Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Αποκλειστικό video από την συνέντευξη τύπου Σπανάκη

Την Τρίτη 12/4, ο κ. Σπανάκης, επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στον Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου παρέθεσε συνέντευξη τύπου και μίλησε για αρκετά θέματα της επικαιρότητας στην πόλη μας, ενώ έκανε και έναν απολογισμό για τις δημοτικές εκλογές του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου.

Όπως όλοι γνωρίζετε, ο συνδυασμός του κ. Σπανάκη κέρδισε με 2 ψήφους διαφορά τον αντίστοιχο του κ. Κρεμμύδα, «Πολίτες Μπροστά», αλλά το δικαστήριο έκρινε πως η διαφορά ήταν μεγαλύτερη στην πραγματικότητα.

Δείτε το video με την ομιλία του κ. Σπανάκη:

Επιστολή του Συνδέσμου Επιστημόνων Μοσχάτου σχετικά με τη λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης

Επιστολή του Συνδέσμου Επιστημόνων Μοσχάτου σχετικά με τη λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου

ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. 9064 Μοσχάτο 15.04.2011

Προς τον δήμαρχο Μοσχάτου - Ταύρου κ. Ανδρέα Ευθυμίου
Προς τους δημοτικούς συμβούλους Μοσχάτου – Ταύρου
Προς τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Μοσχάτου – Ταύρου

1. Όπως είναι γνωστό , στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου έχει συγκροτηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του άρθρου 76 του ν. 3852/2010 ,στην οποία μετέχει και εκπροσωπείται μεταξύ άλλων τοπικών φορέων και ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Μοσχάτου .

2. Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Μοσχάτου θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το νέο θεσμό της δημοτικής διαβούλευσης καθώς και το ρόλο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ως συμβουλευτικού οργάνου του δήμου για την εναρμόνιση των πολιτικών του δήμου με τις ανάγκες και τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας .

 Θεωρούμε ωστόσο ότι η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης μπορεί να αναδείξει τη σημασία του θεσμικού της ρόλου και τη δυναμική της μόνο όταν οι διαδικασίες λειτουργίας της διασφαλίζουν την ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία της και μόνο όταν πράγματι παραπέμπονται σε αυτήν προς διαβούλευση θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος και τοπικά προβλήματα μέσω μίας ουσιαστικής εφαρμογής της σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης.

3. Προς το σκοπό της ουσιαστικής και εποικοδομητικής λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Μοσχάτου θεωρεί αναγκαία και προτείνει την άμεση ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου κανονισμού λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου μας , ο οποίος να ρυθμίζει λετπομερώς τις διαδικασίες λειτουργίας της εν λόγω Επιτροπής .

Επισημαίνουμε πως πολλοί Δήμοι της χώρας έχουν ήδη εγκρίνει κανονισμό για τη λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπης Διαβούλευσης .

4. Προτείνουμε δε να συμπεριληφθούν στον κανονισμό λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης οι ακόλουθες προβλέψεις,τις οποίες θεωρούμε απαραίτητες :

 α) η δυνατότητα συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, όποτε το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών της με γραπτή αίτηση,όπου αναφέρονται τα προς συζήτηση θέματα και τα μέλη της Επιτροπής που υπέβαλαν την αίτηση και εισηγούνται τα θέματα , β) η τήρηση πρακτικών ,στα οποία καταχωρούνται οι συζητήσεις ,οι γνώμες που διατυπώνονται ,οι ψηφοφορίες , οι αποφάσεις και οι μειοψηφούσες θέσεις για κάθε θέμα , γ) η καταχώρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Επιτροπής στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης του δήμου, δ) η έγκαιρη παρουσίαση των πορισμάτων της διαβούλευσης και των εισηγήσεων , γνωμοδοτήσεων , παρατηρήσεων και αποφάσεων της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης στα αρμόδια όργανα του δήμου ,ώστε να διασφαλίζεται ότι τα πορίσματα της διαβούλευσης και οι εισηγήσεις της Επιτροπής λαμβάνονται υπόψη και αξιολογούνται επαρκώς .

5. Περαιτέρω ,σύμφωνα με το νόμο (άρθρ. 76 παραγρ. 2 του ν. 3852/2010) η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος που παραπέμπονται σε αυτήν από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο ,καθώς επίσης εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις ανατπυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών .

