Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Παράνομο εργοτάξιο εκμετάλλευσης στον Ταύρο από ομάδες Ρομά και αλλοδαπών

Τοξικό νέφος από καύση μετάλλων
 Του Κωστα Ονισενκο

Ενα μεγάλο παράνομο εργοτάξιο εκμετάλλευσης μετάλλων και απορριμμάτων συνεχίζει να λειτουργεί στον Ταύρο, δημιουργώντας πλήθος προβλημάτων στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που μιλούν για «ημέρες ασφυξίας» όταν γίνεται ανεξέλεγκτη καύση καλωδίων και σκουπιδιών με σκοπό την απομόνωση των μετάλλων από ομάδες Ρομά και αλλοδαπών που ζουν στον εκεί τριτοκοσμικό καταυλισμό.

Από τις καύσεις, όπως επισημαίνουν επιστήμονες και επίσημες εκθέσεις, δημιουργείται τοξικό νέφος που φτάνει σε απόσταση χιλιομέτρων -ανάλογα των καιρικών συνθηκών- απειλώντας την υγεία των κατοίκων.

«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα των σπιτιών μας, το καταλαβαίνετε; Το μόνο όπλο μας είναι να παίρνουμε τηλέφωνο την Πυροσβεστική και την αστυνομία όποτε βλέπουμε να γίνεται καύση. Αλλά και αυτοί αποφεύγουν να μπουν μέσα, φοβούνται επιθέσεις», υποστηρίζει η κάτοικος κ. Αναστ. Αλιφιεράκη «εκφράζοντας σχεδόν όλους που μένουν στην περιοχή».

Το εργοτάξιο τροφοδοτείται καθημερινά με «καύσιμο ύλη» από τα μέταλλα που συγκεντρώνουν εκατοντάδες αλλοδαποί και Ρομά, οργώνοντας τις γειτονιές της Αθήνας.

Διοξίνες και φουράνια
«Το πλαστικό που υπάρχει γύρω από τα καλώδια παράγει διοξίνες, φουράνια και μια σειρά από άλλες τοξικές ουσίες που είναι ύποπτες για καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις, βλάβες στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού, αλλά και αναπνευστικά προβλήματα.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αφενός οι διοξίνες και τα φουράνια παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφετέρου συσσωρεύονται στον οργανισμό. Με τον άνεμο οι διοξίνες μπορούν να μεταφερθούν ακόμα και 20 χιλιόμετρα μακριά», τονίζει ο επιστημονικός συνεργάτης του «Δημόκριτου» κ. Νίκος Κατσαρός.

Ο καταυλισμός, που «ιδρύθηκε» πριν από το 2000, βρίσκεται σε ιδιωτική έκταση που έχει καταπατηθεί και σήμερα φιλοξενεί 15 οικογένειες Ελλήνων Ρομά και άλλα 300 άτομα - η πλειονότητα Ρομά από βαλκανικές χώρες που διαβιούν σε απάνθρωπες συνθήκες.

Κάποιες παράγκες ηλεκτροδοτούνται παράνομα, δεν υπάρχει νερό, αρουραίοι κυριολεκτικά επιτίθενται στους Ρομά, δαγκώνοντάς τους την ώρα που αυτοί κοιμούνται. Επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) ύστερα από ελέγχους έχουν κάνει λόγο για επικίνδυνες, μεταδοτικές ασθένειες.

Στο κέντρο αυτής της «παραγκούπολης των αθλίων», υπάρχει αυτοσχέδιο καφενείο το οποίο ανήκει σε έναν από τους αρχηγούς. Οι αρχηγοί είναι εκείνοι που κανονίζουν το εμπόριο του χαλκού και των άλλων μετάλλων και έρχονται σε επαφή, παζαρεύοντας με ιδιοκτήτες που συγκεντρώνουν παλιοσίδερα σε μάντρες της περιοχής.

Συχνά οι Ρομά αγοράζουν οι ίδιοι τα καλώδια με 2 ευρώ το κιλό και αφού τα κάψουν πωλούν το λιωμένο μέταλλο πάνω από 4 ευρώ το κιλό βγάζοντας ένα καλό μεροκάματο. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επιχειρήσει πολλές φορές να σταματήσουν την παράνομη καύση των καλωδίων, έχουν απειληθεί συμπλοκές, ενώ στη γειτονιά ψιθυρίζεται ότι κατά καιρούς έχουν «δωροδοκήσει» τους αρχηγούς του καταυλισμού χωρίς όμως να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει συστήσει εδώ και ένα χρόνο επιτροπή που ασχολείται με το θέμα. Οι προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι αφορούν και τη συνεργασία των αρχών με τους Ρομά, προκειμένου αυτοί να πουλάνε επισήμως, «με χαρτιά» στο Δημόσιο τα υλικά που μαζεύουν από τα σκουπίδια και να μην τα καίνε.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής αντιτίθενται σφόδρα σε αυτή την προοπτική φοβούμενοι ότι αυτό θα φέρει μια άτυπη νομιμοποίηση του καταυλισμού -«πρέπει να φύγουν από εδώ», λένε. «Παρά το γεγονός ότι γεωγραφικά ο καταυλισμός ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, το πρόβλημα είναι εξίσου και δικό μας.

Εχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ζητήματος και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις του ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο, θεωρούμε ότι ο καταυλισμός πρέπει να απομακρυνθεί», ξεκαθαρίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου.

3 σχόλια:

  1. Προτάσεις, συζητήσεις ακόμα κι εκδηλώσεις!
    Πότε θα μαζευτούν οι κάτοικοι και θα τους πάρουν με τις πέτρες δεν ξέρω. Σαν πολύ τράβηξε η ιστορία μ' αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλους. Και τους πολιτικούς και κυρίως τους γύφτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

moschato.tauros.life@gmail.com