Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Στην τελική ευθεία η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου

Το «άνοιγμα» της Αθήνας προς την Θάλασσα μέσω της υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος και τη δημιουργία μιας μεγάλης πράσινης ζώνης με φυτεύσεις όλων των διαθέσιμων χώρων προβλέπει μεταξύ άλλων το masterplan για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου που παρουσίασε εχθές ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η πρόταση εκτός των άλλων επιλύει τα πλημμυρικά προβλήματα της περιοχής με υδραυλικά έργα και αντιπλημμυρική προστασία, την πρόσβαση και τις κυκλοφοριακές εξυπηρετήσεις, θέτει τις πρώτες προτάσεις για τον τρόπο χρήσης του πάρκου και δίνει τις κατευθύνσεις του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της επιθυμητής φυσιογνωμίας του τοπίου.

Στα σχέδια περιλαμβάνονται παράκτιες πισίνες με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, χώροι για αθλητισμό και αναψυχή, άλση, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, περιοχές με θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων, προβλήτες και καταδυτικό πάρκο. Επιπλέον, καταργείται ο αυτοκινητόδρομος της λεωφόρου Ποσειδώνος και δημιουργείται νέος σε νέα θέση προς τη θάλασσα που απέχει περίπου εκατό μέτρα από τη σημερινή του θέση, υπογειοποιείται και δεν είναι ορατός διότι περνάει από πάνω του το Πάρκο.

Προβλέπεται, επίσης, η προκήρυξη εθνικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από το ΥΠΕΚΑ για τη μελέτη της κεντρικής προκυμαίας με το μικρό κτήριο στην απόληξή της στη θάλασσα, που θα υποδεχτεί εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και αναψυχής. Εξάλλου ο νόμος δεν επιτρέπει τη δόμηση νέων κτηρίων, παρά μόνο για 2.500 τμ περίπου που θα καλύψουν και τις εξυπηρετήσεις για τη χρήση του πάρκου.

Στο πρόγραμμα ανάπλασης εντάσσεται και ο διαγωνισμός παραχώρησης για τη μετασκευή και εκμετάλλευση του Συνεδριακού Κέντρου (Τae Kwon Do) και της ζώνης ανάπλασης ΙΙΙ του Φαληρικού Όρμου, οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για το οποίο αναμένονται, μετά από την έγκριση σχετικής παράτασης, στις 21 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ με την έκταση των 760 στρεμμάτων του Φαληρικού Όρμου και την περιοχή των 245 στρεμμάτων του παλαιού Ιπποδρόμου από τα οποία μόνο τα 32 καλύπτονται με δόμηση λόγω της νέας Λυρικής Σκηνής προκύπτουν σχεδόν 1000 στρέμματα που μετατρέπονται σε Πάρκο.

Το κόστος προεκτιμείται σε €215 εκατ. και θα ορισθεί ακριβέστερα τον Νοέμβριο, σε σχέση με την ωριμότητα των μελετών. Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά από συμφωνία με το Ελληνικό δημόσιο, χορηγεί όλες τις μελέτες που απαιτούνται για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΠΕΠ Αττικής, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συμμετάσχει με πόρους από το Πράσινο Ταμείο και πιθανά θα συμμετάσχει το πρόγραμμα Jessica, αν και για να γίνει εφικτό αυτό θα πρέπει να προβλεφθούν πηγές εσόδων που θα αποσβέσουν τα αντληθέντα κεφάλαια.

Εξάλλου, αυτό που μένει να καθοριστεί είναι ο καταλληλότερος τρόπος παραγωγής εσόδων για τη συντήρηση του πάρκου με την ένταξη σε αυτό δραστηριοτήτων συμβατών με τη φυσιογνωμία του. Για να διατηρηθεί η ποιότητά του και να είναι βιώσιμο κατά τη λειτουργία του, προβλέπονται δραστηριότητες αναψυχής και αθλητισμού που θα το καθιστούν ζωντανό κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Εξάλλου για να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα Jessica

Βάσει του χρονοδιαγράμματος η β΄φάση των μελετών θα ξεκινήσει στις 31/7/2011 η δημοπράτηση του έργου σχεδιάζεται να γίνει τη 1/9/2012 και η ανάδειξη του αναδόχου για την κατασκευή του έργου έως τη 1/1/2013. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται έως το 2015.

ered.gr

1 σχόλιο:

  1. ..Μπράβο και ξανα μπράβο! Σε συνδιασμο με την λυρικη σκηνη και την Εθνικη βιβλιοθήκη στον παλιο ιπποδρομο θα δώσουν νεα πνοη στη περιοχη μας! Να και μια ηλιαχτιδα πολιτισμου που αναδυεται στις γκρίζες μέρες που βιώνουμε...ελπίζοντας βεβαιως να ολοκληρωθεί πριν γερασουμε, γιατι ως γνωστόν στην Ελλαδα ζουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

moschato.tauros.life@gmail.com