Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Αποκλειστική συνέντευξη από τον Αντώνη Μπούτση

Κύριε Μπούτση θα θέλαμε καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε που βρεθήκατε στον χώρο του Μοσχάτο Ταύρος Life και δεχτήκατε της πρόσκλησή μας για μια συνέντευξη εφόλης της ύλης.

ΣΤΟΧΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Ποιος είναι ο στόχος της τωρινής Δημοτικής αρχής και τι μπορούν οι Δημότες να περιμένουν από εσάς τον ίδιο;

Προφανώς είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλήσω για τον δικό μου τομέα. Βρισκόμαστε ενόψει της συγκρότησης του νέου διοικητικού συμβουλίου και την συγκρότηση της αθλητικής επιτροπής επομένως το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι μια συντήρηση των πραγμάτων, με την έννοια θεσμοί που λειτουργούσαν, να συνεχίσουν να λειτουργούν να μην κοπεί τίποτα και αν γίνεται να επεκταθούν και κάποια πράγματα και στην άλλή κοινότητα..

Ο Στόχος όμως σε βάθος 3ετίας είναι ότι απολαμβάνει ο κάτοικος του Μοσχάτου, το ίδιο να απολαμβάνει και ο κάτοικος του Ταύρου και μάλιστα στην περιοχή του. Στα άμεσα τώρα σχέδια μετά και την συγκρότηση του νέου συμβουλίου στο κομμάτι του πολιτισμού είναι να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα και με την συμμετοχή ιδιωτών ή και σχημάτων της πόλης, οπού θα κρατούν ζωντανό το πολιτιστικό κέντρο.

Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε τους θεσμούς που υπήρχαν και στις δυο πόλεις, παράδειγμα το μαθητικό φεστιβάλ και τα Ταύρεια, να τα απλώσουμε και στις δύο περιοχές. Ως προς τον αθλητισμό ισχύει ακριβώς το ίδιο. Θέλουμε να επεκτείνουμε τις Αθλοδιακοπές, το πινγκ πονγκ, κτλ., όπως έγινε για παράδειγμα με τα προγράμματα  πιλάτες, λατιν και γιόγκα.

Για πρώτη φορά γίνονται στην κοινότητα του Ταύρου και θα ήθελα μέσα από το blog να ευχαριστήσω  και τους Δημότες του Ταύρου για την τεράστια ανταπόκρισή τους. Τα τμήματα του Ταύρου γέμισαν και συμπληρώθηκαν πολύ νωρίτερα από εκείνα του Μοσχάτου και αυτό είναι ένδειξη, ότι από τον κόσμο του Ταύρου έλειπαν και στόχος είναι να τα εμπλουτίσουμε ανάλογα με τις συμβάσεις που θα έχουμε, γιατί να σημειώσουμε ότι σε αυτούς τους χώρους δεν έχουμε μόνιμο προσωπικό.

Είναι συναρπαστική η περιπέτεια που ξεκινάει από εδώ και πέρα αυτή την δύσκολη εποχή.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
Ποια είναι η άποψή σας για τον Καλλικράτη και τι αλλαγές προκάλεσε στον Δήμο μας; Η βιαστική ενοποίηση των Δήμων άρα και οργανισμών έχει προκαλέσει ένα αλαλούμ καταρχήν διοικητικό. Όχι μόνο σε Μοσχάτο και Ταύρο αλλά γενικότερα. Θα υπάρξει μία Διοίκηση για τον παλιό ΟΝΑ και Πνευματικό κέντρο; Αυτή η διοίκηση θα έχει μέλη , πρόεδρο και πως θα επιλέγονται; Με ποια κριτήρια; Με εκλογές με τι;
Καταρχήν είναι αλήθεια, ότι ο πρόσφατος νόμος του Καλλικράτη έχει ακόμα πάρα πολλά διοικητικά κενά, τα οποία μετά από 9 μήνες στο σύνολο των δήμων  δεν έχουν καλυφθεί. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η γνώμη μου για τον Καλλικράτη είναι θετική.

Ο Καλλικράτης ήρθε να βάλει μία τάξη στα των δήμων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, οπού περίπου μέχρι και τα τέλη του προηγούμενου χρόνου ήταν στην διακριτική ευχέρεια του κάθε Δημάρχου και της κάθε Δημοτικής Αρχής να κάνει ότι θέλει. Εμείς βέβαια στο Μοσχάτο δεν είχαμε τέτοια θέματα, γιατί υπήρχε μία τάξη και οργάνωση, αλλά το Μοσχάτο δεν ήταν και ο μέσος Δήμος.

Στην πλειοψηφία των δήμων γινόντουσαν πράγματα που θα έπρεπε να ντρέπεται η αυτοδιοίκηση.

Άρα ο Καλλικράτης έρχεται να βάλει ένα καλούπι, ένα πλαίσιο στο όποιο θα διοικείται σωστά η τοπική αυτοδιοίκηση. Το κακό είναι, ότι συνέπεσε σε μία δύσκολη  χρονική στιγμή, οικονομική και κοινωνική για την χώρα κ’ αυτό δημιούργησε ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, ο αρχικός σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής ήταν ο πολιτισμός και ο αθλητισμός να περάσουν απευθείας στον Δήμο, γιατί  λόγω Καλλικράτη είχε δικαίωμα σαν δήμος να κρατήσει  ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Το κράτησε και είναι αυτό των ΚΑΠΗ και των παιδικών σταθμών, το κοινωνικό μέρος δηλαδή.  Εμείς όμως προτείναμε εκμεταλλευόμενοι μία δυνατότητα που έδινε ο Καλλικράτης, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου, ως ιστορικό κέντρο με πολλές δραστηριότητες, να παραμείνει αυτοτελές νομικό πρόσωπο.

Ευτυχώς η εισήγηση του δήμου Μοσχάτού αλλά και άλλων δήμων εισακούστηκαν και περίπου 70 νομικά πρόσωπα σ’ όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων και το Πνευματικό κέντρο Μοσχάτου παραμένουν αυτόνομα.

Απ’ αυτό καταφέραμε να κάνουμε ένα επανασχεδιασμό, έτσι ώστε όλα τα πολιτιστικά να μπουν κάτω από αυτό το νομικό πρόσωπο που θα λέγεται Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτού-Ταύρου. Ο αθλητισμός θα παραμείνει σαν τμήμα  διεύθυνσης του Δήμου.

