Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ

Η επιστολή που διαβάστηκε στο ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ στις 7/6/2011, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ προκάλεσε την αντίδραση του Πρωθυπουργού ο οποίος έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να βρεθεί άμεσα λύση σε αυτή την αδιανόητη κατάσταση.

Την επιστολή αυτή την υπέγραψαν εκατοντάδες κάτοικοι, δημοτικοί σύμβουλοι ακόμα και ο ίδιος ο Δήμαρχος κύριος Ευθυμίου.

Η Εδική Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ κυρία Καραβασίλη ως ένας από τους αποδέχτες της παραπάνω εντολής απάντησε γραπτώς στο Πρωθυπουργικό Γραφείο και μας κοινοποίησε την επιστολή (συν/νη).

Υ.Γ. Οι ΡΟΜΑ έκαψαν τόνους από σκουπίδια και καλώδια τις τρεις τελευταίες μέρες. Η μαφία του χαλκού και των σκουπιδιών έκανε γερή μπάζα (πάνω από 100.000 € σύμφωνα με πληροφορίες μας) Αυτές «οι ήσυχες μέρες του Αυγούστου» είναι μαύρες και δηλητηριασμένες για τους κατοίκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Προς           τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας  κ. Γ. Παπανδρέου


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εμείς, οι κάτοικοι του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου, απευθυνόμαστε σε σας, για να διαμαρτυρηθούμε και να ζητήσουμε λύσεις, για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που καθημερινά διαπράττει εις βάρος της υγείας μας το παράνομο κύκλωμα «ανακύκλωσης» μετάλλων ή αλλιώς η «Μαφία του Χαλκού» όπως την αποκαλούμε εμείς.

Τα τελευταία έξι χρόνια, ομάδες ROMA που διαβιούν σε καταυλισμό εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ελαιώνα επιδίδονται σε καύση καλωδίων και άλλων υλικών που περιέχουν μέταλλα (θερμοσίφωνες, ηλεκτρικές συσκευές, μοτέρ, καταλύτες και άλλα) με σκοπό να διαχωρίσουν και να πάρουν το μέταλλο, το οποίο πωλούν σε παράνομες επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων.

Σημειωτέον, ότι οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν χωρίς άδεια, σε περιοχή γενικής κατοικίας όπου απαγορεύεται η χωροθέτησή τους και συχνά είναι αυτές που προμηθεύουν με τα παραπάνω υλικά τους ROMA, προκειμένου αυτοί να τα κάψουν για λογαριασμό τους.

Από την καύση, έχουμε ως αποτέλεσμα να εκλύονται στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες, όπως διοξίνες και φουράνια, άκρως επικίνδυνες για την υγεία μας και προπάντων για την υγεία των παιδιών μας.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πολλοί κάτοικοι έχουν δραστηριοποιηθεί μέσα από την Επιτροπή Κατοίκων Ταύρου για το Σταμάτημα της Καύσης Καλωδίων και έχουν θέσει το θέμα σε ΟΛΟΥΣ τους συναρμόδιους για τη λύση του φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΥΠΕΚΑ, ΓΑΔΑ, Περιφέρεια Αττικής, Δήμο Αθηναίων, ΤΕΔΚΝΑ).

Όλοι οι παραπάνω πρέπει να βάλουν το λιθαράκι τους στη λύση του προβλήματος. Μάλιστα σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο ΥΠΕΚΑ η Ειδική Γραμματέας κα Καραβασίλη και στην οποία παρέστησαν όλοι ανωτέρω αναφερόμενοι φορείς, διευκρινίστηκε τι ακριβώς οφείλει να πράξει ο καθένας εξ αυτών προκειμένου να φτάσουμε στη λύση του προβλήματος.

Όμως κύριε Πρωθυπουργέ, όλα γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς και εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε. Κάθε μέρα που περνάει, ο οργανισμός μας φορτώνεται με όλο και περισσότερες διοξίνες, όλο και περισσότερα φουράνια και κάποια μέρα θα ξυπνήσουμε και θα διαπιστώσουμε – όπως έγινε και στον Ασωπό – ότι ο καρκίνος θερίζει την πόλη μας.

