Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Σεμινάριο διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στον Ταύρο

Σεμινάριο με θέμα «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ξένων: ταξιδιωτικές αναμνήσεις λογοτεχνών, περιηγητών και επιστημόνων τον 19ο και 20ό αιώνα» διοργανώνει o Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Τo σεμινάριo αρχίζει στις 4 Φεβρουαρίου 2011, διαρκεί 8 εβδομάδες και θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή 18:30-20:30 στον «Ελληνικό Κόσμο».

Πατρίδα της αρχαίας φιλοσοφίας και ποίησης, κοιτίδα της δημοκρατίας, τόπος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, σταυροδρόμι της Ανατολής και της Δύσης, η Ελλάδα «με τα αρχαία μνημεία και τη σύγχρονη θλίψη» δεν έπαψε ποτέ να προσελκύει ταξιδιώτες, επιστήμονες και ανθρώπους του πνεύματος.

Στη λογοτεχνία των περιηγητών του 19ου και 20ού αιώνα η Ελλάδα πεθαίνει και ανασταίνεται, παρουσιάζεται σε όλο το μεγαλείο και τη φθορά της, γίνεται αντικείμενο σφοδρών επιθέσεων ή και εξιδανίκευσης, αλλά και σημείο αναφοράς σε πολιτιστικές αντιπαραθέσεις και προσωπικές διαδρομές. Οι προβληματισμοί που προκύπτουν μέσα από την ανάγνωση αυτών των κειμένων είναι άκρως επίκαιροι σε μια περίοδο όπου η εικόνα της Ελλάδας σε πολιτιστική και οικονομική παρακμή κάνει το γύρο του κόσμου στα ΜΜΕ.

To σεμινάριο πραγματοποιείται από την κα Εμμανουέλα Κάντζια. Η κα Κάντζια σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια του Πρίνστον και του Χάρβαρντ. Διδάσκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο πρόγραμμα College Year in Athens. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικές κυρίως με τη νεοελληνική λογοτεχνία, ενώ στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η σχέση της λογοτεχνίας με τη φιλοσοφία και την επιστήμη, η ταξιδιωτική γραφή και το μυθιστόρημα του 19ου και του 20ού αιώνα.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα εξεταστούν τα ακόλουθα έργα:

R. Chateaubriand, Οδοιπορικό
G. Flaubert, Το Ταξίδι στην Ελλάδα
J.Ph. Fallmerayer, Περί της Καταγωγής των Σύγχρονων Ελλήνων
Lord Byron, επιλογές ποιημάτων
O. Wilde, V. Woolf, μαρτυρίες, ημερολόγια
Ε. Renoir, Προσευχή στην Ακρόπολη
Ε. About, Η Ελλάδα του Όθωνος
S. Freud, Μια διαταραχή της Μνήμης στην Ακρόπολη
M. Heidegger, Ταξίδι στην Ελλάδα
Η. Miller, Ο Κολοσσός του Αμαρουσίου
L. Durrell, Πικρά Λεμόνια

Από 4 Φεβρουαρίου 2011 και για 8 εβδομάδες
Κάθε Παρασκευή 18:30-20:30

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»/ Κτήριο 1
Πειραιώς 254, Ταύρος

Κόστος συμμετοχής: 240 ευρώ, 160 ευρώ για φοιτητές & 200 ευρώ για μέλη του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Τηλ. κρατήσεων: 212 254 0482
Δωρεάν χώρος στάθμευσης
Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»

Για περισσότερες πληροφορίες: κα Λήδα Καρανικολού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας «Ελληνικού Κόσμου», τηλ. 212 254 0444

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

πηγή: tromaktiko

Φωτογραφίες από την κοπή της πίτας του Φωστήρα στον Ταύρο





     foto:jekinamekaliteromoschato

Η ομιλία του Δημάρχου στην κοπή πίτας στον Ταύρο

Την Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011, στις 6.00μμ, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο  Δημαρχείο Ταύρου,(Πειραιώς και Επταλόφου) πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου.

