Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

Αναβίωσε το έθιμο του Αϊ - Γιάννη του Κλήδονα σε γειτονιά του Μοσχάτου

Στις 23 Ιουνίου, το βράδυ στα τρίστρατα των δρόμων, σε κάθε γειτονιά ανάβουν φωτιές, οι γνωστές φωτιές του Αϊ - Γιάννη.

Συναγωνίζονται μάλιστα για το ποια γειτονιά θα παρουσιάσει την καλύτερη και μεγαλύτερη φωτιά, φροντίζοντας για αυτό από πριν, ώστε να υπάρχουν συγκεντρωμένα ξύλα και κληματσίδες.

Η φωτιά εξαγνίζει και διώχνει το κακό και χαράσσει με την πύρινη φλόγα της μια καινούρια αρχή. Συνδυάζεται βέβαια και με την ελληνική αρχοντιά, αφού οι νέοι πηδώντας τη φωτιά προβάλλουν την παλικαριά τους.   

Έτσι και εχθές Πέμπτη στο Μοσχάτο και πιο συγκεκριμένα στην οδό Πίνδου και Θερμοπυλών ( απέναντι από το 3ο Δημοτικό Μοσχάτου ) η γειτονιά άναψε φωτιά και αναβίωσε το έθιμο που δεν το βλέπουμε πλέον και τόσο συχνά. 

Δείτε Φωτογραφίες                     
Λίγα λόγια για το έθιμο του Αϊ - Γιάννη

Οι φωτιές του Αϊ - Γιάννη ονομάζονται κατά τόπους αναφωτάριες, λαμπράτσες, φουνταριές και μπουμπούνες. Πρώτα τις πηδούν φυσικά οι πιο τολμηροί μέχρι να κατακαθίσει η φλόγα και ακολουθούν οι υπόλοιποι.

Μέσα στη φωτιά ρίχνουν παλαιά σύνεργα της αγροτικής ζωής αλλά και Μαγιάτικα στεφάνια, που ήταν κρεμασμένα στις πόρτες των σπιτιών από το Μάη.

Κάποιοι κρατούν μια πέτρα και την ώρα που πηδούν πάνω από τη φωτιά, την πετούν πίσω, πάνω από το κεφάλι τους λέγοντας: «ας φύγουν όλα τα κακά» ή «σίδερο η μέση μου, πέτρα το κεφάλι μου».

Πηδούσαν τη φωτιά τρεις φορές, μια που ο αριθμός τρία είναι συμβολικός και άμεσα συνδεδεμένος με την παράδοση και τη θρησκεία μας.

Νέες διακοπές ρεύματος το απόγευμα της Παρασκευής σε Μοσχάτο Ταύρο

Νέες διακοπές ρεύματος το απόγευμα της Παρασκευής 24/06/11 στον Δήμο Μοσχάτου Ταύρου ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα:

17.30-19.00: Ταύρος, Ρέντης, Μοσχάτο, Νέο Φάληρο, Τερψιθέα, Καστέλα, Πειραϊκή, Πειραιάς, Καμίνια, Πηγάδα, Φιλαδέλφεια, Χαλκηδόνα, Άγιοι Ανάργυροι, Φυλή, Άνω Λιόσια. 

Συνεχίζουν την καύση καλωδίων οι Ρομά στην Ορφέως. (Δείτε φώτο)

Λίγες ημέρες μετά από την επιτυχή συγκέντρωση που έκανε ο Δήμος Ταύρου - Μοσχάτου με την επιτροπή κατοίκων για το πρόβλημα της καύσης καλωδίων, είχαμε την τύχη για δυο συνεχείς ημέρες ( Τρίτη και Τετάρτη ) να πνιγούμε και πάλι από τον πύρινο εφιάλτη ένεκατης καύσης καλωδίων και σκουπιδιών από τους Ρομά της Ορφέως 117.

Ο μισός Ταύρος και ο Βοτανικός έζησανστην κόλαση από το δηλητήριο που γέμισε τα πνευμόνια μας.

Ο Δήμαρχος στη συγκέντρωση υποσχέθηκε ότι δεν θα ζήσουμε άλλο καλοκαίρι με κλειστά παράθυρα.

Σας παρακαλούμε πολύ υλοποιήστε όσοπιο γρήγορα γίνεται τις υποσχέσεις σας πριν να είναι πολύ αργά για εμάς.

‘ Πολίτες κατά της καύσης καλωδίων και σκουπιδιών ’

Δείτε Φωτογραφία