Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Η εισήγηση και το ΟΧΙ της Κοινότητας Μοσχάτου για το κέντρο φιλοξενίας Μεταναστών

Eισήγηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας ξενώνων μεταναστών στην Δημοτική Κοινότητα Μοσχάτου

Εδώ και λίγες μέρες μια εντεινόμενη φημολογία περί μετατροπής του ξενοδοχείου «Φοίβος», επί της οδού Κανάρη 20, σε ξενώνα μεταναστών έχει αναστατώσει την γαλήνη και την ηρεμία των κατοίκων της κοινότητάς μας.

Στην ενίσχυση αυτής της φημολογίας συντελεί η μη διάψευση της από πλευράς ιδιοκτησίας του εν λόγω ξενοδοχείου. 

Αντίστοιχη διάψευση δεν έχει γίνει από πλευράς κεντρικής εξουσίας σε επιστολή που απηύθυνε προς τα αρμόδια Υπουργεία ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Α.Ευθυμίου.

Ως εκ τούτου ως Δημοτική Κοινότητα Μοσχάτου είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε ξεκάθαρη θέση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφουγκραζόμενοι την επιθυμία και τις ανησυχίες της τοπικής μας κοινωνίας.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΕΝΩΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ.

Η δημιουργία ξενώνα στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο κρίνεται απαγορευτική αν ληφθεί υπόψιν πως βρίσκεται σχεδόν μεσοτοιχία με δημοτικό παιδικό σταθμό ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται δύο ιδιωτικοί σταθμοί, μια παιδική χαρά και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων ένα δημοτικό σχολείο και το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίων-Λυκείων της παραλίας.

Το ξενοδοχείο είναι χτισμένο στον κεντρικό πολεοδομικό ιστό της πόλης, ενώ κατά την γνώμη μας δεν πληρούνται και οι κανόνες υγιεινής για την δημιουργία ενός ξενώνα μεταναστών.

Δεν είμαστε ξενοφοβική κοινωνία και αυτό αποδεικνύει η ύπαρξη και λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου των Αράβων, χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, όπως και η δωρεάν εκμάθηση ελληνικών σε μετανάστες από την κίνηση πολιτών «Μεσοποταμία» σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο. Εδώ και πολλά χρόνια οι φιλήσυχοι κάτοικοι της πόλης μας συνυπάρχουν κατά τεκμήριο φιλικά με τους μετανάστες οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι οικογενειάρχες, τα παιδιά τους πηγαίνουν στα σχολεία της περιοχής, εργάζονται σε τοπικές επιχειρήσεις και έχει συντελεστεί μια ομαλή ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα δεχτούμε ένα τόσο μεγάλο και ξαφνικό κύμα μεταναστών το οποίο δεν θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε και ουσιαστικά θα αλλοιώσει τον οικογενειακό χαρακτήρα της κοινότητάς μας με ενδεχόμενο κίνδυνο «γκετοποίησης» αυτής της πόλης. Ειδικά από την στιγμή που ως Δημοτική Αρχή και τοπική κοινωνία δεν έχουμε καμία ενημέρωση και έπρεπε να επιδείξουμε ταχύτητα ανακλαστικά για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων τετελεσμένων.

Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και απαιτείται συνολική και καλά μελετημένη λύση. Ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων, πανευρωπαϊκά συντονισμένες δράσεις, ταξινόμηση των μεταναστών (οικονομικοί, πολιτικοί κλπ), γρήγορες διαδικασίες αποδοχής ή απόρριψης της αίτησης ασύλου.

Η επιβάρυνση και υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας δεν επιλύεται με χωρική μετατόπιση σε γύρω δήμους, ειδικά όταν στις αποφάσεις αυτές δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια και κανόνες. Η δημιουργία ξενώνα μεταναστών σε χώρο αμιγούς ζώνης κατοικίας θα δημιουργήσεις δικαιολογημένες αντιδράσεις.

Τα πρόσφατα βίαια γεγονότα στην Αθήνα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχουν κάνει τους Έλληνες αρκετά επιφυλακτικούς με αυτό το ζήτημα.

Σε τοπικό επίπεδο η λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών κρίνεται αναγκαία όσο ποτέ.

Ολοκληρώνοντάς την εισήγηση μας και με βάση το προαναφερθέν πλαίσιο δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να μην δεχτούμε κανενός είδους ξενώνα μεταναστών στην δημοτική μας κοινότητα.

Η εισήγηση του Προέδρου του Συμβουλίου Απόστολου Σιώκα υπερψηφίστηκε από την κοινότητα:

Πόπη Ναυπλιώτη (Αντιπρόεδρος), Γιώργος Φελλάς, Θανάσης Πλιάτσικας, Λευτέρης Κουνέλης, Χρήστος Μιχαλόπουλος, Κωνσταντίνος Τέγας, Αναστασία Λεγάκη, Δημήτρης Ζώταλης, Μαρίνα Λουκή. Απών ήταν ο Κοινοτικός Σύμβουλος, Μιχάλης Γιαμπουράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

moschato.tauros.life@gmail.com