Παρ’ όλα αυτά η πολιτική βούληση του Δημάρχου μας, αλλά και της Δημοτικής Αρχής είναι να φτιαχτεί μια αθλητική επιτροπή που θα λειτουργεί συμβουλευτικά προς το Δημοτικό Συμβούλιο γύρω από τα θέματα του αθλητισμού.
Η διοίκηση ως προς τα πολιτιστικά θα είναι μία;
Η διοίκηση ως προς τα πολιτιστικά θα είναι το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, ως προς τα αθλητικά θα είναι άλλη επιτροπή, άτυπη αλλά με τελικό αποφασιστικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ως προς την διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου θα υπάρχει ένα 15μελες διοικητικό συμβούλιο. Τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο θα τον ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα υπάρχουν 10 λαϊκά μέλη και 5 Δημοτικοί  Σύμβουλοι.
Στον αθλητισμό, ο νόμος δεν έδινε το δικαίωμα να φτιάξουμε οργανισμό. Έτσι θα υπάρξει μια επιτροπή που θα αποτελείται 21-23 μέλη κατά τα πρότυπα του Ο.Ν.Α., η οποία θα λειτουργεί και θα συμβουλεύει το Δημοτικό Συμβούλιο.
-ΩΔΕΙΟ
Φήμες ακούγονται  για ιδιωτικοποίηση του ωδείου Μοσχάτου . Θα ήθελα να μας το ξεκαθαρίσετε αυτό ένα μπορείτε γιατί υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις επάνω στο θέμα. Αληθεύουν οι φήμες αυτές; Υπήρχε ή Υπάρχει τέτοια σκέψη; Έχουν πληρωθεί οι καθηγητές του ωδείου στο Μοσχάτο; καταλογίζουν ευθύνες σε μεγάλο βαθμό σε εσάς για τους χειρισμούς σας.Τι έχετε να απαντήσετε;

Τα θέματα των πληρωμών του ωδείου και των καλλιτεχνικών δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με το θέμα του Καλλικράτη ή της  μη λειτουργίας των νομικών προσώπων. Το πρόβλημα στο Δημοτικό Κέντρο ξεκίνησε πέρυσι από μία διοικητική αστοχία που σημειώθηκε εξαιτίας της αλλαγής των διαδικασιών, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προχωρήσουμε στις συμβάσεις καθηγητών και ανθρώπων που εργάζονταν στο Δημοτικό Κέντρο.

 Παρ’ όλα αυτά με την καλή διάθεση των καθηγητών και αυτό έγινε επειδή έχουμε πολλά χρόνια συνεργασία και καλές σχέσεις μπορέσαμε και ξεπεράσαμε αυτό το πρόβλημα. Οι καθηγητές έχουν πληρωθεί 80 με 90 %. Στην ουσία το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί.

Το φετινό πρόβλημα που έχουμε και εμείς και το σύνολο των δήμων όλης της χώρας και θα το έχουμε και στα αθλητικά είναι το εξής. Εξαιτίας των προβλημάτων της χώρας με τα οικονομικά της υπάρχει μία δυστοκία στην κυβέρνηση να εγκρίνει συμβάσεις έργου, είτε καθηγητών, είτε μουσικών και καλλιτεχνών, είτε γυμναστών στον αθλητικό τομέα.

Πιστεύω ότι έχουμε κάνει τις κατάλληλες ενέργειες, είμαστε εμπρόθεσμοι, ο Δήμαρχος και προς τιμήν του, συνεχώς παλεύει και πιέζει να υπάρξουν περισσότερες συμβάσεις, αλλά δεν είναι κάτι που εξαρτάται από αυτόν. Έχουμε αποσπάσει κάποιες δεσμεύσεις και ξέρω ήδη από τον υπουργό κ. Καστανίδη 20 θέσεις συμβάσεων έργου είναι σε εξέλιξη, αλλά ακόμα είναι να εγκριθούν από επιτροπή και άλλων υπουργών.
Ποια ήταν η διοικητική αστοχία που δημιούργησε τα προβλήματα αυτά;
Τον Ιανουάριο του 2010 όταν γινόταν προγραμματισμός για την περίοδο 2010-2011 δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Ενώ εμπρόθεσμα καταθέσαμε τις προτάσεις μας, εκτιμήθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που έθεσαν την πρόταση, ότι δεν έπρεπε να πάει ταυτόχρονα στο Υπουργείο και στον ΑΣΕΠ, επειδή  οι καθηγητές καλλιτεχνικών , μουσικής κτλ δεν προσλαμβάνονται με βάση τον ΑΣΕΠ,.

Όταν αυτό διευκρινίστηκε πλήρως είχε χαθεί ο χρόνος, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την δυστοκία. Παρόλα αυτά και το ωδείο και το υπόλοιπο Πνευματικό Κέντρο λειτούργησε κανονικά, δεν χάθηκε κανένα μάθημα, οι μαθητές που τελείωσαν στο ωδείο πήραν το πτυχίο τους.

Τα φετινά προβλήματα έχουν να κάνουν μ’ ότι ακόμα δεν έχουν εγκριθεί οι συμβάσεις έργου.
Για τις Φήμες του ωδείου;
Επειδή η Δημοτική Αρχή θέλει και έχει ως στόχο να προστατεύσει κάποιους θεσμούς, οι οποίοι υπάρχουν αρκετά χρόνια, είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να σκεφτεί και άλλες λύσεις, εκτός από τη λύση των συμβάσεων έργου.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν υπήρχε μια πρόταση, μία σκέψη και νόμιμη και ορθή, αλλά ήθελε τη σύμφωνη γνώμη της επιτρόπου.

Η πρόταση ήταν να αναθέσουμε σε μια ιδιωτική εταιρεία να προσλάβει τους καθηγητές, που εμείς είχαμε επιλέξει, δηλαδή τους ίδιους καθηγητές που υπάρχουν στο ωδείο. Άρα δε μιλάμε για ιδιωτικοποίηση του ωδείου, αλλά για ένα νομικά εύστοχο τρόπο, να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε καταρχήν το ωδείο, κατά δεύτερο λόγο να προσλάβουμε τους ίδιους καθηγητές που δούλευαν σ΄ αυτό, καθηγητές που χρόνια ξέραμε και εμπιστευόμασταν.

Το θέμα συζητήθηκε με την επίτροπο και παρ’ όλα αυτά εισπράξαμε ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι. Τώρα αυτό που είναι σε εξέλιξη, είναι μια πρωτοβουλία που εκδηλώνεται από κάποιους γονείς σε συνεργασία με το Δήμο Μοσχάτου και με τη Δημοτική Αρχή. ‘

Έχουμε βάλει λοιπόν μπροστά να ενεργοποιήσουμε ένα καινούριο νομοσχέδιο που υπάρχει γύρω από κοινωνικούς συνεταιρισμούς.

Ο Δήμος θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, απαιτεί όμως και την ενεργοποίηση των καθηγητών και των μουσικών. Πιστεύω πάντως ότι μέχρι τελευταία στιγμή μπορούμε να έχουμε εξελίξεις και με τις συμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση συναποφασίσαμε και με τους γονείς και με τους καθηγητές του ωδείου, ότι το ωδείο θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσει. Ήδη λειτουργεί και ξεκίνησαν και οι εγγραφές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω με την ευκαιρία τους καθηγητές που μπαίνουν σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, αλλά και τους γονείς που πήραν αυτή την πρωτοβουλία και να προχωρήσουμε μπροστά για να βρούμε λύση και πιστεύω πως θα τη βρούμε.
Αν δεν εγκριθούν δαπάνες για το ωδείο τι θα γίνει;
Αυτή η λύση που επεξεργαζόμαστε τώρα μπορεί να προχωρήσει πιο καλά από την ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία. Να αναφέρω σ αυτό το σημείο, ότι οι συνδρομές των γονιών κάλυπταν μέχρι τώρα τα 2/3 των εξόδων του ωδείου. Μπορεί οι γονείς να χρειαστεί να συμβάλλουν περισσότερο ή και ο Δήμος να βρει τον τρόπο να ενισχύσει αυτό το 1/3 με τη μορφή, είτε επιχορήγησης, είτε με όποια δυνατότητα του δίνει ο νόμος.

