Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η τοποθέτηση της Δημοτικής κίνησης Μοσχάτου- Ταύρου ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ! για τον ξενώνα μεταναστών

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΚΑΙ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΕ ΞΕΝΩΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ  ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΡΟΥΦ
   Στις μέρες της άκρατης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και της νεοταξικής διαχείρισης των διεθνών προβλημάτων (πόλεμος, φτώχια, υποσιτισμός, κλιματικές αλλαγές, κ.ά.) τα μεταναστευτικά ρεύματα παίρνουν τραγικές διαστάσεις.
Οι πρόσφατες εικόνες από τους χιλιάδες βορειοαφρικανούς μετανάστες που θαλασσοπνίγονται στο δρόμο προς τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι το λιγότερο σοκαριστικές. Αυτές οι καταστάσεις όμως δεν αντιμετωπίζονται ούτε με την αστυνόμευση ούτε με τη βία.  Η μόνη λύση είναι η διεθνής παρέμβαση στις χώρες  και στις αιτίες που «παράγουν» τους μετανάστες.
     Στη χώρα μας η οικονομική πολιτική του μνημονίου με τις ακραίες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, τις τεράστιες μειώσεις των επιχορηγήσεων των δημοσίων οργανισμών και φορέων και την μερική ή ολική απόσυρση του κράτους από  δημόσιες υπηρεσίες/κοινωνικά αγαθά (όπως η παιδεία, η υγεία, η ασφάλιση, οι συγκοινωνίες, κ.ά), η ανεργία και η κοινωνική περιθωριοποίηση σε συνδυασμό με την μεταναστευτική πολιτική  που έχει ασκηθεί και συνεχίζει να ασκείται από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών έχουν καταστροφικές συνέπειες. Την τελευταία εβδομάδα γίναμε όλοι μάρτυρες των συνεπειών αυτών.
     Με αφορμή τη στυγερή δολοφονία  του Μανώλη Καντάρη, ένα κύμα γενικευμένης βίας –δολοφονία μετανάστη, τραυματισμοί, καταστροφή καταστημάτων μεταναστών- με σαφή ακροδεξιά χαρακτηριστικά σάρωσε το κέντρο της Αθήνας. Επί μία εβδομάδα συμμορίες επιτίθεντο σε μετανάστες, άπορους καθώς και σε οιονδήποτε αντιτίθετο σε τέτοιες ενέργειες.

     Η ΕΛ.ΑΣ. στην καλύτερη περίπτωση ήταν ανήμπορη να εμποδίσει την εκδήλωση τους, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες ότι σε πολλές περιπτώσεις διατηρούσε στάση ανοχής ή ακόμα και συνέδραμε.

Η καταστολή και ο κατατρεγμός των φτωχών ελλήνων και μεταναστών και η ώθησή τους στο περιθώριο και την παρανομία, μόνο εκμετάλλευση και εξαθλίωση φέρνει, οι συνέπειες των οποίων γίνονται αισθητές από όλη την κοινωνία.

Για το κέντρο της Αθήνας προτείνουμε:



1.       Πάταξη των συμμοριών αλλοδαπών και ημεδαπών,  που λυμαίνονται το κέντρο και τους αλλοδαπούς κατοίκους της πόλης.

2.       Κεντρικές και αποκεντρωμένες δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

3.       Άμεσες παρεμβάσεις και έργα για τη γενικότερη αναβάθμιση υποβαθμισμένων λαϊκών γειτονιών με τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, σχολείων, πολιτιστικών κέντρων, κέντρων νεότητας, αθλητικών εγκαταστάσεων. Όλα αυτά βεβαίως, διασφαλίζοντας καλύτερες και πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, που θα ανακουφίζουν τους κατοίκους των συγκεκριμένων υποβαθμισμένων περιοχών.

4.       Παρεμβάσεις άμεσης στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις περιοχές που έχουν γκετοποιηθεί. Παρεμβάσεις  βεβαίως που πρέπει να συνοδευτούν και από παρεμβάσεις στήριξης των ίδιων των μεταναστών καταστηματαρχών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή όμηροι στα κυκλώματα της εγκληματικότητας.

5.       Έργα αναβάθμισης των λαϊκών συνοικιών: πλατείες, πράσινο, καθαριότητα, φωτισμός,  σχολεία, ιατρεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ.

6.       Ενίσχυση των δομών στήριξης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των προγραμμάτων απεξάρτησης, στήριξη των ανέργων, της δημόσιας υγείας και παιδείας.

7.       Προγράμματα  στήριξης και ενίσχυσης της κατοικίας στο κέντρο.

Για την μεταναστευτική πολιτική:

  1. Κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ, άσυλο στους πρόσφυγες. Να αλλάξει άμεσα το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Πρέπει να ξεκινήσει μια νέα, ανοιχτή και διαρκής διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών με προϋποθέσεις οι οποίες δεν θα έχουν ως στόχο να αποκλείσουν τους μετανάστες από τη δυνατότητα μιας νόμιμης ζωής, αλλά να τους εντάξουν, με απόδοση αριθμού φορολογικού μητρώου, με ένταξη στα ασφαλιστικά ταμεία που έτσι θα εισπράξουν και νέες εισφορές, απαραίτητες για την επιβίωσή τους.
2.       Να χορηγηθεί άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και πληρούν τους σχετικούς όρους των διεθνών συνθηκών.

