Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Kατ' επιθυμία του Μ. Κακογιάννη η ταφή του θα γίνει στο Ίδρυμα του στον Ταύρο την Πέμπτη 28/07

Η νεκρώσιμος ακολουθία του Μιχάλη Κακογιάννη θα γίνει την Πέμπτη 28 Ιουλίου στις 16.00 στον Αγιο Διονύσιο της οδού Σκουφά ενώ κατ' επιθυμία του Μ. Κακογιάννη η κηδεία του θα γίνει στον περίβολο χώρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακoγιάννη (Πειραιώς 206, Ταύρος)

Email μας απέστειλε το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για τον Θάνατο του Σκηνοθέτη

Αθήνα, 25 /7/2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ανακοινώνει με βαθειά θλίψη το θάνατο του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, Ιδρυτή και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του. 

Ο γεννημένος Κύπριος, αλλά αυτοπροσδιοριζόμενος Φιλέλλην, ο πατέρας του διασημότερου Έλληνα, του Ζορμπά και της διασημότερης Ελληνίδας, της Στέλλας, μα περισσότερο, ο σκηνοθέτης που «έβαλε» τον Ευριπίδη στην οθόνη και ταυτόχρονα την Ελλάδα στην παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου, έφυγε σήμερα 25 Ιουλίου 2011.


Ο Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 11 Ιουνίου του 1921, και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο.

Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο, εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας».

Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα.

Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας.

Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.

Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της Αμερικής και της Ευρώπης.   

Πέρα από τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, σε εγχώριες αλλά και διεθνείς συμπαραγωγές, ο Μιχάλης Κακογιάννης σκηνοθέτησε πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 Έχει, επίσης, γράψει και έχουν εκδοθεί σενάρια και μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, ενώ έγραψε και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών.

Έργο του Μιχάλη Κακογιάννη είναι και ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο εκείνος πρώτος οραματίσθηκε και για την επίτευξη του οποίου ίδρυσε το σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας», εξασφαλίζοντας τις υπηρεσίες του διάσημου Γάλλου φωτιστή Pierre Bideau  και αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών.

Το 2004, ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την καταγραφή και διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών, ενώ το φθινόπωρο του 2009 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 206, στον Ταύρο.

Για την προσφορά και το έργο του, ο Μιχάλης Κακογιάννης τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Χρυσού Φοίνικα (Ελλάδα), τον Ταξιάρχη των Γραμμάτων και Τεχνών (Γαλλία), τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ’ (Κύπρος) και το Special Grand Prix of the Americas (Μόντρεαλ).



Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στο έθνος, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του, για έργο ζωής στα Ιεροσόλυμα, για έργο ζωής από το American Hellenic Institute στην Ουάσιγκτον και στο Κάιρο. Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης στη Λεμεσό, στο Montpellier (Γαλλία) και στο Ντάλας (Τέξας, Η.Π.Α.) και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College (Σικάγο, Η.Π.Α.), Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ανακοίνωση: ΟΑΕΔ-ΕΠΑ.Σ​. Μαθητείας Μοσχάτου-Ε​γγραφές Μαθητών με Επιδότηση και Ασφάλιση

Σας ενημερώνουμε ότι για τη νέα σχολική χρονιά, οι εγγραφές μαθητών στην ΕΠΑ.Σ. Μοσχάτου του ΟΑΕΔ θα διαρκέσουν μέχρι 31-8-2011.

Σχετική Ανακοίνωση επισυνάπτεται. Παρακαλούμε στα πλαίσια της γενικότερης συνεργασίας που επιδιώκουμε με τους φορείς της πόλης μας, να ενημερώσετε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, γονέα ή μαθητή προκειμένου στις δύσκολες εποχές που διανύουμε να δίδεται η δυνατότητα σε παιδιά ή και απόφοιτους ακόμα, απόκτησης ενός τεχνικού πτυχίου με επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 3 και παράλληλα η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω της πρακτικής άσκησής τους σε Οργανισμούς και Επιχειρήσεις.

Η Πρακτική Άσκηση διαρκεί 4 εξάμηνα και επιδοτούνται τόσο οι μαθητές όσο και οι εργοδότες. Ως εκ τούτου είναι σημαντική η ενημέρωση τόσο των μαθητών όσο και των επιχειρήσεων του Δήμου μας που θέλουν να απασχολήσουν μαθητές μας  και να συμμετέχουν έτσι στο πρόγραμμα της πρακτικής τους άσκησης.

Παραμένουμε πρόθυμοι για κάθε πρόσθετη πληροφορία ή ενημέρωση στα τηλ. 210 4829882, 210 4817687 στη γραμματεία απευθυνθείτε στην ΕΠΑ.Σ. Μοσχάτου του κέντρου.

πατήστε εδώ

"Έφυγε" ο Μιχάλης Κακογιάννης

Έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 89 ετών ο μεγάλος μας σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός πριν από μερικές ημέρες με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα και οι εξετάσεις έδειξαν πως είχε υποστεί οξύ στεφανιαίο επεισόδιο.

Βιογραφικό

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, γιος της Αγγελικής και του Παναγιώτη Κακογιάννη, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, στις 11 Ιουνίου του 1922, και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο, εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας».

Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας. Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της Αμερικής και της Ευρώπης.

Το 2004, ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την καταγραφή και διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών, ενώ από το φθινόπωρο του 2009 λειτουργεί το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 206, στον Ταύρο.