ΟΝΑ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ- ΑΟΜ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε για την συγχώνευση των Ομάδων. Ο ΑΟ Μοσχάτου ( μιλάω για το ποδοσφαιρικό τμήμα ) συγχωνεύτηκε με την ελευθερία Μοσχάτου. Η Αναγέννηση αρνήθηκε αυτή την συγχώνευση
Κατηγορείστε εσείς προσωπικά από μέλη της Αναγέννησης  για μη δίκαιη κατανομή των ωρών προπόνησης . πχ Η Αναγέννηση έχει 2 φορές την εβδομάδα το μισό γήπεδο 5-6 ενώ ο ΑΟ Μοσχάτου τις υπόλοιπες μέρες και ώρες,  με τον τρόπο αυτό μεροληπτείτε υπέρ της μιας ομάδας όπως λένε. Τι έχετε να απαντήσετε;
Οι ενοποιήσεις των ομάδων ήταν θέμα που συζητιόταν απ΄ όλες τις Δημοτικές Αρχές στις οποίες είμαι μέλος από το 1990. Αυτό επετεύχθη ως ένα βαθμό με την περσινή ενοποίηση του Α.Ο.Μ και της Ελευθερίας Μοσχάτου και εκ το πραγμάτων θα ήθελα να χαιρετίσω αυτή την διαδικασία.

Ξέρετε εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων θεωρώ ότι πλέον είναι πολυτέλεια για μία πόλη, όπως το Μοσχάτο, να έχει πάνω από μία ομάδα, κυρίως σε κάθε άθλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε δυνατότητα να το επιβάλλουμε, αλλά θα πρέπει να βρούμε και τρόπο να το ενισχύσουμε και να το διευρύνουμε.
Ως προς το θέμα της Αναγέννησης και των ωρών που τέθηκε και έγινε και μια μεγάλη κουβέντα στα μέσα Σεπτέμβρη.

Καταρχήν δεν υπάρχει καμιά μεροληψία, εκείνο που υπάρχει είναι μια προσπάθεια αποκατάστασης κάποιων πραγμάτων, τα οποία και εγώ και άλλοι συνάδελφοι με τα μάτια μας είχαμε δει. Δηλαδή: Από την μια πλευρά στο μισό γήπεδο να στοιβάζονται 80 με 100 παιδιά του Α.Ο.Μ και στο άλλο μισό γήπεδο να είναι 15 – 20 παιδιά της Αναγέννησης.

Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν την κατέγραψα μόνο εγώ αλλά και άλλοι συνάδελφοι που είμαστε μαζί και ασχολούμαστε με τα αθλητικά.

Από την άλλη πλευρά ο Δήμος με πρωτοβουλία του ίδιου του Δημάρχου (είναι σημαντικό αυτό γιατί δεν αναδείχθηκε) κάλεσε και τις δύο ομάδες και τους είπε, αφού μιλάμε για ηλικίες που δεν κόβονται δελτία, θα μπορούσε να γίνει μία ακαδημία ενιαία, που να μην ονομάζεται Α.Ο.Μ ή Αναγέννηση αλλά να λέγεται ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ, έτσι ώστε να έχουμε ισότιμη παρουσία των παιδιών μέσα στο γήπεδο (δηλ. 30 από την μία πλευρά και 30 από την άλλη).

Τα σωματεία θα είχαν και άλλα πλεονεκτήματα, όπως να περικόψουν ώρες γυμναστών και άλλα έξοδα..

Δυστυχώς υπερίσχυσαν οι οπαδικές αντιλήψεις και λογικές (η ενιαία ακαδημία δεν έγινε δεκτή από την Αναγέννηση, ενώ από το Μοσχάτο η απάντηση ήταν θετική) και φτάσαμε σε ένα τέλμα που είναι πια παρελθόν και με την παρέμβαση του Δημάρχου, το θέμα λύθηκε.

Εγώ δεν θεωρώ ότι έγινε κάπου λάθος, προσπαθήσαμε να βάλουμε μία τάξη στα πράγματα, δεν έγινε από εκεί και πέρα ο χρόνος θα δικαιώσει τις απόψεις.
Η Αναγέννηση λέει ότι δεν είναι τα παιδιά ούτε 15 αλλά ούτε 20. Την άλλη φορά κάνανε προπόνηση 50 παιδιά, ενώ εγγεγραμμένα έχουν πάνω από 60.
Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω, πως όταν καλέστηκε Αναγέννηση δεν εμφανίστηκε ποτέ πρόεδρος, αλλά ένας έφορος της ακαδημίας. Στο ερώτημα εάν η παρουσία του δεσμεύει όλη την Αναγέννηση πάντα μας μίλαγε για τις ακαδημίες, άρα ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν εκπροσωπούσε το σύνολο της Αναγέννησης.

Οι πληροφορίες μου λένε, ότι η Αναγέννηση έχει επιλέξει να βάζει για προπόνηση (απ’ όσο θυμάμαι στις 4:00-5:00 μ.μ.) όλα τα παιδιά, ενώ έχει και άλλες ώρες, για να δείξει ότι έχει όντως 50 παιδιά. Ότι έχει το σύνολο αυτών των παιδιών δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Κατά τα άλλα θα ήθελα να πω ότι το γήπεδο μοιράστηκε στα 4, όπως κάθε χρόνο και κανένα πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε. Επίσης να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό, γιατί θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το θέμα, ότι στο Μοσχάτο δεν υπάρχει μόνο το ανοικτό γήπεδο και πως υπάρχουν άλλες 5 ομάδες:του μπάσκετ, του βόλεϊ ,ο Σφυγμός κτλ..

Φέτος είχαν πολύ έγκαιρα το πρόγραμμά τους, διότι ασχοληθήκαμε πάρα πολλές ώρες και εξαντλήσαμε το θέμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα άλλο παράπονο από καμία άλλη ομάδα. Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο Μοσχάτο να μην επαρκούν τα 2 κλειστά γυμναστήρια και το ανοικτό και πάντα θα υπάρχουν κάποια παράπονα. Αυτό που έγινε φέτος είναι, ότι προσπαθήσαμε όλα τα σωματεία να έχουν έστω και μια γεύση από τα κλειστά γυμναστήρια. Σε αυτό τουλάχιστον έγινε πρόοδος.

ΦΩΣΤΗΡΑΣ –ΑΓΙΑΞ - ΓΗΠΑΙΔΟ ΑΙΟΛΟΥ

Υπάρχει θέμα συγχώνευσης των δύο ομάδων του Ταύρου;
Ο Δήμος δεν μπορεί να επιβάλλει καμία λύση, πόσο μάλλον για σωματεία ιδιωτικά, τα οποία ο Δήμος απλώς τα βοηθάει στο μέτρο του δυνατού καλύπτοντας λειτουργικές ανάγκες και επιχορηγώντας συμβολικά όταν υπάρχουν χρήματα. Ήδη το Σεπτέμβρη έγινε μία κατανομή χρημάτων σε όλες τις ομάδες.

Σίγουρα η κατεύθυνση είναι η συγχώνευση των ομάδων, χωρίς όμως ο Δήμος να μπορεί αυτό να το επιβάλλει. Μπορεί όμως να το βοηθήσει ή να το καθοδηγήσει μόνο εάν οι ομάδες το επιθυμούν.

