Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Αποκλειστική συνέντευξη από τον Αντώνη Μπούτση

Κύριε Μπούτση θα θέλαμε καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε που βρεθήκατε στον χώρο του Μοσχάτο Ταύρος Life και δεχτήκατε της πρόσκλησή μας για μια συνέντευξη εφόλης της ύλης.

ΣΤΟΧΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Ποιος είναι ο στόχος της τωρινής Δημοτικής αρχής και τι μπορούν οι Δημότες να περιμένουν από εσάς τον ίδιο;

Προφανώς είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλήσω για τον δικό μου τομέα. Βρισκόμαστε ενόψει της συγκρότησης του νέου διοικητικού συμβουλίου και την συγκρότηση της αθλητικής επιτροπής επομένως το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι μια συντήρηση των πραγμάτων, με την έννοια θεσμοί που λειτουργούσαν, να συνεχίσουν να λειτουργούν να μην κοπεί τίποτα και αν γίνεται να επεκταθούν και κάποια πράγματα και στην άλλή κοινότητα..

Ο Στόχος όμως σε βάθος 3ετίας είναι ότι απολαμβάνει ο κάτοικος του Μοσχάτου, το ίδιο να απολαμβάνει και ο κάτοικος του Ταύρου και μάλιστα στην περιοχή του. Στα άμεσα τώρα σχέδια μετά και την συγκρότηση του νέου συμβουλίου στο κομμάτι του πολιτισμού είναι να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα και με την συμμετοχή ιδιωτών ή και σχημάτων της πόλης, οπού θα κρατούν ζωντανό το πολιτιστικό κέντρο.

Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε τους θεσμούς που υπήρχαν και στις δυο πόλεις, παράδειγμα το μαθητικό φεστιβάλ και τα Ταύρεια, να τα απλώσουμε και στις δύο περιοχές. Ως προς τον αθλητισμό ισχύει ακριβώς το ίδιο. Θέλουμε να επεκτείνουμε τις Αθλοδιακοπές, το πινγκ πονγκ, κτλ., όπως έγινε για παράδειγμα με τα προγράμματα  πιλάτες, λατιν και γιόγκα.

Για πρώτη φορά γίνονται στην κοινότητα του Ταύρου και θα ήθελα μέσα από το blog να ευχαριστήσω  και τους Δημότες του Ταύρου για την τεράστια ανταπόκρισή τους. Τα τμήματα του Ταύρου γέμισαν και συμπληρώθηκαν πολύ νωρίτερα από εκείνα του Μοσχάτου και αυτό είναι ένδειξη, ότι από τον κόσμο του Ταύρου έλειπαν και στόχος είναι να τα εμπλουτίσουμε ανάλογα με τις συμβάσεις που θα έχουμε, γιατί να σημειώσουμε ότι σε αυτούς τους χώρους δεν έχουμε μόνιμο προσωπικό.

Είναι συναρπαστική η περιπέτεια που ξεκινάει από εδώ και πέρα αυτή την δύσκολη εποχή.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
Ποια είναι η άποψή σας για τον Καλλικράτη και τι αλλαγές προκάλεσε στον Δήμο μας; Η βιαστική ενοποίηση των Δήμων άρα και οργανισμών έχει προκαλέσει ένα αλαλούμ καταρχήν διοικητικό. Όχι μόνο σε Μοσχάτο και Ταύρο αλλά γενικότερα. Θα υπάρξει μία Διοίκηση για τον παλιό ΟΝΑ και Πνευματικό κέντρο; Αυτή η διοίκηση θα έχει μέλη , πρόεδρο και πως θα επιλέγονται; Με ποια κριτήρια; Με εκλογές με τι;
Καταρχήν είναι αλήθεια, ότι ο πρόσφατος νόμος του Καλλικράτη έχει ακόμα πάρα πολλά διοικητικά κενά, τα οποία μετά από 9 μήνες στο σύνολο των δήμων  δεν έχουν καλυφθεί. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η γνώμη μου για τον Καλλικράτη είναι θετική.

