Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης της Απεργίας

Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών και επίταξη των φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης. Ωστόσο, αναμένεται να τους προτείνει τη χορήγηση μίας επιπλέον άδειας.

Οι ιδιοκτήτες οι οποίοι αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, απορρίπτουν στο σύνολο του το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Χάρης Τσιόκας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να περάσει τις αλλαγές στο σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των εμπορευματικών χερσαίων μεταφορών, χωρίς να τροποποιήσει τα σημεία του».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επίταξης των φορτηγών δημόσιας χρήσης, ο γενικός γραμματέας απάντησε ότι πρώτα θα εξαντληθεί ο διάλογος και μετά θα ληφθούν αποφάσεις με άλλα συναρμόδια υπουργεία για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο.
Σημειώνεται ότι απεργία άρχισαν από την Τρίτη και οι ιδιοκτήτες φορτηγών διεθνών μεταφορών.
Στο μεταξύ, ελλείψεις στην αγορά σε οπωροκηπευτικά προϊόντα, πέρα από τα καύσιμα, αναμένονται από την Τετάρτη, ενώ οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, απορρίπτοντας στο σύνολό του το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση. Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των προέδρων των Ενώσεων αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται η απόφαση αυτή για το κοινωνικό σύνολο, την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την οικονομία γενικότερα.
Οι ελλείψεις σε υγρά καύσιμα είναι πλέον γενικευμένες και ελάχιστα πρατήρια, τόσο στην Αττική, όσο και στην επαρχία διαθέτουν βενζίνη, καθώς τα περίπου 300 ΙΧ βυτιοφόρα, έναντι των 1500 ΔΧ που απεργούν, δεν επαρκούν για την τροφοδοσία της αγοράς.
Υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης της αγοράς τάσσεται ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η χώρα μας έχει καθυστερήσει να απελευθερώσει την αγορά, παρά τις αποφάσεις από το 2008 της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, του ΣτΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, εμφανίστηκε επικριτικός λέγοντας ότι «το δικαίωμα της απεργίας πρέπει να ασκείται, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η βαρύτητα των συνεπειών στην οικονομία και την κοινωνία».
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων κατηγόρησε την κυβέρνηση για παθητική στάση απέναντι στα φαινόμενα που πλήττουν τον τουρισμό και την κάλεσε να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να πράξει τα δέοντα για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

πηγή: skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

moschato.tauros.life@gmail.com