6. Όπως είναι γνωστό , στις 30 Μαρτίου 2011 παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό της χώρας το masterplan για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου που μελετήθηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο και αποτελεί χορηγία του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

To εν λόγω masterplan αφορά το μετασχηματισμό σε πάρκο μίας περιοχής έκτασης 760 περίπου στρεμμάτων της παραλιακής ζώνης από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην εκβολή του Κηφισού Ποταμού μέχρι και το κλειστό γυμναστριο Tae Kwon Do .Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος το masterplan πρόκειται να εγκριθεί έως τις 20 Μαίου 2011 ενώ έως τα τέλη Απριλίου 2012 αναμένεται να έχουν εγκριθεί ο σχεδιασμός , η περιβαλλοντική αδειοδότηση και οι τεχνικές μελέτες ώστε το έργο να δημοπρατηθεί Στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη η θεσμική διαδικασία ψήφισης του προβλεπόμενου στο ν. 3843/2010 διατάγματος σχεδιασμού ,στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται και η διαβούλευση με τους αρμόδιους ΟΤΑ ,φορείς και οργανώσεις .

7. Θεωρούμε ότι μετά από το κακό προηγούμενο όλων των προηγούμενων ετών και τη μη υλοποίηση πληθώρας μελετών που έχουν εκπονηθεί για το φαληρικό μέτωπο οι προτάσεις του Ρέντσο Πιάνο αποτελούν ένα τεράστιο και τολμηρό «στοίχημα» ,το οποίο θα δικαιώσει ή θα ακυρώσει τις προσδοκίες των δημοτών του δήμου μας και την προοπτική της πόλης μας να αλλάξει την εικόνα της και να στραφεί προς τη θάλασσα..

Είναι προφανές ότι η ανάπλαση του φαληρικού όρμου με βάση το προαναφερόμενο masterplan ,καθώς και η υλοποίηση και η βιωσιμότητα του masterplan , αποτελούν ζητήματα γενκότερου τοπικού ενδιαφέροντος ,που συνδέονται με διαχρονικά τοπικά προβλήματα της περιοχής μας και με τη διαχρονική επιθυμία των δημοτών για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του δήμου μας ,το άνοιγμα του θαλάσσιου μετώπου και την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας .

8. Ενόψει των προαναφερομένων θεωρούμε αναγκαία και ζητάμε την άμεση παραπομπή του ζητήματος της ανάπλασης του φαληρικού όρμου με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου μας προς συζήτηση και διαβούλευση .

Ευελπιστώντας ότι η ουσιαστική λειτουργία του νέου θεσμού της διαβούλευσης και του νέου οργάνου της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης αποτελεί όχι μόνο δική μας επιθυμία αλλά και της δημοτικής αρχής , αναμένουμε ότι οι παραπάνω προτάσεις και τα αιτήματά μας θα τύχουν του ενδιαφέροντος και της άμεσης ανταπόκρισής σας .

Για το Σύνδεσμο Επιστημόνων Μοσχάτου

Η πρόεδρος
Ευγενία Παπαθεοδώρου
Δικηγόρος

Ναταλία Γεράκη και Angela Madjarova στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στον Ταύρο

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει τις Ναταλία Γεράκη και Angela Madjarova σ’ ένα μουσικό ταξίδι με φλάουτο και άρπα την Κυριακή 17 Απριλίου 2011.

Μία από τις συναρπαστικότερες όψεις της ζωής των μουσικών είναι τα ταξίδια που τους φέρνουν σε επαφή με τους πολιτισμούς άλλων λαών: Εκεί που το αργεντίνικο πάθος του Άστορ Πιατσόλα, ως κόκκινο της φωτιάς, παντρεύεται τον γαλάζιο «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζιδάκι, ο νεορεαλισμός του Νίνο Ρότα, σαν μαυρόασπρο σινεμά, αντιπαραβάλλεται στην παραδοσιακή ιαπωνική άνοιξη με φόντο βυσσινί του Μίτσιο Μιγιάκι και τη μουσική της γκριζωπής ουγγρικής υπαίθρου, όπως την κατέγραψε ο Μπέλα Μπάρτοκ.

