Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Η ζωή του Μιχάλη Κακογιάννη μέσα από ένα Λεύκωμα την Δευτέρα στον Ταύρο

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Ένα άλμπουμ γεμάτο αναμνήσεις. Ο Μιχάλης Κακογιάννης ξεφυλλίζει τις σελίδες της ζωής του με τον πλέον ζωντανό τρόπο. Φωτογραφίες από μία πολυτάραχη ζωή και μια τεράστια διαδρομή.

Η Newstrap εξασφάλισε «ληψεις» από το λεύκωμα, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις Εκδόσεις «Μίλητος» και φέρει τον τίτλο: «Μιχάλης Κακογιάννης: Κινηματογράφος».

Φωτογραφίες ανέκδοτες από το μύθο της «Στέλλας» με τη μάγισσα, όπως αποκαλούσε τη Μελίνα Μερκούρη που γοήτευε τους πάντες με τη ζωντάνια της, αλλά και την Έλλη Λαμπέτη από το «Κυριακάτικο ξύπνημα» , τότε που ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν ερωτευμένος μαζί της αλλά δεν τολμούσε να το σκεφθεί όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί.

Ένα άλλο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τη Τζένη Ράσσελ που χόρεψαν μαζί μια βραδιά καρναβαλιού, με την Ειρήνη Παπά στην «Ηλέκτρα» που τον συγκίνησε με την κλασική ελληνική ομορφιά της, με τον Άντονι Κουήν στο «Ζορμπά» , που όμως, δεν απεικονίζουν τις συγκρούσεις που είχε μαζί του ο μεγάλος δημιουργός στα γυρίσματα της ταινίας. Αλλά και με τη Μαρία Κάλλας που είχε ζητήσει από το Μιχάλη Κακογιάννη να την ακούσει να τραγουδά...

Σε 404 σελίδες περικλείεται συνολικά η δουλειά της πολυσχιδούς αυτής πνευματικής προσωπικότητας, και το άλμπουμ θα παρουσιαστεί

 τη Δευτέρα 24 του μήνα σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα 24 στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» στον Ταύρο.

Ο διάσημος σκηνοθέτης γύρισε την πλάτη στη Μέκκα του κινηματογράφου, αλλά έκανε διάσημη την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου «με την ευλογία του ελληνικού φωτός», όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.

Μόνο η σκηνή από το ζεϊμπέκικο του Κουήν στο «Ζορμπά τον Έλληνα» ήταν αρκετή για να αναδείξει τη λεβεντιά και του φιλότιμο του λαού μας και κατ έπέκταση την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, που ο παγκοσμίου φήμης δημιουργός άγγιξε με σεβασμό.

Το φωτογραφικό υλικό εμπλουτίζεται με λεζάντες από λόγια ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σχόλια του ίδιου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Άγγελος Δεληβοριάς, η Κάτια Δανδουλάκη, ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο Απόστολος Βέττας,ο Μιχάλης Πιερρής, η Ανδρούλα Βασιλείου, ο Γιώργος Γεωργής, ο Μιχάλης Πιερής, ο Ιωσήσφ Ιωσήφ πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα και πολλοί άλλοι εξάρουν την προσωπικότητα του ανεπανάληπτου δημιουργού.

«...Τον ευχαριστώ, γιατί με επέλεξε ως συνεργάτη του και θεωρώ ότι οι ώρες που έζησα κοντά του υπήρξαν από τις γονιμότερες της ζωής μου, τα δε αποτελέσματα της συνεργασίας μας, κορυφαίες στιγμές της μουσικής μου δημιουργίας» παραδέχεται ο Μίκης Θεοδωράκης.

Από την πλευρά του ο Άγγελος Δεληβοριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη έχει να καταθέσει:

«Γνωριστήκαμε όταν εκείνος γύριζε την «Ερόικα». Εγώ ερωτοτροπούσα τότε με την ιδέα μιας κινηματογραφικής εμπειρίας, χωρίς να υποπτεύομαι ότι ο Κακογιάννης θα καταβαράθρωνε τις προσδοκίες μου αποστομωτικά και τελεσίδικα.»

«Είμαι τυχερή που σ' αγαπώ. Σ' ευχαριστώ

Δική σου για πάντα!»
Μια αφιέρωση στον Μιχάλη Κακογιάννη από την κυρία του θεάτρου μας , Κάτια Δανδουλάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

moschato.tauros.life@gmail.com