Γι’ αυτό το λόγο μαζευτήκαμε σήμερα Τρίτη 7 Ιουνίου 2011 εδώ στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Κακογιάννη, μετά από πρόσκληση του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου και της Επιτροπής Κατοίκων Ταύρου για το Σταμάτημα της Καύσης Καλωδίων, προκειμένου να ακούσουμε τους ειδικούς επιστήμονες και τους φορείς της Πολιτείας και να καταλήξουμε σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα σχετικά με τη φύση και τη λύση του προβλήματος.

Τα συμπεράσματα αυτά σας επισυνάπτουμε και σας παρακαλούμε:

1.     να δώσετε εντολή για την υλοποίηση των προτεινόμενων λύσεων.
2.     να μας γνωστοποιήσετε τις όποιες ενέργειές σας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Έξι χρόνια διαβίωσης μέσα στο δηλητηριασμένο αέρα είναι πάρα πολλά.
Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί.

Πείστε μας, ότι τουλάχιστον εσείς μπορείτε να δρομολογήσετε τη λύση.

Διαφορετικά είμαστε αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις.

 Από το να γίνουμε «Ασωπός» προτιμάμε να γίνουμε «Κερατέα»
Οι απελπισμένοι κάτοικοι του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου

 Ταύρος, 7 / 6 / 2011

α/α
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΥΠΟΓΡΑΦΗ
1


2


3


4


5


6


7


8


9


10





ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ                                        Ταύρος, 3-7-2011
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ
ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ



Προς :  τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

                 κ. Γεώργιο Παπανδρέου

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η περιοχή του Ταύρου εδώ και έξι χρόνια πνίγεται από τον τοξικό καπνό που προέρχεται από την καύση καλωδίων, καταλυτών, σκουπιδιών και άλλων υλικών.

Αυτή η καύση γίνεται είτε από τους ROMA που τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή του Ελαιώνα είτε από ασυνείδητους επιχειρηματίες που διατηρούν παράνομες βιοτεχνίες περισυλλογής μετάλλων, τα λεγόμενα σκραπατζίδικα.

Πριν από τεσσεράμισι χρόνια μια χούφτα κατοίκων διαπιστώνοντας την αδιαφορία αλλά και την ανεπάρκεια των αρμοδίων φορέων να λύσουν το πρόβλημα αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

'Ετσι δημιουργήθηκε η Επιτροπή Κατοίκων για το Σταμάτημα της Καύσης Καλωδίων, η οποία ξεκίνησε ένα μαραθώνιο αγώνα που συνεχίζεται ασταμάτητα μέχρι σήμερα.

Δεν έχει νόημα να απαριθμήσω την αλληλογραφία, τις συναντήσεις και τις συσκέψεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, τις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις που διοργάνωσε ή συμμετείχε, τις εκστρατείες ενημέρωσης των κατοίκων και τη συλλογή υπογραφών.

Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή και χάρις στις ενέργειές μας, έχουμε φτάσει στο σημείο όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να είναι πλέον ενήμεροι για το πρόβλημα και όλοι να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να λυθεί.

Η Επιτροπή Κατοίκων διοργάνωσε μαζί με το Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου εκδήλωση για την ενημέρωση των κατοίκων, όπου αποφασίστηκε η αποστολή σε εσάς επιστολής διαμαρτυρίας, η οποία προσυπεγράφη από τους παριστάμενους.

Την επιστολή αυτή σας στέλνουμε και ευελπιστούμε ότι εσείς ως πολιτικός προϊστάμενος όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Αστυνομία, Περιφέρεια Αττικής, Δήμο Αθηναίων, ΤΕΔΚΝΑ), θα ζητήσετε από αυτούς να σας ενημερώσουν για τις ενέργειές τους αλλά και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την άμεση λύση του προβλήματος.

Ζητούμε επίσης να μας ενημερώσετε σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβείτε και για τις όποιες απαντήσεις θα λάβετε από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για εκτενέστερη πληροφόρηση σχετικά με το θέμα ή αλληλογραφία παρακαλούμε επικοινωνείστε με τα μέλη της Επιτροπής :


Για την Επιτροπή Κατοίκων
Κυριάκος Λουράντος


             ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ         
      ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
                                                                                  

1 σχόλιο:

  1. Μαζί σας μέχρι την δικαίωση. Μέχρι το τέλος. Ας εννωθούμε όλοι για να εξασφαλίσουμε το αυτονόητο. Καθαρό αέρα να αναπνέουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

moschato.tauros.life@gmail.com