Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Ο Αντιπρόεδρος του Το.Συ.Ν Μοσχάτου μιλάει για την ανωνυμία στα σχόλια των Blogs

Παρατηρώντας με «εξωτερική εστίαση»

Μάλιστα... ανωνυμία λοιπόν... λέξη και αυτή, ε; Αλλά, βέβαια, πώς αλλιώς θα ρίξεις λάσπη σε μια εποχή που όλοι και όλα κρίνονται; Σε μία εποχή παρερμηνείας λέξεων και κινήσεων.

Σε μία εποχή που η Δημοκρατία περνάει τη χειρότερη κρίση. Σε μία εποχή που συγχέεται η έννοια της ατομικότητας με αυτή του ατομικισμού - και εμείς τι κάνουμε γι' αυτό;

Μα φυσικά το ενισχύουμε. Βέβαια, ένας λογικός άνθρωπος θα ρωτούσε «Γιατί τα λες αυτά; Σου έκλεισε κανείς το στόμα;». Η απάντηση είναι απλή και είναι η εξής: Το ενισχύουμε παραγκωνίζοντας παθητικά το θάρρος της γνώμης μας και, εν γένει, των αρχών της ισηγορίας και της ελευθερίας του λόγου.

 Για να γίνω πιο σαφής, ας εξηγήσω. Διάβασα, λοιπόν, ένα σχόλιο κάπου και με αφορμή αυτό γράφω ό,τι γράφω. Ο συντάκτης του σχολίου υπέγραφε ως Ανώνυμος μεν, Μη Άφωνος δε. Και σας θέτω τον ακόλουθο προβληματισμό: Είναι καλύτερο/ δημοκρατικότερο/ πιο θαρραλέο/ σύμφωνο με την αρχή της ισότητας το να κάνεις μια δήλωση δίχως όνομα από το να μην εκφέρεις  άποψη;

 Η προσωπική μου άποψη είναι αρνητική. Και αυτό γιατί το να μην εκφέρει κάποιος άποψη σε ένα θέμα μπορεί να εξηγηθεί, αφού είναι δυνατόν να μην έχει τις απαραίτητες γνώσεις ή το επιθυμητό πνευματικό επίπεδο, και κανείς δεν θα τον κατηγορήσει γι' αυτό.

Το να εκφέρει όμως την άποψη του ανώνυμα τον χαρακτηρίζει είτε ως προπαγανδιστή, είτε ως αερολόγο, είτε ως φοβητσιάρη. Και τότε είναι που θα τον κατηγορήσουν πολλοί.
  Σκοπός μου δεν είναι να αναφερθώ προσωπικά, αλλά να αναφερθώ σε όλους. Σκοπός μου δεν είναι να θίξω, αλλά να προβληματίσω.

Εγώ δεν έχω δεχτεί (απ' όσο ξέρω) ακόμα κάποια επίθεση, πολύ φοβάμαι όμως ότι, αργά ή γρήγορα, θα με σηκώσουν να χορέψω και ας με πονάν τα πόδια μου. Ελπίζω μόνο να είναι κάτι επίσημο και επώνυμο. Καλό θα ήταν οι κρίσεις να μη γίνονται «a priori».

Τώρα ξαναγυρίζω στη σιωπή μου. Παρακαλώ το Θεό να μη με φέρει άλλη φορά σε παρόμοια ανάγκη να ξαναμιλήσω...

                                                    Μαντζαβάς Παναγιώτης                       
(ως ενεργός πολίτης, δημότης Μοσχάτου-Ταύρου, νέος)

6 σχόλια:

