Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Σε κτίριο της πρώην Ναυτικής Βάσης Βοτανικού θα λειτουργήσει το ισλαμικό τέμενος

Σε κτίριο της πρώην Ναυτικής Βάσης Βοτανικού, στην περιοχή του Ελαιώνα, το οποίο θα ανακαινισθεί και θα τροποποιηθεί ανάλογα, προβλέπεται να λειτουργήσει το ισλαμικό τέμενος της Αθήνας, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε το μεσημέρι στη Βουλή και θα ενσωματωθεί σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που ρυθμίζει ενεργειακά θέματα.

Σύμφωνα με τους υφιστάμενους σχεδιασμούς, το τέμενος, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί 500 πιστούς, δεν θα διαθέτει μιναρέ. Η ανακατασκευή των κτιριακών δομών που θα χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο, εκτιμάται ότι θα κοστίσει λιγότερο από τα 15 εκατ. ευρώ, που είχαν εγκριθεί το 2006 για την ανέγερση τζαμιού με κονδύλια.

Η διοικούσα επιτροπή του τεμένους θα αποτελείται από πέντε Έλληνες κρατικούς λειτουργούς και δυο μουσουλμάνους από αναγνωρισμένες ενώσεις τους στην Αθήνα. Ο ιμάμης θα διορίζεται κατόπιν έγκρισης από τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας.

Ο Μοσχατιώτης Σταύρος Σταυρόπουλος στην ΕΤ1 την Τετάρτη 27/07

Ο Σταύρος Σταυρόπουλος στην εκπομπή
της Εύης Κυριακοπούλου "Η ζωή είναι αλλού"


Την Τετάρτη 27 Ιουλίου στις 9 μμ ο ποιητής και συγγραφέας Σταύρος Σταυρόπουλος είναι καλεσμένος στην εκπομπή της Εύης Κυριακοπούλου "Η ζωή είναι αλλού"  που μεταδίδεται από την ΕΤ1.

Ο Σταύρος Σταυρόπουλος θα μιλήσει για τις λέξεις, τον έρωτα, τον χρόνο, και το καινούργιο του βιβλίο "Πιο νύχτα δεν γίνεται".

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

"Στο τζάμι το πακέτο έχει μεγαλώσει. Τα τσιγάρα έφτασαν το μέγεθος του υαλοκαθαριστήρα και τον ξεπέρασαν. Το φεγγάρι έσκυψε τη μύτη του, όπως σκύβει ο εκσκαφέας στα ερείπια, και χάθηκε πίσω από τα κομμένα σύννεφα. Το τετράδιο καλλιγραφίας του ουρανού ήταν γεμάτο. Σάπιο πορτοκαλί.

Ο Θεός δεν θα είχε που να γράψει.
Για μια στιγμή νόμισα ότι όλα τα κεραμίδια των σπιτιών χύθηκαν πάνω μου και με έθαψαν.

Δεν ήμουν εγώ. Το κορμί σου δίπλα μου σα να χόρευε.
Ήταν όπως το ήθελα: Σκισμένο, σε πυρκαγιά, με ανοιγμένες τρύπες παντού. Έτοιμο να στάξει.

Πάμε να γεννηθούμε αλλού, σου είπα. Ο χρόνος αυτός έχει πεθάνει".



Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ   γεννήθηκε στο Μοσχάτο το 1961. Σπούδασε στο Παρίσι κοινωνιολογία και στην Αθήνα δημοσιογραφία, εγκαταλείποντας και τα δυο στη μέση χωρίς να πάρει πτυχίο. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δέκα βιβλία του, ποίησης και πεζογραφίας.

Τα τελευταία χρόνια διατηρεί μόνιμη στήλη στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στο ένθετο «Βιβλιοθήκη», ενώ δημοσιεύει τακτικά κείμενα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
Από τους πεζογράφους θεωρείται ποιητής και από τους ποιητές πεζογράφος.
Είπαν για τον συγγραφέα:

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της ποίησης του Σταυρόπουλου είναι ένας ιδιότυπος σουρεαλισμός όχι με την έννοια της ποιητικής μανιέρας, της σχολής που για μια ολόκληρη εποχή επιβλήθηκε στο ποιητικό σύμπαν, αλλά με την έννοια της πρόθεσης της πραγματικής υπέρβασης του πραγματικού.

Με συνδυασμούς που ξαφνιάζουν, αλλά που ποτέ δεν αποδεσμεύονται από την κυριαρχία του πραγματικού.
Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ, Ποιητική

Ο χρόνος για τον Σταυρόπουλο δεν είναι μια οπή προς την αιωνιότητα. Είναι ο αναπότρεπτος τοίχος και τα θρύψαλα που αφήνει. Είναι ο χρόνος ενός Προυστ, ενός Ελιοτ, ενός Γέιτς, ενός Αχτερμπεργκ, μιας Σέξτον, ενός Κοέν, ενός Ντίλαν. Μιας Αννα Καμιένσκα.

Βασίλης Ζηλάκος, ΕλευθεροτυπίαΟ Σταύρος Σταυρόπουλος καλεί την γενιά του σ’ ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι για την αποφοίτηση της αθωότητας. Ασφαλώς δε, κατά τη δήλωση του Σαββόπουλου, «είναι ο αρχηγός σ’ αυτό το πανηγύρι».
Γιάννης Ευσταθιάδης, Δέκατα