Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Πόσους σταυρούς βάζουμε στις εκλογές;

Το μεγάλο μπέρδεμα σε αυτές τις εκλογές είναι η σταυροδοσία. Πόσους σταυρούς βάζουμε και σε ποιους;

Παλαιότερα, για να διευκολύνονται οι εκλογείς που προσέρχονταν στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν, έβλεπαν γραμμένο από τον δικαστικό αντιπρόσωπο σε κάποιο σημείο της αίθουσας τον αριθμό των σταυρών που θα έπρεπε να βάζουν.

Τώρα, επειδή η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη, κάθε ψηφοδέλτιο που θα πάρουμε στα χέρια μας θα αναγράφει και πόσους σταυρούς βάζουμε. Αυτό αν μη τι άλλο δεν έχει ξαναγίνει, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα μας διευκολύνει.


Εμείς να σημειώσουμε κατ’ αρχάς ότι δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης ο υποψήφιος δήμαρχος. Από εκεί και πέρα, στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας μπορεί να σταυρώσει μέχρι και τρεις δημοτικούς συμβούλους. Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

Στους δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να σταυρώσει:

1. Εναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική.

2. Από έναν μέχρι τρεις δημοτικούς συμβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες.

3. Εναν επιπλέον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου. Για παράδειγμα, στον συνενωμένο δήμο Μοσχάτου - Ταύρου, ο δημότης του Μοσχάτου θα μπορεί να σταυρώσει και έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο του Ταύρου, αλλά και ο δημότης του Ταύρου θα μπορεί να σταυρώσει έναν υποψήφιο του Μοσχάτου.

Αντίστοιχα, στις περιφερειακές εκλογές δεν βάζουμε σταυρό στον υποψήφιο περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη, αλλά μόνο στους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

moschato.tauros.life@gmail.com