Ακόμα, ένα «συναισθηματικό» βελούδινο βαλς του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ χορεύται μαζί με το μελωδικό και ρυθμικό οστινάτο του Ραβί Σανκάρ στο γήινο καφέ της Ινδίας. Και όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο μαγικά όταν ερμηνεύονται από ένα Φλάουτο και μία Άρπα!

Φλάουτο: Ναταλία Γεράκη
Άρπα: Angela Madjarova

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, (Αίθουσα: Θέατρο), Πειραιώς 206, Ταύρος



Ημερομηνία
Κυριακή 17 Απριλίου 2011, ώρα: 20:30

Πληροφορίες
Τηλ.: 210 341 8550

Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό 15€, Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ ΑμεΑ: 12€

Προπώληση εισιτηρίων
Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας: 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 Εισιτήρια προπωλούνται και στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση. Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC. Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 – 20:00, Καθημερινές, 09:00 – 21:00

naro

Ανοιχτή επιστολή από το μέλος του ΤΟ.ΣΥ.Ν Μοσχάτου Γιώργου-Μαρίνου Παπανικολάου

Ανοιχτή επιστολή

(ως συνεισφορά στο διάλογο για το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Μοσχάτου)

Δεν θα σας πω ότι «βλέπω με έκπληξη» τα όσα εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Μοσχάτο, αφού τα περίμενα.

Για μένα η ένταση, που επικρατεί, είναι κατασκευασμένη από εξωθεσμικούς παράγοντες και δυστυχώς έχουν πέσει στη παγίδα τους αρκετοί συνάδελφοι, μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Μοσχάτου.

Τη στιγμή που το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Μοσχάτου αποκλείεται συστηματικά από κάθε δραστηριότητα του Δήμου, που αφορά τη Νεολαία εμείς κλείνουμε τα μάτια στα πραγματικά προβλήματα και επιδιδόμαστε στο μοίρασμα της πίττας της εξουσίας.

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή έχει αφαιρεθεί από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Μοσχάτου κάθε ρόλος με αποτέλεσμα να μιλάμε για ένα θεσμό χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Πολλοί θα πουν ότι δεν χρειάζεται να έχουμε αρμοδιότητες αφού είμαστε «συμβουλευτικό» όργανο. Με την παραδοχή αυτή εμείς απλώς ευλογούμε τα γένια μας ενώ αυτοί που θέλουν τη Νεολαία απούσα από τα κοινά κάνουν ήσυχα τη δουλειά τους.

Για μένα αγαπητοί συνάδελφοι δεν είμαστε απλώς συμβουλευτικό όργανό, είμαστε η θεσμική αντιπροσώπευση των νέων 15-28 ετών στο Δήμο, και έχουμε την απαραίτητη νομιμοποίηση τόσο νομικά όσο και μέσα από την εκλογική διαδικασία που μας ανέδειξε να διεκδικήσουμε πράγματα για τη Νεολαία του Μοσχάτου.

 Αν επιλέξουμε την παραίτηση από τη διεκδίκηση τότε θα έχουμε αποτύχει στο έργο μας. Αν συνεχίσουμε να μιλάμε με όρους παλαιοκομματικούς θα μας πουν κομματόσκυλα. Αν συνεχίσουμε στην εσωστρέφεια τότε η Κοινωνία και οι Νέοι θα μας απαξιώσουν.

Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στη περιοχή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε: αύξηση της ανεργίας στους νέους, κλείσιμο σχολείων, περιθωριοποίηση, περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στο παιχνίδι τους. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι αντιπροσωπεύουμε όλους εκείνους τους μαθητές, φοιτητές, νέους ανέργους, επισφαλείς νέους εργαζόμενους, νέους επιχειρηματίες που μας ψήφισαν.

Σε αυτούς χρωστάμε ότι σήμερα έχουμε λόγο στο δημόσιο βήμα και όχι στους πολιτικούς μας φίλους, σε αυτούς δεν χρωστάμε τίποτα, μάλλον το αντίστροφο!

Με ελπίδα για το μέλλον,

Γιώργος-Μαρίνος Παπανικολάου
Μέλος Δ.Σ. Το.Συ.Ν. Μοσχάτου

Συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Μοσχάτου την Δευτέρα 18/4