Απλά τα πράγματα στον Ταύρο είναι πιο ισορροπημένα, γιατί εκεί υπάρχουν 2 ποδοσφαιρικές ομάδες, όπου η κάθε μία έχει το γήπεδο της, άρα δεν υπάρχει θέμα χώρου καταρχήν, και υπάρχει και μια ομάδα μπάσκετ και βόλεϊ. ο ΑΙΟΛΟΣ, ο οποίος κάνει χρήση του κλειστού γυμναστηρίου.

Από την άλλη όμως θα ήθελα να αναφέρω, ότι για πάρα πολλά χρόνια στην Δημοτική Κοινότητα του Ταύρου δεν υπήρχε η παρουσία του Δήμου, όπως θα έπρεπε μέσα στα γήπεδα, με φύλακες με καθαρίστριες, με ουσιαστική βοήθεια στις ομάδες και η σημερινή Δημοτική Αρχή πρέπει να αντιμετωπίσει και αυτό το πρόβλημα.

Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες, όπως μετά από πολλά χρόνια για πρώτη φορά βάφτηκε το κλειστό γυμναστήριο του ΑΙΟΛΟΥ Επιπλέον αναζητούμε κάποια άτομα για καθαριστές, και φύλακες, ώστε η παρουσία του δήμου στα γήπεδα να είναι αυτή που πρέπει, γιατί ακόμα εκτιμώ ότι δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι.

Επιστολή μελών του ΑΟΜ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ


Πριν λίγο καιρό εξέδωσε ανακοίνωση ο ΑΟΜ για τα προβλήματα που υπάρχουν στο γήπεδο του Μοσχάτου. Τι έχετε να απαντήσετε; Έγιναν  κινήσεις καλυτέρευσης του γηπέδου;
Καταρχήν να ευχαριστήσω ξανά για την εύστοχη ερώτηση. Η ίδια η ερώτηση που μου θέσατε, δείχνει ότι δεν υπήρξε καμία μεροληψία για καμία ομάδα, γιατί όταν είχε προκύψει το θέμα με την Αναγέννηση μετά από μία εβδομάδα βγήκε και αυτή η ανακοίνωση.

Αν θυμάμαι καλά η επιστολή δεν υπογράφεται από τον Α.Ο.Μ αλλά από δύο μέλη του.  Ήταν πραγματικά έκπληξη για εμάς η ανακοίνωση των 2 μελών, καθότι μία εβδομάδα πριν είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση στα γραφεία του Α.Ο.Μ.

Τα θέματα αυτά ειπώθηκαν επάνω στην συζήτηση που είχαμε με τον Δήμαρχο, εμού και του κ. Αναστόπουλου και δρομολογήσαμε κάποιες λύσεις.  Η δικιά μου λογική λέει ότι συζητάς κάτι και αφήνεις ένα εύλογο διάστημα, ώστε ο άλλος να πάρει τα μέτρα που πρέπει να πάρει.
Στην ουσία. το γήπεδο του Μοσχάτου έχει μια σειρά από προβλήματα, όπως χλωροτάπητας ,κερκίδες, καθαριότητα κτλ .Έπειτα από ενέργειες του Δημάρχου αλλά και της Δημοτικής Αρχής, ο χλωροτάπητας θα χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια. Πρόσφατα κάναμε ένα χτένισμα ας πούμε του υπάρχων χλωροτάπητα.

Το πρόβλημα δεν λύνεται  επί της ουσίας, απλά η κίνηση αυτή βελτιώνει για κάποιο καιρό το χώρο. Οι κερκίδες  αλλάχτηκαν στις αρχές του Σεπτέμβρη (μια σειρά από ξύλα που ήταν επικίνδυνα) αλλά ο στόχος είναι να τις αλλάξουμε  με τσιμεντένιες κερκίδες. Για να είμαστε όμως ειλικρινής δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες λόγω  οικονομικής δυσκολίας.

Όλα τα άλλα ζητήματα που θέσανε οι δύο συνάδελφοι αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της καθημερινότητας. Ήδη ενισχύσαμε στον βαθμό που οι δυνάμεις του Δήμου το επιτρέπουν, αλλά εγώ θα ήθελα να πω, ότι σε μια πόλη δε μπορεί να τα κάνει όλα ο δήμος, πρέπει και οι ομάδες στο μέτρο και στο βαθμό που μπορούν να φροντίσουν και εκείνες τα του οίκου τους.

Στις αθλητικές εγκαταστάσεις που δίνει ο Δήμος στις ομάδες, εισπράττονται κάποια χρήματα από τις ομάδες και κυρίως από τις ακαδημίες ή από χορηγίες. Θα πρέπει λοιπόν και αυτοί να συμβάλλουν στο έργο του δήμου. Πόσο δύσκολο είναι για παράδειγμα,  η κάθε ομάδα με μια συνδρομή να φτιάξουν ένα μικρό φαρμακείο; Γιατί πρέπει μονίμως ένας δήμος να είναι πίσω από όλα.;
ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΤΑΥΡΟΥ
Το πιγκ πογκ του Ταύρου πρωταθλητές αλλά και κυπελλούχοι Ελλάδος και πολλές άλλες διακρίσεις δεν γνωρίζει κανείς την ύπαρξη τους στο Μοσχάτο. σκέφτεστε να προωθήσετε με κάποιον τρόπο τα τμήματα πινγκ πονκ και στο Μοσχάτο; Σε σχολεία ή και ακόμα να ανοίξετε καινούρια τμήματα;
Υπάρχει μια πολύ μεγάλη παράδοση στον Ταύρο γύρω από το πινγκ πονγκ από τη δεκαετία του 80. Η ομάδα του πινγκ πονγκ κάνει πρωταθλητισμό, είναι από τις κορυφαίες ομάδες τις Ελλάδος και ξεκινάμε σιγά σιγά να φέρουμε το πινγκ πονγκ και στο Μοσχάτο.

Από τις αρχές Νοέμβρη εκτιμώ μια σειρά από σχολεία δοθέντος και το δικαίωμα που δίνει ο Καλλικράτης, θα ανοίξουν κάποιες αυλές σχολείων, οπού με την παρουσία γυμναστών του Δήμου θα γυμνάζονται ή θα μπορούν να παίζουν παιδιά μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ και πινγκ πονγκ.

Ανακοινώνω λοιπόν ότι 2 φορές την εβδομάδα και για 2 ώρες στο  6ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου, γυμναστές του Δήμου που ασχολούνται με τον πινγκ πονγκ στον Ταύρο, θα έρθουν να γνωρίσουν πράγματα και στους Μοσχατιώτες.

Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω του γυμναστές του Πινγκ Πονγκ στον Ταύρο. Να πω με λύπη ότι εκτός του πινγκ πονγκ δεν υπήρχε οργανωμένος αθλητικός οργανισμός στον Ταύρο. Ότι βρήκαμε θα το ενισχύσουμε και ταυτόχρονα θα πάμε μια σειρά από πράγματα που ήδη γίνονται εδώ και στο Μοσχάτο.

ΑΘΛΟΔΙΑΚΟΠΕΣ
Μιλήστε μας λίγο για τις φετινές αθλοδιακοπές, είχαμε συμμετοχή και από τον Ταύρο; σκέφτεστε να τις επεκτείνεται και στην γειτονική σας Κοινότητα από του χρόνου;
 
Φέτος είχαμε πληθώρα γυμναστών, γιατί πέρα από τις συμβάσεις που είχαμε, κέρδισαν άλλοι 5 γυμναστές, στους οποίους δεν μπορούσαμε να ανανεώσουμε την σύμβαση, κάποιους δικαστικούς αγώνες με ασφαλιστικά μέτρα με την συνδρομή του δημάρχου μας.