Το γραφείο Τύπου του Δήμου μας απέστειλε email με την ομιλία του Δημάρχου Ανδρέα Ευθυμίου. Παραθέτουμε το πρώτο κομμάτι της ομιλίας.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία κάντε κλικ εδώ

Πανοσιολογιώτατε, σεβαστοί πατέρες,
Αγαπητοί συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των συλλόγων, φορέων, σωματείων Μοσχάτου- Ταύρου, Ταύρου- Μοσχάτου.

Κυρίες και κύριοι,
Καλή χρονιά, Χρόνια πολλά

Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ευχές την πρώτη ημέρα του χρόνου στο Μοσχάτο στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο. Επέλεξα, όμως, για λόγους παράδοσης αλλά γιατί ακόμη βρισκόμαστε σε στάδιο συνένωσης, ο Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου να κόψει την πίττα και στη δημοτική κοινότητα Ταύρου, εδώ στο πρώην Δημαρχείο Ταύρου.

Ο νέος Δήμος Μοσχάτου- Ταύρου είναι πλέον γεγονός και το κοινό μας σπίτι μεγαλώνει.

Ένας νέος Δήμος που ξεκινά από τον Ελαιώνα και την Πέτρου Ράλλη και φθάνει μέχρι και την παραλία. Μια πόλη που συνδέει, μέσω της οδού Πειραιώς, την πρωτεύουσα με το λιμάνι του Πειραιά.

Και θα ήθελα με μεγάλη ικανοποίηση να σας ανακοινώσω πρώτα σε εσάς εδώ το αποτέλεσμα μιας σημαντικής συνάντησης που έγινε πριν λίγες ώρες εδώ απέναντι στο Ίδρυμα Κακογιάννη. Στη συνάντηση αυτή συνομιλήσαμε με τα ανώτερα στελέχη του Ιδρύματος και συναποφασίσαμε τα εξής: Ο Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου μπαίνει επικεφαλής σε ένα δίκτυο συνεργασίας πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται επί της οδού Πειραιώς: Μουσείο Μπενάκη, Bios, Σχολή Καλών Τεχνών, Φεστιβάλ Αθηνών, Το «Σχολείο» της Παπά, Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και το Ίδρυμα Κακογιάννη.

Στόχος; Η Πειραιώς να καταστεί αυτό που λέγαμε προεκλογικά η λεωφόρος του πολιτισμού και εκπαίδευσης. Να έλθουν στο προσκήνιο της Πειραιώς τα πέντε «Π»: Πολιτισμός, Παιδεία, Περιβάλλον, Πόλη και Πολίτης. Θέλετε να σας πω και το άμεσο αποτέλεσμα: στις αρχές καλοκαιριού συνδιοργανώνουμε επί της Πειραιώς ένα διεθνές φεστιβάλ θεάτρου δρόμου στην Πειραιώς με τη συμμετοχή συγκροτημάτων από όλη την Ευρώπη και βέβαια με πολιτιστικές παραγωγές και των έξι Ιδρυμάτων.

Για τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες είχα τη φιλοδοξία να γίνω Δήμαρχος. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω ένας απλός διεκπεραιωτής. Χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες και καινοτομικές δράσεις που δεν θα κοστίζουν οικονομικά αλλά θα αναπτύσσουν το κοινωνικό κεφάλαιο.

H κοπή πίτας ΑΟΠΕ Μοσχάτου το Σάββατο 29/1

Κοπή Πίτας ΑΟΠΕ Μοσχάτου
Το Σάββατο 29 Ιανουαρίου, ο ΑΟΠΕ Μοσχάτου θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του, στο Νέο Κλειστό Μοσχάτου (στην Παραλία) στις 7.30 μ.μ. 

Πρόσκληση από τους ''Ενεργούς Πολίτες'' και ''Πολίτες Μπροστά'' στον Ταύρο