Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Η αγορά παλιών κατοικιών στον Ταύρο δεν ενισχύεται πλεον από μετανάστες

Στην Καλλιθέα, στον Ταύρο και στη Δραπετσώνα η αγορά παλιών κατοικιών δεν ενισχύεται πλέον από τους μετανάστες όπως στο παρελθόν. Βόμβα στην κτηματαγορά, τόσο στις αγοραπωλησίες όσο και στην ενοικίαση σπιτιών, βάζουν οι οικονομικοί μετανάστες.

Κι αυτό γιατί παρατηρείται μαζικό κύμα αποχώρησης μεταναστών από την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας τους να βρουν δουλειά.

Αποτέλεσμα του φαινομένου είναι να εγκαταλείπονται εκατοντάδες σπίτια που μισθώνονταν από αλλοδαπούς, ενώ η αγορά ακινήτων έχασε μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων καθώς τα τελευταία χρόνια είχε καταγραφεί ένας μεγάλος αριθμός ξένων που αγόρασαν σπίτι στην Ελλάδα.

Μέχρι πριν από τρία χρόνια εργολάβοι οικοδομών και ιδιοκτήτες ακινήτων, πόνταραν στους οικονομικούς μετανάστες για να κινηθεί η αγορά. Αλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μεταξύ μεταναστών στην Ελλάδα φτάνει το 10,8%, δηλαδή ένας στους δέκα ξένους που ζει στην Ελλάδα μένει σε δικό του σπίτι.

Αλβανοί
Το όνειρο όμως κράτησε λίγο καθώς η οικονομική κρίση και η αύξηση της ανεργίας έχει φέρει σε απόγνωση και τους ξένους που ήλθαν να βρουν δουλειά στην Ελλάδα. Τον τελευταίο καιρό μεγάλος αριθμός μεταναστών επιστρέφει στις πατρίδες τους, κυρίως Αλβανοί. Ετσι, χάνει η αγορά ακινήτων εν δυνάμει αγοραστές, κυρίως σπιτιών σε φτωχές και μεσαίες περιοχές, αλλά και ενοικιαστών.

Μιλώντας πρόσφατα σε ραδιόφωνο ο πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας, Δημήτρης Καψιμάλης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα, κυρίως στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ακινήτων είναι ξενοίκιαστα καθώς απελευθερώνονται από μετανάστες που επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Καψιμάλη, οδηγεί στην αναβολή αγοράς σπιτιών και από Ελληνες, οι οποίοι αποκτούσαν ένα ακίνητο με στόχο να το μισθώσουν σε μετανάστες, κάτι που τώρα δεν μπορούν να κάνουν.

Η απουσία μεταναστών - αγοραστών αποστερεί από την αγορά και νέες επενδύσεις διότι τα χρήματα από την πώληση παλιών σπιτιών σε ξένους μεταφέρονταν σε αγορές νεόδμητων σπιτιών από Ελληνες.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που πλήττονται από τη «φυγή» των μεταναστών, κατά κύριο λόγο είναι οι μεσαίες και φτωχές συνοικίες της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων καθώς και τα νησιά, όπου εκτιμάται ότι έχει φύγει τον τελευταίο καιρό το 30%-40% των μεταναστών που δούλευαν εκεί.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurobank Property Services στην Καλλιθέα η αγορά παλιών οικονομικών κατοικιών δεν ενισχύεται πλέον από τους οικονομικούς μετανάστες όπως στο παρελθόν.

Αντίστοιχη η εικόνα στον Ταύρο όπου δεν υπάρχει ζήτηση από ξένους που κατοικούν σε παλιές εργατικές πολυκατοικίες αλλά και στη Δραπετσώνα.

ΕΘΝΟΣ