ουσίες που είναι ύποπτες για καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις, βλάβες στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού, αλλά και αναπνευστικά προβλήματα.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αφενός οι διοξίνες και τα φουράνια παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφετέρου συσσωρεύονται στον οργανισμό. Με τον άνεμο οι διοξίνες μπορούν να μεταφερθούν ακόμα και 20 χιλιόμετρα μακριά», τονίζει ο επιστημονικός συνεργάτης του «Δημόκριτου» κ. Νίκος Κατσαρός.

Ο καταυλισμός, που «ιδρύθηκε» πριν από το 2000, βρίσκεται σε ιδιωτική έκταση που έχει καταπατηθεί και σήμερα φιλοξενεί 15 οικογένειες Ελλήνων Ρομά και άλλα 300 άτομα - η πλειονότητα Ρομά από βαλκανικές χώρες που διαβιούν σε απάνθρωπες συνθήκες.

Κάποιες παράγκες ηλεκτροδοτούνται παράνομα, δεν υπάρχει νερό, αρουραίοι κυριολεκτικά επιτίθενται στους Ρομά, δαγκώνοντάς τους την ώρα που αυτοί κοιμούνται. Επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) ύστερα από ελέγχους έχουν κάνει λόγο για επικίνδυνες, μεταδοτικές ασθένειες.

Στο κέντρο αυτής της «παραγκούπολης των αθλίων», υπάρχει αυτοσχέδιο καφενείο το οποίο ανήκει σε έναν από τους αρχηγούς. Οι αρχηγοί είναι εκείνοι που κανονίζουν το εμπόριο του χαλκού και των άλλων μετάλλων και έρχονται σε επαφή, παζαρεύοντας με ιδιοκτήτες που συγκεντρώνουν παλιοσίδερα σε μάντρες της περιοχής.

Συχνά οι Ρομά αγοράζουν οι ίδιοι τα καλώδια με 2 ευρώ το κιλό και αφού τα κάψουν πωλούν το λιωμένο μέταλλο πάνω από 4 ευρώ το κιλό βγάζοντας ένα καλό μεροκάματο. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επιχειρήσει πολλές φορές να σταματήσουν την παράνομη καύση των καλωδίων, έχουν απειληθεί συμπλοκές, ενώ στη γειτονιά ψιθυρίζεται ότι κατά καιρούς έχουν «δωροδοκήσει» τους αρχηγούς του καταυλισμού χωρίς όμως να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει συστήσει εδώ και ένα χρόνο επιτροπή που ασχολείται με το θέμα. Οι προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι αφορούν και τη συνεργασία των αρχών με τους Ρομά, προκειμένου αυτοί να πουλάνε επισήμως, «με χαρτιά» στο Δημόσιο τα υλικά που μαζεύουν από τα σκουπίδια και να μην τα καίνε.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής αντιτίθενται σφόδρα σε αυτή την προοπτική φοβούμενοι ότι αυτό θα φέρει μια άτυπη νομιμοποίηση του καταυλισμού -«πρέπει να φύγουν από εδώ», λένε. «Παρά το γεγονός ότι γεωγραφικά ο καταυλισμός ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, το πρόβλημα είναι εξίσου και δικό μας.

Εχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ζητήματος και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις του ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο, θεωρούμε ότι ο καταυλισμός πρέπει να απομακρυνθεί», ξεκαθαρίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου.