Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Παραστάσεις και έκθεση στο «Σχολείον» Πειραιώς 52 Μοσχάτο


Από τις Συρακούσες στην Αθήνα το αέναο ταξίδι του αρχαίου ελληνικού δράματος συνεχίζεται. Αυτό το καλοκαίρι με την εξαιρετική παρουσία στην Αθήνα ενός θεσμού που υπηρετεί την αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία κοντά εκατό χρόνια, το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος («La Fondazione Instituto Nationale di Drama Antica – INDA», Συρακούσες, Σικελία), που έρχεται στην Αθήνα - στο “Σχολείον” της Ειρήνης Παπά στην οδό Πειραιώς 52 – με τις παραστάσεις “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη (16 και 17/7), “Αίαντα” του Σοφοκλή (19 και 20/7) “Ιππόλυτο” του Ευριπίδη (22 και 23/7) καθώς και με Έκθεση Ντοκουμέντων από την 100ετή Ιστορία του Ινστιτούτου. Οι παραστάσεις και η έκθεση διοργανώνονται με την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού κ Τουρισμού της Περιφέρειας της Σικελίας και του Υπουργείου Τουρισμού και Θεάματος της Σικελίας.
Το 1913 ξεκίνησε η πορεία του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος Συρακουσών, όταν ο κόντε Μάριο Τομάζο Γκαργκάλο οραματίστηκε και ίδρυσε την πρώτη Επιτροπή για τη Στήριξη του Αρχαίου Δράματος για να ζωντανέψει το αρχαίο θέατρο Συρακουσών, που εγκαινιάστηκε ξανά μετά από αιώνες σιωπής, στις 16 Απριλίου του 1914 με την τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου – εικοσιτέσσερα χρόνια πριν την πρώτη παράσταση στην Επίδαυρο με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή με πρωταγωνίστριες την Κατίνα Παξινού και την Ελένη Παπαδάκη. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος παρουσίασε στις Συρακούσες τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη το 1925, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τις παραστάσεις αρχαίας ελληνικής κωμωδίας στο σύγχρονο κόσμο, όμως η προτίμηση του παραμένει πάντα στην τραγωδία. «Αγαμέμνων», «Χοηφόροι» του Αισχύλου, «Οιδίπους Τύραννος» και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Μήδεια» και «Βάκχες» του Ευριπίδη είναι οι τραγωδίες που κατέχουν την πρώτη θέση στην προτίμηση του INDA ενώ παράλληλα γίνονται παραστάσεις με λιγότερο γνωστά έργα όπως την «Άλκηστη», την «Ελένη» και τον «Ίωνα» του Ευριπίδη. Στις παραστάσεις συμμετέχουν διακεκριμένοι μεταφραστές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνογράφοι και ενδυματολόγοι.
Στη διάρκεια των 90 και πλέον χρόνων ιστορίας του το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος Συρακουσών (INDA) δεν έχει σταματήσει να δραστηριοποιείται για την προώθηση της θεατρικής πολιτιστικής κληρονομιάς ενσωματώνοντας διαφορετικές προσεγγίσεις και εμπειρίες, κάτω από την κορωνίδα του Αρχαιοελληνικού Θεάτρου. Το Αρχαίο Θέατρο των Συρακουσών μετατρέπεται, έτσι, όχι απλά σε έναν θεατρικό χώρο, αλλά ταυτόχρονα σε μία «Αγορά» - ένα χώρο παραστάσεων αλλά και ανταλλαγής ιδεών και αισθητικών προσεγγίσεων.
Διάσημα ονόματα, τόσο από την Ιταλία όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου: Από τον Πιερ Πάολο Παζολίνι, τον Σαλβατόρε Κουσίμοντο, τον Κριστόφ Τζανούσι, έως τον Λούκα Ρονκόνι και τον Πέτερ Στάιν. Σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Βιτόριο Γκάσμαν, η Βαλέρια Μορικόνι, η Ελιζαμπέτα Πότσι, η Μανταλένα Γκρίπα, αλλά και η μοναδική δική μας Ειρήνη Παπά έχουν μαγέψει το κοινό των Συρακουσών με τις αξιομνημόνευτες ερμηνείες ή σκηνοθεσίες τους. Και είναι στο θέατρο της Ειρήνης Παπά, το Σχολείον που θα αντιγυρίσουν το κάλεσμα οι καλλιτέχνες και οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος Συρακουσών αυτό το μήνα.

Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος Συρακουσών

Α. ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ από την 100ετη ΙΣΤΟΡΙΑ του ΙΝDA

Διάρκεια έκθεσης: 16-23 Ιουλίου 2010

Ώρες λειτουργίας: 19:00 - 22:00

Β. ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

46ος Κύκλος Παραστάσεων


• Παρασκευή 16 και Σάββατο 17, Λυσιστράτη του Αριστοφάνη

Πρώτη παρουσίαση: Σάββατο 26 Ιουνίου 2010, Ελληνικό Θέατρο Συρακουσών
Μετάφραση: Έτορε Ρομανιόλι
Σχεδιασμός και επίβλεψη: Φερνάντο Μπαλέστρα
Σκηνοθεσία Εμιλιάνο Μπροντζίνο
Κοστούμια Μαριέλλα Τζεναρίνο
Σκηνικά: Τζόρντι Γκαρτσές
Μουσική: Φραντσέσκο Μπραντσαμόρε, Ντανιέλε ντ΄Άντζελο
Λυσιστράτη: Ιλαρια Τζενατιέμπο


• Δευτέρα 19 και Τρίτη 20, Αίαντας του Σοφοκλή

Πρώτη παρουσίαση: 8 Μαΐου 2010, Ελληνικό Θέατρο Συρακουσών
Μετάφραση: Γκουίντο Παντουάνο
Σκηνοθεσία: Ντανιέλε Σάλβο
Σκηνικά: Τζόρντι Γκαρτσες
Κοστούμια: Σύλβια Aymonino
Μουσική: Μάρκο Πόντα
Κίνηση: Βασίλι Λουκιανένκο
Αίας: Μαουρίτσιο Ντοναντόνι


• Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23, Ιππόλυτος του Ευριπίδη


(Φαίδρα ή Ιππόλυτος Στεφανηφόρος)
Πρώτη παρουσίαση: 9 Μαΐου 2010, Ελληνικό Θέατρο Συρακουσών
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Φερνάντο Μπαλέστρα
Μετάφραση: Εντουάρντο Σανγκουινέτι
Σκηνοθεσία: Καρμέλο Ρίφιτσι
Σκηνικά :Τζόρντι Γκαρτσες
Κοστούμια: Μαργκερίτα Μπαλντόνι
Μουσική Ντανιέλε Ντ΄Άντζελο
Φαίδρα: Ελιζαμπέτα Πότζι
Ιππόλυτος: Μάσσιμο Νικολίνι
Οι παραστάσεις είναι στα Ιταλικά με Ελληνικούς υπέρτιτλους
Συμμετέχουν πάνω από 100 Ιταλοί καλλιτέχνες

Θέατρο "ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟΝ", Πειραιώς 52, Μοσχάτο
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21:00

Γενική είσοδος: 10€ (Ισχύουν ατέλειες)

Προπώληση εισιτηρίων: από 5/7/2010 στο Public

και internet www.ticketshop.gr

Πληροφορίες: 210 48 33 647, 10:00-17:00

Υπό την Αιγίδα

• Ελληνική Δημοκρατία

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

• Περιφέρεια Σικελίας

Υπουργείο Τουρισμού και Θεάματος Σικελίας


Πληροφορίες: 210 48 33 647, 10:00-17:00

http://www.indafondazione.org/


Greek Tragedies Siracusa Trailer Ufficiale Tragedie 2010

πηγή: http://www.nbmmedia.gr



Πρωτοβουλία στήριξης της τοπικής οικονομίας

Μας Αρεσε και το αναδημοσιεύουμε.
Μας ήρθε μια πρόσκληση http://moschato.blogspot.com/
Η οικονομική κρίση μας έχει αγγίξει πλέον όλους. Τα μισά καταστήματα του Μοσχάτου μένουν ξενοίκιαστα και οι καταναλωτές διστάζουν ακόμα και εν όψει εκπτώσεων. Θα ήθελα λοιπόν να σας προτείνω τη δημιουργία μια πρωτοβουλίας στήριξης της τοπικής οικονομίας του Μοσχάτου. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Πολύ απλά! Όσοι από τα μέλη του group διατηρούν επιχείρηση στο Μοσχάτο ή έχουν επαγγελματική δραστηριότητα μπορούν πολύ απλά να δηλώσουν τη συμμετοχή τους με μια προσφορά! Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μήνυμα στο: moschato@windowslive.com ή μπείτε στο http://moschato.blogspot.com/.
Γιατί όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα!