Ο Καλλικράτης ήρθε να βάλει μία τάξη στα των δήμων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, οπού περίπου μέχρι και τα τέλη του προηγούμενου χρόνου ήταν στην διακριτική ευχέρεια του κάθε Δημάρχου και της κάθε Δημοτικής Αρχής να κάνει ότι θέλει. Εμείς βέβαια στο Μοσχάτο δεν είχαμε τέτοια θέματα, γιατί υπήρχε μία τάξη και οργάνωση, αλλά το Μοσχάτο δεν ήταν και ο μέσος Δήμος.

Στην πλειοψηφία των δήμων γινόντουσαν πράγματα που θα έπρεπε να ντρέπεται η αυτοδιοίκηση.

Άρα ο Καλλικράτης έρχεται να βάλει ένα καλούπι, ένα πλαίσιο στο όποιο θα διοικείται σωστά η τοπική αυτοδιοίκηση. Το κακό είναι, ότι συνέπεσε σε μία δύσκολη  χρονική στιγμή, οικονομική και κοινωνική για την χώρα κ’ αυτό δημιούργησε ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, ο αρχικός σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής ήταν ο πολιτισμός και ο αθλητισμός να περάσουν απευθείας στον Δήμο, γιατί  λόγω Καλλικράτη είχε δικαίωμα σαν δήμος να κρατήσει  ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Το κράτησε και είναι αυτό των ΚΑΠΗ και των παιδικών σταθμών, το κοινωνικό μέρος δηλαδή.  Εμείς όμως προτείναμε εκμεταλλευόμενοι μία δυνατότητα που έδινε ο Καλλικράτης, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου, ως ιστορικό κέντρο με πολλές δραστηριότητες, να παραμείνει αυτοτελές νομικό πρόσωπο.

Ευτυχώς η εισήγηση του δήμου Μοσχάτού αλλά και άλλων δήμων εισακούστηκαν και περίπου 70 νομικά πρόσωπα σ’ όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων και το Πνευματικό κέντρο Μοσχάτου παραμένουν αυτόνομα.

Απ’ αυτό καταφέραμε να κάνουμε ένα επανασχεδιασμό, έτσι ώστε όλα τα πολιτιστικά να μπουν κάτω από αυτό το νομικό πρόσωπο που θα λέγεται Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτού-Ταύρου. Ο αθλητισμός θα παραμείνει σαν τμήμα  διεύθυνσης του Δήμου.

Παρ’ όλα αυτά η πολιτική βούληση του Δημάρχου μας, αλλά και της Δημοτικής Αρχής είναι να φτιαχτεί μια αθλητική επιτροπή που θα λειτουργεί συμβουλευτικά προς το Δημοτικό Συμβούλιο γύρω από τα θέματα του αθλητισμού.
Η διοίκηση ως προς τα πολιτιστικά θα είναι μία;
Η διοίκηση ως προς τα πολιτιστικά θα είναι το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, ως προς τα αθλητικά θα είναι άλλη επιτροπή, άτυπη αλλά με τελικό αποφασιστικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ως προς την διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου θα υπάρχει ένα 15μελες διοικητικό συμβούλιο. Τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο θα τον ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα υπάρχουν 10 λαϊκά μέλη και 5 Δημοτικοί  Σύμβουλοι.
Στον αθλητισμό, ο νόμος δεν έδινε το δικαίωμα να φτιάξουμε οργανισμό. Έτσι θα υπάρξει μια επιτροπή που θα αποτελείται 21-23 μέλη κατά τα πρότυπα του Ο.Ν.Α., η οποία θα λειτουργεί και θα συμβουλεύει το Δημοτικό Συμβούλιο.
-ΩΔΕΙΟ
Φήμες ακούγονται  για ιδιωτικοποίηση του ωδείου Μοσχάτου . Θα ήθελα να μας το ξεκαθαρίσετε αυτό ένα μπορείτε γιατί υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις επάνω στο θέμα. Αληθεύουν οι φήμες αυτές; Υπήρχε ή Υπάρχει τέτοια σκέψη; Έχουν πληρωθεί οι καθηγητές του ωδείου στο Μοσχάτο; καταλογίζουν ευθύνες σε μεγάλο βαθμό σε εσάς για τους χειρισμούς σας.Τι έχετε να απαντήσετε;