  1. Συμφωνω απόλυτα με τον νεαρό Ματζαβά. Μπράβο και στο Τοσυν που έχει κάνει αντιπρόεδρο ενα παιδι το οποίο είναι ακόμα μαθητής. μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε λες μπράβο στο Ματζαβά αλλά και συ ανώνυμα.Αφού λοιπόν είστε φαν της επωνυμίας βγείτε και πείτε επώνυμα γι αυτά που συμβαίνουν στο ΤΟΣΥΝ.Αφού ένας αντιπρόεδρος δεν παίρνει δημόσια θέση για όλα τα τεκτενόμενα ή δεν έχει θέση ή φοβάται ή αυτό τον συμφέρει και αυτό κάνει.Αντιπρόεδρε η νεολαία πρέπει να τολμά.Τόλμησε λοιπόν και εσύ με δημόσια επώνυμη τοποθέτηση και άσε τις εκθέσεις θέσεων που δεν μας λένε τίποτα, αφού καμμιά θέση δεν παίρνεις για όσα συμβαίνουν στο ΤΟΣΥΝ και στο δήμο μας γενικότερα.΄Ποιες είναι οι θέσεις του αντιπροέδρου σε πολλά από τα θέματα σήμερα του δήμου μας;Δεν τον έχουμε ακούσει ποτέ να μιλάει.
    Γενικολογίες περί ανωνυμίας και ουσία τίποτα.Τι αγώνα έκανε το ΤΟΣΥΝ και ο αντιπρόεδρος του πέραν μιας ανακοίνωσης για το νυχτερινό που και εκεί πολλοί τα έβαλαν με Πατσουράκη και Παπανικολάου;Τι έχει να μας πει για το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου;Τι έχει να μας πει για την αύξηση των δημοτικών τελών;Τι έχει να μας πει για το Ωδείο;Τι έχει να μας πει για την εκδήλωση της ΦΑΓΕ;Τι έχει να μας πει για την κατάσταση στην παιδεία;Τι έχει να μας πει για καταστραμένες πλατείες;Κ.αντιπρόεδρε πάρε θέση γι όλα αυτά και στη συνέχεια κρίνε την ανωνυμία.Μόνο βάλε μέσα και τον ευατό σου αφού μέχρι σήμερα μη παίρνωντας θέση είσαι και εσύ ένας αν'ωνυμος αντιπρόεδρος φοβούμενος να εκτεθείς με επώνυμες θέσεις απόψεις και προτάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ανωνυμία στα blogs είναι και αυτό που καθιέρωσε τα blogs πρώτα στην προτίμηση του Κόσμου σε όλο τον Κόσμο.Δεν πρέπει να κοπεί γιατί μέσω της ανωνυμίας μαθαίνουμε και την αλήθεια επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν ξερω αν μεσα απο τα blogs μαθαινουμε την αληθεια η την λασπη και τον κιτρινισμο. γιατι δυστυχως σημερα μιλαμε οχι για γεγονοτα και πολτικες αλλα για ξεκατινιασματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα μιλήσω και εγώ ανώνυμα αν και και δεν το συνηθίζω. Ο Ματζαβάς φαίνεται καλό παιδί, άλλωστε είναι μικρός ακόμα και σίγουρα δεν έχει προλάβει να φθαρεί. Αλλά όπως και να το κάνουμε δεν κάνει για τη θέση που έχει! Δυστυχώς αποδεικνύεται συνεχώς ανεπαρκής, μπορεί να του λείπει εμπειρία και μπορεί σε λίγα χρόνια να τον βλέπουμε και να τρίβουμε τα μάτια μας αλλά αν ήταν ταλέντο θα φαινόταν! Ταλέντο, βέβαια με τη κακή ένοια ήταν ο Σιώκας! Ο άνθρωπος το χε γιαυτό και έφτασε εκεί που είναι και καθήστε εσείς να τον κράζετε! Εγώ βεβάια ευχή και κατάρα θα έδινα στο γιο μου να μην του μοιάσει αλλά το παιδί το χει το προεδριλήκι, κράταγε τα λουριά, τώρα και ο Πατσουράκης καλό παιδί και έντιμο γιαυτό θα τον φάνε, πρέπει να είσαι και λίγο βρόμικος για να επιβιώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι ρε Μαντζαβά, άκου αυτόν με το ψευδώνυμο "Λόγχη" και μίλα επώνυμα... Τι άλλο θα δούμε Θεέ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

moschato.tauros.life@gmail.com