Υ.Γ: Σαν moschato.tauros.life λέμε ναι στην προσπάθεια αυτή όμως σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να αποκλείσουμε από αυτή την πρωτοβουλία τα μαγαζιά του ΤΑΎΡΟΥ τα οποία διανύουν τεράστια κρίση. Επειδή το blog που μας απέστειλε το μήνυμα είναι καθαρά μοσχατιώτικο θα θέλαμε και εμείς να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια με τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις του Ταύρου. όποιος Ταυριώτης επιχειρηματίας επιθυμεί να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή.Mμπορεί να μας στείλει στο
e-mail: moschato.tauros.life@gmail.com

Για την Παραλία του Μοσχάτου

Βρέθηκα κατά λάθος, ένα απόγευμα με την Έλενα (την 10χρονη κόρη μου),


να κάνουμε βόλτα στην παραλία του Μοσχάτου. Είναι ένα κομμάτι ανάμεσα στον Κηφισό και τον Ιλισό, ξεχασμένο από τον χρόνο. Θυμίζει τις αλάνες του '70,
μόνο που αντί για πιτσιρικάδες να παίζουν μπάλα, κρυφτό, βλέπεις καμιά 30αρια μαντράχαλους να παίζουν με τα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια τους.
Το τοπίο εγκαταλειμμένο και βρόμικο, επιβεβαιώνει την ανευθυνότητα αρμόδιου φορέα. Η περιοχή ανήκει στα Ολυμπιακά Ακίνητα όπως και το υπόλοιπο
κομμάτι της παραλίας, που βρίσκεται το Beach Volley και το Taekwondo. Υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ εταιρείας – Δήμου και κατά καιρούς υπήρξαν διάφορες κινητοποιήσεις από τους κατοίκους μπας και γίνει κάτι. Προς το παρόν το απολαμβάνουν οι τηλεκατευθυνόμενοι πιλότοι και μερικοί «ψαράδες».
Στη τσιμεντένια προβλήτα έχουν παραταγμένα στη σειρά τα καλάμια τους ερασιτέχνες "ψαράδες" που περιμένουν υπομονετικά να τσιμπήσει κάτι. Οι ερωτήσεις της Έλενας δεν είχαν τελειωμό: Γιατί ψαρεύουν σε τόσο βρώμικα νερά; Τα τρώνε τα ψάρια που πιάνουν; Γιατί δεν έρχονται κάποιοι να καθαρίσουν; Και τότε ξαφνικά κάτι τσίμπησε. Η Έλενα είδε ένα καλάμι να λυγίζει και φώναξε με συγκρατημένο ενθουσιασμό "έπιασε ψάρι!".
Πλησιάσαμε δειλά, (μην καρφωθούμε κιόλας), και περιμέναμε να δούμε το ψάρι,
καθώς ο "ψαράς" μάζευε αργά - αργά την πετονιά.
"Θα είναι μεγάλο", μου ψιθύρισε η Έλενα, "το καλάμι είναι πολύ λυγισμένο".Κάποια στιγμή βλέπουμε κάτι πρασινωπό να αναδύεται στην επιφάνεια."Ώχ, ένα πατσαβούρι! " μου είπε απογοητευμένη και με τράβηξε από το χέρι μακριά.
Περπατήσαμε για λίγο αμίλητοι στην προβλήτα χαζεύοντας τη βρώμικη θάλασσα ενώ ο ήλιος έδυε πίσω από την Καστέλα.
- Τελικά δεν είναι ψαράδες αυτοί, μπαμπά.

- Και τι είναι μωρό μου;

- Είναι υπάλληλοι του δήμου που καθαρίζουν την θάλασσα.

- Πολύ καλή ιδέα, σκέφτηκα και τους ξαναείδα όλους με συμπάθεια.

του Πέτρου Γκέλα

Εκπέμπω ένα σήμα ακούει κανείς;;;


Τρομερή ιδέα της διαφήμισης, ωραία και το καλοκαιρινό spotάκι με την παραλία και την Φαρμάκη αλλά δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει Σήμα Καμπάνα και το 99,8% πληθυσμιακή κάλυψη που κοκορεύεται αυτή η εταιρεία.Μάλλον θα ανήκω μαζί με τους υπόλοιπους ᾽᾽περιθωριακούς᾽᾽ Μοσχατιώτες στο 0,2% για την Cosmote διότι ειλικρινά πάνω στην πλατεία Μεταμορφώσεως, στο κέντρο του Μοσχάτου, η μοναδική καμπάνα είναι αυτή της εκκλησίας που δεν μας ξεχνάει και χτυπάει κάθε μια ώρα, για να μην πω για το σπίτι μου που βγαίνω στο παράθυρο, σαν το τρελό, να μιλήσω και με ακούει ολη η γειτονιά..Ωραίο να έχεις σήμα καμπάνα σε όρη, βουνά ή πεδιάδα αλλά ας κοιτάξουν πρώτα να βελτιώσουν το δίκτυο στην πόλη μας που καταναλώνουμε το 99,8% του χρόνου μας και μετά ας κοιτάξουν και τις κορυφές των βουνών γιατί αν μαζευτούμε πολλοί το μηδαμινό 0,2% σε αγωγές θα το δουν με άλλο μάτι...