Ταυτόχρονα υπήρχαν ήδη οι χώροι που γινόντουσαν την τελευταία επταετία οι Αθλοδιακοπές. Στις φετινές λοιπόν Αθλοδιακοπές είχαμε δύο καινοτομίες και είμαι πολύ ευτυχής για αυτές. Το πρώτο είναι, ότι μπορέσαμε και φιλοξενήσαμε για πρώτη φορά περίπου πενήντα παιδάκια μαθητές δημοτικού κυρίως από τον Ταύρο, κάτι που το ευχαριστήθηκαν πάρα πολύ οι γονείς των παιδιών αυτών χωρίς να κόψουμε κανέναν Μοσχατιώτη.

Το δεύτερο που επίσης έγινε για πρώτη φορά είναι ότι φέτος, παρ’ όλα τα λεγόμενα, επεκτείναμε τις Αθλοδιακοπές και εκεί που παραδοσιακά γίνονταν μέσα Ιουνίου με τέλη Ιουλίου, εμείς κάναμε και από 1-10 Σεπτεμβρίου. Θα ήθελα σ’ αυτό το σημείο να προαναγγείλω, ανάλογα βέβαια και με τον αριθμό τον συμβάσεων  των γυμναστών, ότι ήδη έχουμε κάνει ένα προγραμματισμό, ώστε οι Αθλοδιακοπές του χρόνου να γίνουν και στον Ταύρο σε κατάλληλο χώρο.

Και μάλιστα ο χώρος που έχουμε βρει είναι το κλειστό γυμναστήριο του Αιόλου, σε συνδυασμό με το γειτονικό 1ο Δημοτικό σχολείο Ταύρου. Με κατάλληλη αξιοποίηση του κλειστού, του προαυλίου του 1ου Δημοτικού, αλλά και των αιθουσών, θα μπορέσει να φιλοξενηθεί άνετα ένας αριθμός χοντρικά των 120 -150 παιδιών.
Έχετε παρατηρήσει κάποια λάθη των προηγούμενων προέδρων του ΟΝΑ που κοστίζουν και σήμερα στην ομαλή λειτουργία του ΟΝΑ; Αναφέρομαι στο κ. Κρεμμύδα αλλά και στην κ. Καραβία;

Καταρχήν να πω πως με συνδέει μεγάλη φιλία με τον κ. Άρη Κρεμμύδα και αναγνωρίζω το έργο που έχει κάνει στον Ο.Ν.Α., καθώς και το έργο της κ. Βασιλικής Καραβίας. Όποιος περνάει από ένα χώρο βάζει ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια.

Θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς, είμαι πολύ λίγους μήνες στον Ο.Ν.Α., ή μάλλον στα αθλητικά πράγματα της πόλης, για να μπορέσω να είμαι αξιόπιστος σε αυτό. Σίγουρα όμως βρήκα ένα μεγάλο έργο και μια μεγάλη παρακαταθήκη, που άφησαν και ο Άρης στην εξαετή παρουσία του αλλά και η Βασιλική στα 2 χρόνια. Στόχος είναι  να βάλω και εγώ ένα ακόμα λιθαράκι σε αυτή την ιστορία.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Ένα μεγάλο έργο που χρέωσε τον Δήμο αρκετά χρήματα επι Δημαρχίας Παπαντώνη.

Θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας για τους χειρισμούς του Δήμου στο συγκεκριμένο θέμα ; Και Τι λάθη κατά την γνώμη σας  θα μπορούσαμε να αποφύγουμε;


Να ξεκαθαρίσω ότι το πολιτιστικό κέντρο του Μοσχάτου μέχρι και σήμερα που είναι πλέον σε λειτουργία, ουδεμία σχέση είχε με το πνευματικό κέντρο γιατί ήταν ένα έργο που παρακολουθήθηκε και έγινε από τις οικονομικές υπηρεσίες και τις τεχνικές, Αυτό που παρατήρησα, χωρίς να έχω πολλές γνώσεις για το θέμα, είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του ήταν χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένώσης.

Αυτό ουδείς το αμφισβητεί, θεωρώ πως είχαμε καθυστερήσεις, αλλά οι καθυστερήσεις και όπως τις έζησα εγώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν γιατί ο τότε Δήμαρχος Ταξιάρχης Παπαντώνης, ουδέποτε συμβιβάστηκε με το να παραλάβει ένα έργο που ήταν τεχνικά λειψό.
Ένα άλλο ζήτημα ήταν η πρακτική που δινόντουσαν τα έργα εκείνη την εποχή. Εννοώ τους νόμους  του κράτους,  όπου δίνονταν τεράστιες εκπτώσεις από τους εργολάβους, εκπτώσεις που νόμιζες ότι δεν θα βγει το έργο με αποτέλεσμα να έχουμε αλλαγές στους προϋπολογισμούς κτλ..


Σίγουρα υπήρξαν καθυστερήσεις και υποκειμενικές αλλά και αντικειμενικές, αλλά το πιο σίγουρο ήταν ότι η Δημοτική Αρχή της προηγούμενης τετραετίας απέδωσε στον λαό του Μοσχάτου  ένα πραγματικό έργο τέχνης.


Στόχος είναι τώρα να το αξιοποιήσουμε στο έπακρον και με δραστηριότητες του πνευματικού κέντρου, αλλά και με δραστηριότητες που μπορούν να έχουν άλλοι σύλλογοι, σχολεία κτλ.


Δεν έχω ακριβή εικόνα αν όλα έγιναν νόμιμα, θα ήθελα όμως και να παρακαλέσω αυτούς που μιλάνε για το αντίθετο πέρα απ’ το να  να διαδίδουν διάφορα πράγματα στα καφενεία και στις καφετέριες, αν πραγματικά έχουν στοιχεία που στοιχειοθετούν κατηγορίες, να τα πάνε στον εισαγγελέα.


Ξέρω ότι έχουμε ακόμα προβλήματα (π.χ. με τον εξαερισμό και τον κλιματισμό) που εμποδίσουν κάπως την λειτουργία του. Θα πρέπει να τα δούμε σε συνεργασία με τον εργολάβο. Η ουσία είναι ότι μετά από πολλά χρόνια λύσαμε το πρόβλημα του κλειστού χώρου στο Μοσχάτο.

Θεωρείτε ότι βιάστηκε να κόψει την κορδέλα ο κ. Παπαντώνης;

Καταρχήν ο Ταξιάρχης όπως τον ξέρω δεν ήταν άνθρωπος της κορδέλας. Να θυμίσω ότι σε μια εποχή που ήταν εν ενεργεία δήμαρχος, ήταν έτοιμο από καιρό να εγκαινιαστεί προεκλογικά το Ωδείο. Προτίμησε όμως να εγκαινιάσει το ωδείο και να κόψει την κορδέλα η νέα Δημοτική Αρχή.
Ως προς το Πολιτιστικό Κέντρο, πιθανόν επειδή υπήρχε ένα κλίμα τη συγκεκριμένη εποχή από διάφορους, να ώθησε τον τότε Δήμαρχο να το εγκαινιάσει για να δείξει στους δημότες του, ότι το έργο στην ουσία έχει τελειώσει. Προσωπικά πιστεύω δικαίως έπρεπε να κόψει την κορδέλα ως Δήμαρχος Μοσχάτου μέσα στην θητεία του, γιατί το είχε παλέψει και ήταν όραμά του για πολλά χρόνια..

ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Πείτε μας την γνώμη σας για την εως τώρα θητεία του Ανδρέα Ευθυμίου και γιατί ο κόσμος να τον ξανα ψηφίσει στις ερχόμενες εκλογές;
Αρχικά να ευχαριστήσω για την ερώτηση.

Για να κρίνεις το έργο κάποιου πρέπει να δεις πρώτα το περιβάλλον μέσα στο οποίο ένα έργο αναπτύσσεται. Να πω λοιπόν ότι βρισκόμαστε σε μια από τις πιο δύσκολες εποχές που περνάει η χώρα. Μιλάμε για μια εποχή που και ο Καλλικράτης δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το θεσμικό του περιεχόμενο, καθώς και για μια διοικητική και όχι ουσιαστική ενοποίηση δύο δήμων, οπού μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ιστορική σχέση Μοσχάτου–Ταύρου.

Άρα οι συνθήκες που αναπτύσσεται αυτό το έργο εκ των πραγμάτων είναι πάρα πολύ δύσκολες και μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να κριθεί το έργο της Δημοτικής Αρχής  και του καινούριου μας Δημάρχου Ανδρέα Ευθυμίου. Θεωρώ ότι μέχρι τώρα η Δημοτική Αρχή έχει ένα θετικό έργο και επειδή αν αυτό δεν το δικαιολογήσω, θα ήταν σαν να ευλογώ τα γένια της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, επομένως θα σας το αναλύσω.

Παρά τις μεγάλες οικονομικές και άλλες δυσκολίες, καθώς και καμία δραστηριότητα σε κανένα είτε κοινωνικό είτε αθλητικό και πολιτιστικό τομέα και λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι περισσότεροι δήμοι σταματάνε διάφορες λειτουργίες του, έχουμε πετύχει, όχι μόνο να έχουν γίνει όλοι οι θεσμοί που υπήρχαν πριν, αλλά και να γίνουν με πολύ χαμηλότερο κόστος (π.χ. το Καρναβάλι).

Άλλοι δε από αυτούς επεκτάθηκαν και στο γειτονικό Δήμο (π.χ. Αθλοδιακοπές και εκδηλώσεις που στα πλαίσια των Ταυρείων έγιναν φέτος και στο Μοσχάτο). Επιπρόσθετα μια σειρά από δραστηριότητες επεκτείνονται και στο Μοσχάτο, όπως για παράδειγμα οι  γυμναστές του πινγκ πονγκ του Ταύρου που θα παραδώσουν μαθήματα.  

Ως προς τα σχολεία τώρα, ας τονιστεί πως όλα τα σχολεία σε Μοσχάτο και Ταύρο ήταν βαμμένα πριν χτυπήσει το σχολικό κουδούνι. Επίσης αντιμετωπίσαμε με ιδιαίτερη επιτυχία και πολύ έγκαιρα το θέμα που δημιουργήθηκε με τα βιβλία.

Ας μη ξεχνάμε επιπλέον και τις διαγραμμίσεις που έγιναν στο Μοσχάτο και δώσανε τον αέρα μιας Ευρωπαϊκής πόλης. Πιστεύω ότι οι δυσκολίες της εποχής θα ξεπεραστούν και όταν θα λειτουργήσει και ο Καλλικράτης πλήρως, τότε θα εμπιστευτεί ο λαός του Μοσχάτου και του Ταύρου την Δημοτική Αρχή αλλά και τον ίδιο να είναι στο τιμόνι του Δήμου.

Θα ήθελα επιπλέον να τονίσω, ότι έχουμε έναν αεικίνητο Δήμαρχο, ο οποίος σε αυτό το οκτάμηνο έχει επισκεφθεί όλους σχεδόν τους δημόσιους φορείς, τα υπουργεία και τις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες, έχει καταθέσει και θέλει να περάσει μια σειρά από έργα και μελέτες.. Τέλος στην τελευταία απεργία της καθαριότητας  πολλοί δήμοι, δήμαρχοι και κάτοικοι μας ρωτούσαν, πως έχουμε καταφέρει, ενώ όλοι οι άλλοι δήμοι πνίγηκαν στα σκουπίδια,. να μη γίνει κάτι τέτοιο κυρίως στο Μοσχάτο αλλά και στον Ταύρο.

Ο Ταύρος είχε αρκετά προβλήματα με τα Σκουπίδια!

Ναι, ο Ταύρος είχε κάποια προβλήματα. Αυτά όμως έχουν να κάνουν με τα σωματεία εργαζομένων και νοοτροπίες που ακόμα δεν έχουν θεραπευτεί πλήρως.
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
Πείτε μας λίγα λόγια για τον πρώην Δήμαρχο Ταξιάρχη Παπαντώνη
Όταν εκλέχθηκα για πρώτη φορά Δημοτικός σύμβουλος ήμουν 22 στα 23 και είχα την χαρά και την τιμή να θητεύσω κοντά στον κ. Παπαντώνη.

Για εμένα ο Ταξιάρχης ήταν και παραμένει ο μεγάλος δάσκαλος  στην αυτοδιοίκηση, αλλά και ευρύτερα στην πολιτική. Κοντά του διδάχτηκα και διδαχτήκαμε, γιατί η σημερινή δημοτική αρχή είμαστε παιδιά του. Κυρίως αυτό που μου έμεινε είναι ο σεβασμός που είχε στον πολίτη και στα προβλήματα του.

Επιπλέον μας έμαθε να μην διαχωρίζουμε τον πολίτη με βάση την πολιτική ή κομματική του ταυτότητα. Ο Δήμος από τότε σχεδίαζε έργα, όχι για να κάνει εξυπηρετήσεις συγκεκριμένων καταστάσεων ανθρώπων ή πολιτικών επιλογών, αλλά για να εξυπηρετήσει την κοινωνία.

Γι’ αυτό και θεωρώ ότι δεν είναι τυχαία η επί 6 φορές εκλογή του, ούτε τα ποσοστά που εξασφάλιζε για την εκλογή. Δεν θα διστάσω να πω όμως, ότι κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να είχε αποχωρήσει μια τετραετία νωρίτερα ανοίγοντας τον δρόμο της διαδοχής πιο ομαλά.
ΑΝΤΙΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ
Υπήρχαν πολλές αντιδράσεις από κάποιους για τον θεσμό του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ που έγινε στον Ταύρο. Τι έχετε να τους πείτε;
Δεν είμαστε πρωτάρηδες στο θέμα του ποτοαπαγορευτικού και να θυμίσω ότι την περσινή χρονιά το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ έγινε στην παραλία του Μοσχάτου με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου.

Η Δημοτική Αρχή είναι ανοικτή στις ιδέες που κυκλοφορούν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ασπαζόμαστε απόλυτα αυτή την ιδέα. Φέτος το Φεστιβάλ έγινε στον Ταύρο στο Άλσος Ενόπλων Δυνάμεων. Κατανοώ κάποιες αντιδράσεις  που είχαμε από τους γείτονες κοντά στο άλσος. Είναι λογικό και δίκαιο που διαμαρτυρήθηκαν, γιατί όντως η μουσική κράτησε και μετά την 1 π.μ.

Αυτό όμως θα μπορούσε να συμβεί με οποιοδήποτε Φεστιβάλ που θα ξεπέρναγε τις ώρες κοινής ησυχίας. Εγώ είμαι της γνώμης να δίνουμε πάντα την δυνατότητα να ακούγεται και η διαφορετική άποψη

ΤΑΥΡΕΙΑ


Αρκετός κόσμος φοβάται  ότι αργά ή γρήγορα θα κοπούν τα Ταύρεια από την πόλη. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Βασικά η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να συνεχιστεί ο θεσμός των Ταυρείων, αλλά όχι όπως καταλαβαίνετε με το ίδιο όνομα, γιατί δεν μπορεί να ονομάζουμε Ταύρεια, ένα θεσμό που θα γίνεται και στο Μοσχάτο.

Άρα αλλάζει όνομα…

Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει ή εαν θέλετε να παραμείνουν τα Ταύρεια στον Ταύρο και κάτι αντίστοιχο με άλλο όνομα να γίνεται και στο Μοσχάτο.

Άρα η προσπάθεια είναι από την επόμενη φορά,  οι εκδηλώσεις να γίνονται την ίδια περίοδο και στις δύο περιοχές και σίγουρα  αφού οι εποχές δεν μας επιτρέπουν να έχουμε πολλά μεγάλα ονόματα και να ξοδευτούν πολλά χρήματα, θα μειωθεί αρκετά το κόστος. 

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνονται  καλές εκδηλώσεις. Να θυμίσω φέτος την παρουσία της Μαριώ και τον Ντομένικα που είχαν μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο και την νεολαία.. Ας τονίσουμε πως τη φετινή χρονιά τα Ταύρεια είχαν δύο νέα στοιχεία. Πρώτον την αξιοποίηση του Άλσους Ενόπλων Δυνάμεων, που απέδειξε  ότι είναι ένας καταπληκτικός χώρος, εάν αξιοποιηθεί σωστά..

Να μην ξεχαστεί και η αφιλοκερδώς συμμετοχή του Κραουνάκη το πρώτο διήμερο μέσα στο άλσος. Δεύτερον αναδείξαμε  περισσότερο της  τοπικές μας δυνάμεις  όπως τη μουσική γωνιά αλλά και τα τοπικά ημιεπαγγελματικά και ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Πιστεύω ότι η δουλειά του Δήμου είναι να προωθεί και νέα σχήματα. Επομένως με αυτά τα πλαίσια και με μέτρο στις δαπάνες, γιατί το επιτάσσουν οι καιροί και όχι οι επιλογές μας,  θα βρούμε τη λύση ώστε ο θεσμός να υπάρχει και να εμπλουτιστεί.

Να θυμίσω στους Ταυριώτες, γιατί και εγώ τώρα τα μαθαίνω, ότι τα Ταύρεια είχαν άλλη μορφή όταν ξεκίνησαν, με θεατρικές παραστάσεις , αθλητικούς αγώνες,  απλά με το πέρασμα του χρόνου έμεινε μόνο το μουσικό κομμάτι και είμαστε σε θέση να παντρέψουμε τις μικρές δαπάνες με την αισθητική.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ - ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ- ΔΗΜΟΣ

Έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στον Δήμο μας το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αλλά και το Μείζονος Ελληνισμού; Σκέφτεστε κάποια προσεγγίσει σαν δήμος ; δεν θα έπρεπε;
Τα ιδρύματα αυτά είναι ιστορικά με μεγάλες προσφορές. Θα ήθελα εδώ να πω ότι δεν υπήρχαν ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ του πρώην Δήμου Ταύρου και αυτών των Ιδρυμάτων. Οι σχέσεις άρχισαν να αποκαθίστανται σιγά σιγά με τις πρωτοβουλίες του νέου μας Δημάρχου.

Ήδη φάνηκαν κάποια πρώτα αποτελέσματα αυτών των συνεργασιών.  Αναφέρομαι προφανώς στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, οπού έγιναν στο Ίδρυμα Κακογιάννη,  όπως και στη διάθεση μιας αίθουσας πρόσφατα για το θέμα των ΡΟΜΑ.

Είμαστε στη φάση που συνεργαζόμαστε στενά, αλλά ακόμα δεν μπορώ να πω περισσότερα  και να κάνω ανακοινώσεις για μια σειρά από πράγματα που συζητούνται. θα αναφέρω απλά, ότι συζητάμε κάτι για μια θεατρική ομάδα με το Ίδρυμα Κακογιάννης.

Ελπίζω σύντομα να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις ακόμα όμως δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό. Τέλος ας αναφερθούμε στις προσπάθειες του Δημάρχου μας προς τη διοίκηση του Μείζονος Ελληνισμού να έχουμε κάποια μορφή έκπτωσης ή και δωρεάν εισιτηρίων στα παιδιά του Μοσχάτου και του Ταύρου. Βέβαια αυτά δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένα και θα ήθελα να αφήσουμε λίγο το χρόνο να ωριμάσουν .

Πάντως είμαστε σε καλή επαφή και με τα δύο Ιδρύματα.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ
Τι σκέφτεστε για τις δαπανηρές εκδηλώσεις των αποκριών. Έχετε κάτι στο μυαλό σας για φέτος; Και αν συμφωνείτε με την μετεξέλιξη των εκδηλώσεων του καρναβαλιού επί δημαρχίας του Ανδρέα Ευθυμίου;
Έχω συγκεκριμένη θέση για το θέμα την οποία την έχω εκφράσει και παλαιότερα επί δημαρχίας Παπαντώνη και η οποία παραμένει ίδια. Καταρχήν να πω ότι το Πνευματικό Κέντρο από την δημιουργία του  δεν είχε  ιδιαίτερη σχέση με τον σχεδιασμό και την λειτουργία των εκδηλώσεων των αποκριών.


Το καρναβάλι του Μοσχάτου κατά την γνώμη μου είχε μια μεγάλη ακμή στην δεκαετία του ογδόντα και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90, αλλά θεωρώ ότι την τελευταία δεκαετία άγγιξε την παρακμή του.  Εγώ δεν είμαι αντίθετος με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Ήμουν και είμαι αντίθετος  αντιθέτως με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, όπως γινόντουσαν τα τελευταία χρόνια στο Μοσχάτο.


Αφενός ήταν πολύ δαπανηρές αφετέρου η διασκέδαση του κόσμου σε μεγάλο βαθμό δεν υπήρχε και επίσης δεν έδιναν κανένα ιδιαίτερο στίγμα, καθότι μια σειρά από περιοχές στην Αθήνα έκαναν και αυτές καρναβάλι.


Πιστεύω ότι το φετινό καρναβάλι όπως έγινε με την νέα Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Άνδρέα Ευθυμίου είχε διαφορετικά στοιχεία από όλες τις χρονιές. Καταρχήν φέτος κάναμε ένα καρναβάλι, του οποίου κόστος ήταν το 1/3 των παλιών καρναβαλιών, δηλαδή φύγαμε από τα καρναβάλια των 200 χιλιάδων και πήγαμε στα καρναβάλια των 50 και των 60 χιλιάδων.


