Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Του ζήτησαν ειδικό τέλος 16.000 ευρώ στον Ταύρο για μια αποθήκη 192 τ.μ.

Απίστευτη ιστορία φορολογικής τρέλας για έναν συμπολίτης μας από τον Ταύρο με τη ΔΕΗ να υπολογίζει ένα υπαίθριο παρκινγκ σαν στεγασμένο ηλεκτροδοτούμενο χώρο. 

Με το στόμα ανοικτό έμεινε ο «Α.Μ», ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας στον Ταύρο όταν άνοιξε τον φάκελο με τον λογαριασμό της ΔΕΗ.


Ούτε λίγο, ούτε πολύ...


το ελληνικό δημόσιο του ζητάει να πληρώσει χαράτσι 16.000 ευρώ(!) για το ειδικό τέλος ακινήτων για την επαγγελματική του εγκατάσταση.

 
Μην βιαστείτε να σκεφτείτε ότι η εταιρεία του κ. Α.Μ εδρεύει σε μέγαρο. Μια ισόγεια αποθήκη 192 τ.μ στον Ταύρο ηλεκτροδοτεί ο επιχειρηματίας. 

Είχε όμως την ατυχία, η αποθήκη αυτή να βρίσκεται σε μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων η οποία χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητα της μεταφορικής.


Η ΔΕΗ θεώρησε την έκταση του πάρκινγκ ως στεγασμένο ηλεκτροδοτούμενο χώρο και επέβαλε τον φόρο: 4.000 τετραγωνικά επί τέσσερα ευρώ το τετραγωνικό: 16.000 ευρώ καταβλητέο σε δύο δόσεις. 


Ο «Α.Μ» θα είναι ένας από τους χιλιάδες που θα χρειαστεί να τρέξουν για να αποδείξουν το αυταπόδεικτο.


Το βέβαιο είναι ότι θα ταλαιπωρηθεί ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί να πληρώσει τις 16.000 ευρώ για να μην του κόψουν το ρεύμα. Στη συνέχεια, θα μπει στην ουρά των πολιτών που περιμένουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους –περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο σύνολο- από το Ελληνικό Δημόσιο.


Η ιστορία φορολογικής τρέλας του «Α.Μ» (ο οποίος κατέφυγε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων για να βρει άκρη) είναι μια από τις χιλιάδες που εκτυλίσσονται καθημερινά είτε στα γραφεία της ΔΕΗ, είτε στα γραφεία της εφορίας. 


Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει έναν φόρο στηριζόμενη στη βάση δεδομένων με την οποία υπολογίζεται το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, αποδεικνύεται καταστροφική. 


Πλέον έρχονται στο φως λάθη και παραλείψεις δεκαετιών στις οποίες μέχρι σήμερα δεν έδινε κανείς σημασία.


Στην περίπτωση του «Α.Μ» είναι ξεκάθαρο το τι έχει συμβεί. Ενώ το συμβόλαιο αναφέρει ότι το ακίνητο πρόκειται για «οικόπεδο επιφάνειας 4.000 τ.μ με ισόγεια αποθήκη επιφάνειας 192 τ.μ» στον λογαριασμό της ΔΕΗ πέρασε ως στεγασμένη επιφάνεια τα 4.000 τετραγωνικά. Όμως, αυτόματη διαδικασία διόρθωσης του λάθους δεν υπάρχει.


Και ο απαραίτητος Γολγοθάς…

 Ο κ. «Α.Μ» θα πρέπει να διορθώσει το λάθος στον δήμο. Ακολούθως, ο δήμος, θα πρέπει να τροφοδοτήσει τη ΔΕΗ με τα καινούργια στοιχεία του ακινήτου και η ΔΕΗ με τη σειρά της να υπολογίσει σωστά όχι μόνο το ειδικό τέλος ακινήτων (σ.σ. δηλαδή το καινούργιο χαράτσι επί των ακινήτων) αλλά και το ΤΑΠ (τέλος ακίνητης περιουσίας) το οποίο υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη και ο επιχειρηματίας κινδυνεύει με διακοπή της ηλεκτροδότησης αν δεν πληρώσει. Κινδυνεύει επίσης να αντιμετωπίσει προβλήματα σε αυτή καθ’ αυτή την άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.

Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να στείλει τα ονόματα όσων δεν πληρώσουν στην εφορία. Θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, πράγμα που σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας δεν θα μπορεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα, ένα έγγραφο απαραίτητο τόσο για την είσπραξη επιστροφής φόρων από το Δημόσιο (π.χ ΦΠΑ) όσο και για την εξασφάλιση δανείων από την τράπεζα.


1 σχόλιο:

moschato.tauros.life@gmail.com