Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Οριακή η κατάσταση σε Βοτανικό και Ταύρο με τους Pομά

Ολο και συχνότερες οι εντάσεις ανάμεσα σε Τσιγγάνους από την Αλβανία και Πακιστανούς
 
Του Κωστα Oνισενκο( ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Ολο και συχνότερες είναι οι εντάσεις ανάμεσα σε Τσιγγάνους από την Αλβανία που ζουν σε καταυλισμό στα όρια του Δήμου Ταύρου και σε Πακιστανούς που έρχονται στην περιοχή για να πουλήσουν παλιοσίδερα στις μάντρες της περιοχής, επισημαίνουν στην «Κ» τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι της περιοχής.

Η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο, θυμίζοντας τη βεντέτα ανάμεσα στις δύο εθνότητες που οδήγησε στη δολοφονία δύο Πακιστανών τον περασμένο Απρίλιο έξω από τον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων.

Αφορμή και τότε είχε σταθεί η μοιρασιά της παράνομης εκμετάλλευσης σκουπιδιών της χωματερής, κυρίως του σκραπ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αψιμαχίες, οι ύβρεις, οι ξυλοδαρμοί σημειώνονται σχεδόν καθημερινά.

Διαθέτουν όπλα
«Βλέπουμε ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος εκτεταμένης σύγκρουσης των Τσιγγάνων με τους Πακιστανούς. Είναι συχνά τα περιστατικά όπου Τσιγγάνοι αρπάζουν τα καρότσια των Πακιστανών, οι οποίοι απειλούν με τη σειρά τους ότι δεν θα ανεχθούν για πολύ αυτήν την κατάσταση.

Γενικότερα υπάρχει ένας ανταγωνισμός που έχει να κάνει με τα σκουπίδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τους Τσιγγάνους διαθέτουν όπλα, ενώ ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και η αστυνομία αποφεύγει να μπαίνει μέσα στον καταυλισμό τους», υποστηρίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ταύρου κ. Πέτρος Καραφωτιάς.

Μεγάλα είναι και τα προβλήματα του καταυλισμού με την τοπική κοινωνία καθώς, εκτός από το μείζον ζήτημα της καύσης των καλωδίων που απασχολεί ιδιαίτερα τον τοπικό πληθυσμό, σχεδόν καθημερινά είναι τα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων σε εργοστάσια και σπίτια της περιοχής.

«Μέσα σε τρεις μήνες είχαμε δύο διαρρήξεις στις εγκαταστάσεις μας, κατά τις οποίες κλάπηκαν πάνω από 3 τόνοι μετάλλου», περιγράφει ο ιδιοκτήτης εταιρείας επισκευών ηλεκτροκινητήρων κ. Ελ. Χαρμπάτσης.

Ο καταυλισμός βρίσκεται σε καταπατημένη έκταση επί της οδού Σαλαμινίας. Οπως έχουν επισημάνει υγειονομικές υπηρεσίες που ήλεγξαν τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή, αυτές δημιουργούν κινδύνους όχι μόνο για την υγεία των ίδιων των Ρομά, αλλά και για τη δημόσια υγεία γενικότερα. «Τα παιδιά του καταυλισμού είναι ανεμβολίαστα.

Το μέρος είναι γεμάτο σκουπίδια, αδέσποτα και αρουραίους. Δεν υπάρχει νερό και αποχέτευση», περιγράφει η τμηματάρχης παρεμβάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Ιωάννα Παυλοπούλου.
Συνεργείο του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέπτεται τον καταυλισμό τρεις φορές την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια πανδημία. Φόβοι για συμπλοκές ανάμεσα σε ομάδες αλλοδαπών με αιχμή τη «διαχείριση» του σκραπ εκφράζονται και για την περιοχή του Ασπροπύργου, όπου καταγράφονται παρόμοια προβλήματα με εκείνα του Ταύρου.

Ηδη κάποια επεισόδια ανάμεσα σε Ρομά και ομάδες πολιτών έχουν απασχολήσει τις αρχές. «Για εμάς το ζήτημα δεν είναι καινούργιο, καθώς Ρομά ζουν στον Ασπρόπυργο πολλά χρόνια. Τελευταία, όμως, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει εμφανώς, εξαιτίας της έλευσης Τσιγγάνων από βαλκανικές χώρες, από την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία κ.α. Οι ίδιοι φαίνεται ότι θεωρούν προσωπικό προνόμιό τους τη “διαχείριση” του σκραπ, αντιδρώντας εχθρικά σε όσους μπαίνουν στα “χωράφια τους”.

Εχουν σημειωθεί συμπλοκές με ομάδες πολιτών, η κατάσταση είναι έκρυθμη και θεωρώ ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο», εκτιμά ο δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Νίκος Μελετίου.
Κοινό σημείο ανάμεσα στα προβλήματα και των δύο περιοχών, όπως ομολογούν τοπικοί παράγοντες, είναι η ανεξέλεγκτη –όπως τη χαρακτηρίζουν– λειτουργία των σκραπατζίδικων.

Σε μέτρα που θα βάλουν μια τάξη στη δραστηριότητα αυτή προσανατολίζονται οι αρχές. Το αίτημα της ειδικής γραμματέως Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη προς τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή για «σύσταση μεικτού κλιμακίου ελέγχου της νομιμότητας λειτουργίας δραστηριοτήτων διαχείρισης ανακυκλούμενων μετάλλων» έχει εισακουστεί.

Η εν λόγω επιτροπή συστάθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή δέκα στελεχών από διάφορες υπηρεσίες.

Η μόνη λύση«Η μόνη αποτελεσματική κίνηση για την αντιμετώπιση της κλοπής των υλικών και της παραβατικότητας που σχετίζεται με το σκραπ είναι να χτυπήσουμε τους κλεπταποδόχους», σχολίασε στην «Κ» ο κ. Ρακιντζής.

1 σχόλιο:

  1. Απέλαση άμεσα για όλα τα ανθρώπινα σκουπίδια. Και όσοι τους υποστηρίζουν ή να τους πάρουν σπίτια τους ή να απελαθούν μαζί τους.
    Όταν θρηνήσουμε θύματα θα είναι πολύ αργά. Όταν ο κόσμος πάρει την κατάσταση στα χέρια του θα είναι πολύ αργά. Όταν επιβεβαιωθούν οι πρώτοι καρκίνοι λόγω του μολυσμένου αέρα θα είναι πολύ αργά.
    ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

moschato.tauros.life@gmail.com