Δεύτερον ήταν ένα καρναβάλι πιο βατό στους πολίτες και όχι για την τηλεόραση. Θεωρώ πως οι πολίτες το ευχαριστήθηκαν πιο πολύ ή μάλλον εκείνοι οι πολίτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το καρναβάλι και μιλάω κυρίως για τις πιο μικρές ηλικίες.

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε μια σειρά από ανθρώπους και ομάδες που πήραν σε μεγάλο βαθμό την υπόθεση του καρναβαλιού επάνω τους, όπως ήταν το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού, όπου φέτος χάριν των προτάσεών τους  στην ουσία στήθηκε το καρναβάλι, γεγονός που ενσωματώσαμε και στην άλλη πλευρά της πόλης μας τον Ταύρο και το ευχαριστήθηκαν και αυτοί. Νομίζω ότι ήταν ένα καρναβάλι πιο ανθρώπινο. Άρα αυτό που προτείνω είναι ένα ναι σ’ ένα καρναβάλι γειτονιάς και όχι σε ένα καρναβάλι για την τέρψη του τηλεοπτικού κοινού.

Θέλουμε να ζητήσουμε συγνώμη που στην συνέντευξη που μας  παραχώρησε ο κ. Μπούτση , δεν βάλαμε το κομμάτι Πνευματικό Κέντρο. Έγινε λάθος( Θα διορθωθεί σύντομα )

Πνευματικό Κέντρο Μοσχάτου Ταύρου

Θα κοπούν εργαστήρια από το πνευματικό κέντρο;

Ήδη συζητώντας για το ωδείο, καλύψαμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας του πνευματικού κέντρου.

Ο όμιλος παραδοσιακών χορών έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Εδώ πλέον ευτυχώς δε τίθεται θέμα συμβασιούχου,αλλά υπάρχει υπάλληλος του Δήμου αορίστου χρόνου,η κ. Κοσμοπούλου, και είναι εξασφαλισμένη η συνέχεια.

 Αυτό που απομένει είναι τα περίπου 8 καλλιτεχνικά εργαστήρια. Πρόθεση του Δήμου είναι να τα συνεχίσει όλα. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συμβάσεις που θα έχουμε όπως και στον Ο.Ν.Α . Θα γίνει η ίδια προσπάθεια, αυτό όμως δε μπορεί να το εξασφαλίσει κανείς.

Θα προσπαθήσουμε να βρούμε όλες τις δυνατές λύσεις. Δε μπορώ να εγγυηθώ τα πάντα, γιατί θα ήταν φτηνός λαϊκισμός σε μια τέτοια εποχή. Εάν όμως φτάσουμε σε διαδικασίες περιορισμού τμημάτων, θα παίξουν ρόλο κάποια κριτήρια, όπως η μαζικότητα και η ιστορικότητα κάποιων τμημάτων.

Δε θα ήθελα να κάνω προβλέψεις άσχημες, θεωρώ ότι θα βρούμε τρόπο όχι μόνο να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, αλλά και να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες και στον Ταύρο.  


O Ταύρος είναι παραμελημένος εδώ και χρόνια στα πολιτιστικά ενώ έχει δείξει οτι είναι μπροστά σε κάποια θέματα. πχ το θεατρικό εργαστήρι εν δράσει με πολλές διακρίσεις. Τι σκέφτεστε για τον Ταύρο θα υπάρξουν καινούρια εργαστήρια;

Χαίρομαι γι’ αυτήν την ερώτηση, γιατί πραγματικά ο Ταύρος με εξαίρεση το περίφημο Θεατρικό Εργαστήρι Εν Δράσει και το χορευτικό του συγκρότημα τους Ταυρίωνες, τα τελευταία χρόνια δεν είχε άλλες πολιτικές δραστηριότητες. Στο θεατρικό κομμάτι έχουμε την χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας έναν πολύ σπουδαίο σκηνοθέτη τον κ. Παναγιώτη Ναρλή , ο οποίος  είναι υπάλληλος αορίστου χρόνου.

Πάνω στη θεατρική ομάδα του Ταύρου θα δέσουμε και του Μοσχάτου. Ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί σεμιναριακά το Θεατρικό Εργαστήρι και πλέον λέγεται Μοσχάτου Ταύρου, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από πενήντα φίλοι του θεάτρου.

Επιπλέον να αναφέρουμε σ’ αυτό το σημείο την πρόταση για ανεξάρτητη ομάδα θεάτρου, που κατέθεσε ο Δημήτρης Φάκος και κάποια άλλα παιδιά από την παλιά θεατρική ομάδα Μοσχάτου, η οποία θα εξεταστεί όταν οριστεί το νέο συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου. Επίσης ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί το χορευτικό συγκρότημα Ταυρίωνες.

Στόχος μας είναι επίσης να μεταφέρουμε και κάποια εργαστήρια που δεν απαιτούν εξοπλισμό σε χώρους στον Ταύρο, όπως για παράδειγμα η ζωγραφική, το θεατρικό παιχνίδι. Τέλος αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η μεταφορά ενός μικρού ωδείου ( Μουσική Γωνία ).

Μια δεκαετία στεγαζόταν σε ένα χώρο 5x5 χωρίς τουαλέτες, ενώ τώρα μεταφέρεται στην Αίθουσα 5 στα Σφαγεία. Στόχος είναι αυτά τα κτίρια που υπάρχουν στα Σφαγεία να γίνουν ένα στέκι και ένας πεζόδρομος πολιτισμού. Ήδη στις αίθουσες 2 και 3, στεγάζονται τα διάφορα χορευτικά για μικρούς και μεγάλους, τα προγράμματα λάτιν, ενώ στην αίθουσα 4 είναι κομμάτι του Θεατρικού Εργαστηρίου.





Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρού αλλά και υπεύθυνο στα θέματα αθλητισμού Μοσχάτου και Ταύρου Αντώνη Μπούτση για την συνέντευξη που μας παραχώρησε.

5 σχόλια:

  1. Μου αρέσει που τα λέει καθαρά όλα. Δεν είχε προβολή σαν Πρόεδρος του Πνευματικου κέντρου Μοσχάτου Ταύρου και σαν σύμβουλος στα αθλητικά.μπράβο σας. Ειχε πολλά θέματα να απαντήσει και πιστεύω πως απάντησε χωρίς φόβο.

    Τάσος Κελεπούρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύχομαι να μην αλλάξουν τα Ταύρεια. Θα είναι πληγεί για τον Ταύρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ν.υ.χ.τ.ο.λ.ο.υ.λ.ο.υ.δ.ο25 Οκτωβρίου 2011 στις 2:16 π.μ.

    Φοβερό show! Θέλει πολύ θράσος για να μιλάει ο Μπούτσης περί πολιτισμού, πνευματικού, κλπ. Η διάλυση του ωδείου, της θεατρικής ομάδας σχοινοβάτες, κλπ είναι αποκλειστική του ευθύνη. Πάντως για να λαλάει κατ' αυτό τον τρόπο κατι φοβάται ο κύριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Den pisteyw oti efthinete o Mpoytsis gia ayta poy les. exei kanei doyleia sto pneymatiko kai prepei na toy anagnvristei ena meros se olo ayto. sigoyra eginan lathoi alla den pisteyw oti ftaiei apokleistika o idios

    Xaris D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. λΕΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ. ΑΝΑΚΟΙΝΏΝΕΙ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ( ΙΔΙΩΤΕΣ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

moschato.tauros.life@gmail.com