Στο Περιφερειακό Συμβούλιο 16-12-2011 για το θέμα των παράνομων καταυλισμών η Αττική Συνεργασία – Όχι στο μνημόνιο κατέθεσε την παρακάτω πρόταση οπου και μας έστειλε προς δημοσίευση:
Πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μόλυνσης στην περιοχή του Ελαιώνα από την καύση καλωδίων στον καταυλισμό Ρομά.
Η περιοχή του Ταύρου εδώ και έξι χρόνια πνίγεται από τον τοξικό καπνό που προέρχεται από την καύση καλωδίων, καταλυτών, σκουπιδιών και άλλων υλικών.
Ομάδες Ρομά που διαβιούν σε καταυλισμό εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, στα όρια με τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ελαιώνα επιδίδονται σε καύση καλωδίων και άλλων υλικών που περιέχουν μέταλλα (θερμοσίφωνες, ηλεκτρικές συσκευές, μοτέρ, καταλύτες και άλλα) με σκοπό να διαχωρίσουν και να πάρουν το μέταλλο, το οποίο πωλούν σε παράνομες επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων.
Σημειωτέον, ότι οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν χωρίς άδεια, σε περιοχή γενικής κατοικίας όπου απαγορεύεται η χωροθέτησή τους και συχνά είναι αυτές που προμηθεύουν με τα παραπάνω υλικά τους Ρομά, προκειμένου αυτοί να τα κάψουν για λογαριασμό τους. Από την καύση, έχουμε ως αποτέλεσμα να εκλύονται στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες, όπως διοξίνες και φουράνια, άκρως επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων και προπάντων για την υγεία των παιδιών.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πολλοί κάτοικοι έχουν δραστηριοποιηθεί μέσα από την Επιτροπή Κατοίκων Ταύρου για το Σταμάτημα της Καύσης Καλωδίων και έχουν θέσει το θέμα σε όλους τους συναρμόδιους για τη λύση του φορείς. Μάλιστα η Ειδική Γραμματέας ΥΠΕΚΑ κα Καραβασίλη έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα, που μπορεί να οδηγήσει στο σταμάτημα της καύσης.
Όμως πέρα από το περιβαλλοντικό πρόβλημα υπάρχει και πρόβλημα υγείας, που η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να αντιμετωπίσει.
Τι προτείνουμε:
1. Ένα ριζικά νέο σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων.
· Διαμόρφωση πολιτικών και σχεδίων πρόληψης, μείωσης των απορριμμάτων και επαναχρησιμοποίησης υλικών, διαχωρισμού των επικίνδυνων αποβλήτων, με υιοθέτηση οικονομικών και κοινωνικών εργαλείων και ενσωμάτωση τους στις τομεακές πολιτικές.
· Κατάρτιση και εφαρμογή σχεδίων σε τοπικό – περιφερειακό επίπεδο, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής αναφοράς και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους.
· Άμεση θεσμοθέτηση διαδικασιών συντονισμού – αξιολόγησης του συστήματος διαχείρισης σε κάθε επίπεδο (δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων, έλεγχος και παρακολούθηση της αποδοτικότητας όλων των επιμέρους ιδιωτικών και δημοσίων, στο πλαίσιο του συστήματος), διορθωτικές παρεμβάσεις και ανάπτυξη δημοσίου ελεγκτικού μηχανισμού με συντονισμό σε κάθε επίπεδο.
2. Προτεραιότητα στις δράσεις σε επίπεδο δήμου, γειτονιάς, χώρων εργασίας και κατοικίας με σκοπό: