Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Αναβίωσε το έθιμο του Αϊ - Γιάννη του Κλήδονα σε γειτονιά του Μοσχάτου

Στις 23 Ιουνίου, το βράδυ στα τρίστρατα των δρόμων, σε κάθε γειτονιά ανάβουν φωτιές, οι γνωστές φωτιές του Αϊ - Γιάννη.

Συναγωνίζονται μάλιστα για το ποια γειτονιά θα παρουσιάσει την καλύτερη και μεγαλύτερη φωτιά, φροντίζοντας για αυτό από πριν, ώστε να υπάρχουν συγκεντρωμένα ξύλα και κληματσίδες.

Η φωτιά εξαγνίζει και διώχνει το κακό και χαράσσει με την πύρινη φλόγα της μια καινούρια αρχή. Συνδυάζεται βέβαια και με την ελληνική αρχοντιά, αφού οι νέοι πηδώντας τη φωτιά προβάλλουν την παλικαριά τους.   

Έτσι και εχθές Πέμπτη στο Μοσχάτο και πιο συγκεκριμένα στην οδό Πίνδου και Θερμοπυλών ( απέναντι από το 3ο Δημοτικό Μοσχάτου ) η γειτονιά άναψε φωτιά και αναβίωσε το έθιμο που δεν το βλέπουμε πλέον και τόσο συχνά. 

Δείτε Φωτογραφίες   



                  
Λίγα λόγια για το έθιμο του Αϊ - Γιάννη

Οι φωτιές του Αϊ - Γιάννη ονομάζονται κατά τόπους αναφωτάριες, λαμπράτσες, φουνταριές και μπουμπούνες. Πρώτα τις πηδούν φυσικά οι πιο τολμηροί μέχρι να κατακαθίσει η φλόγα και ακολουθούν οι υπόλοιποι.

Μέσα στη φωτιά ρίχνουν παλαιά σύνεργα της αγροτικής ζωής αλλά και Μαγιάτικα στεφάνια, που ήταν κρεμασμένα στις πόρτες των σπιτιών από το Μάη.

Κάποιοι κρατούν μια πέτρα και την ώρα που πηδούν πάνω από τη φωτιά, την πετούν πίσω, πάνω από το κεφάλι τους λέγοντας: «ας φύγουν όλα τα κακά» ή «σίδερο η μέση μου, πέτρα το κεφάλι μου».

Πηδούσαν τη φωτιά τρεις φορές, μια που ο αριθμός τρία είναι συμβολικός και άμεσα συνδεδεμένος με την παράδοση και τη θρησκεία μας.

7 σχόλια:

  1. Τι ωραία. Εμας έχουν κοπεί αυτά εδώ και χρόνια στην δικιά μας γειτονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.ΤΥΧΑΙΟ? ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έθιμο του Αϊ - Γιάννη του Κλήδονα ειναι παγανιστικό παναρχαιο έθιμο λατρείας του Ηλιου και της Γεωργίας που πηραν οι χριστιανοι και το εκαναν δικό τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστός ο 11.23.
    Αυτο εστειλα και εγω αλλα δεν εγκριθηκε...
    Μην τα "χριστιανοποιούμε" ολα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 8,06 δεν έχουμε λογοκρίνει ποτε κανένα σχόλιο και γι'αυτό έχουμε κατηγορηθεί αρκετές φορές!!!! Λόγικά δεν το πήραμε το μηνυμά σου. Θα το είχαμε δημοσιεύσει. Να είσαι σίγουρος

    Φιλικά
    Μοσχάτο Ταύρος Life

    ΑπάντησηΔιαγραφή

moschato.tauros.life@gmail.com