3.       Άμεσα να δημιουργηθούν ανοιχτοί ξενώνες στέγασης και φιλοξενίας μεταναστών διασκορπισμένοι στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής, με συγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό και προδιαγραφές με τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής .Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. Κέντρα πραγματικής φιλοξενίας και όχι κράτησης, που θα προσφέρουν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα των μεταναστών, που είτε είναι άστεγοι, είτε ζουν σε άθλιες συνθήκες μαζικής κατοικίας. Μιλάμε για ανοιχτούς ξενώνες στέγασης και όχι για κέντρα κράτησης ή στρατόπεδα συγκέντρωσης.

4.       Άμεσα μέτρα απογκετοποίησης των περιοχών των αστικών κέντρων που σήμερα είναι πολύ έντονο το φαινόμενο. Αυτό μπορεί να γίνει, με τη συγκρότηση σε μόνιμη βάση κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φροντίδας, με σκοπό την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, με αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών ακινήτων που θα στεγάσουν πρόσφυγες, μετανάστες και έλληνες άστεγους. Εκφράζουμε τη θέληση να συμμετέχουμε  σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με αρμόδια Υπουργεία, ώστε να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές, (όπως τα μαθήματα ελληνικών για μετανάστες, η νομική βοήθεια, οι κοινωνικές υπηρεσίες κλπ).

Για το Δήμο μας:

Το τελευταίο διάστημα ακούγονται φήμες για μετατροπή ξενοδοχείου στο Μοσχάτο σε ξενώνα στέγασης μεταναστών. Επίσης δημοσιεύτηκε διαμόρφωση Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στη Μονάδα Πέτρου Ράλλη. Είμαστε αντίθετοι με την μετατροπή ενός συνοικιακού ξενοδοχείου σε ξενώνα μεταναστών χωρίς μελέτη και σχέδιο, που απλώς θα μεταφέρει το πρόβλημα από την μια γειτονιά στην άλλη. Ξενώνες πρέπει να υπάρξουν  διασκορπισμένοι με χωροταξική μελέτη σε όλο το λεκανοπέδιο με προϋποθέσεις και προδιαγραφές τέτοιες που  να αποφεύγεται η δημιουργία νέων γκέτο.  Είμαστε αντίθετοι στην περαιτέρω υποβάθμιση του Ταύρου που εκτός από τα οξυμένα  προβλήματα  της οικονομικής κρίσης,  αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά  περιβαλλοντικά   προβλήματα  λόγω της καύσης καλωδίων, καταλυτών, σκουπιδιών τόσο στον καταυλισμό των Ρομά-στο Βοτανικό- όσο και στις παράνομες εγκαταστάσεις ελλήνων σκραπατζήδων, χωρίς κανένα  μέτρο μετεγκατάστασης ή προστασίας της ασφάλειας και της υγείας ανθρώπων να έχει ληφθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές. Θα είμαστε οι πρώτοι που θα συμφωνήσουμε σε ανοιχτό ξενώνα στέγασης, αν η δεύτερη χωροθέτηση είναι πχ στη Βουλιαγμένη και η τρίτη πχ στην Εκάλη. 


Στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου, και είναι τιμή μας ,οι κάτοικοι ημεδαποί και αλλοδαποί ζουν αρμονικά χρόνια τώρα, χωρίς φαινόμενα αποκλεισμού και ρατσιστικής βίας. Στα όρια του Δήμου λειτουργούν επί χρόνια από την Κίνηση Πολιτών «Μεσοποταμία» Σχολείο ελληνικών για ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες,  Πολιτιστικό Κέντρο Αράβων, χώρος λατρείας Ινδών.    Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των μεταναστών εργατών απεργών πείνας. 
                                                                                     
Ενέργειες αποσπασματικές της Κυβέρνησης , χωρίς μελέτη και προδιαγραφές για άλλη μια φορά με ταξικό προσανατολισμό, με μοναδικό σκοπό να μεταφέρουν το πρόβλημα από τη «βιτρίνα» της Αθήνας  στα «αποδυτήρια»  του Ελαιώνα και των Δυτικών Συνοικιών, για να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, εντείνουν φαινόμενα που έχουμε κατ’ επανάληψη καταδικάσει, όπως το ρατσισμό και την ξενοφοβία και διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό. Το πρόβλημα δεν είναι της μιας ή της άλλης γειτονιάς, είναι εθνικό, είναι ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων παγκόσμιων οικονομικών πολιτικών.  Μόνο μέσα από τη συνεργασία κρατών και λαών μπορεί να βρει οριστική λύση, σ’ αυτό το πεδίο πρέπει όλοι μαζί να πιέσουμε!!!

Να πολεμήσουμε την εξαθλίωση και όσους τη δημιουργούν, όχι τους εξαθλιωμένους!
Οι γειτονιές μας έχουν ανάγκη αλληλεγγύη, όχι ρατσιστικό
μίσος!

23/5/2011

4 σχόλια:

  1. οτι νανε ειναι!!στον κοσμο τους!!! Μαλλον το "δραση τοτε" ζει αλλου η μαλλον ζουν στην Ελλαδα της δεκαετιας του 80 και οχι στο 2011!!!κριμα κριμα ειναι πολυ αλλου!
    ειναι σοβαρα τα παρακατω?
    << Θα είμαστε οι πρώτοι που θα συμφωνήσουμε σε ανοιχτό ξενώνα στέγασης, αν η δεύτερη χωροθέτηση είναι πχ στη Βουλιαγμένη και η τρίτη πχ στην Εκάλη.


    Στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου, και είναι τιμή μας ,οι κάτοικοι ημεδαποί και αλλοδαποί ζουν αρμονικά χρόνια τώρα, χωρίς φαινόμενα αποκλεισμού και ρατσιστικής βίας....>>
    <<... Μιλάμε για ανοιχτούς ξενώνες στέγασης και όχι για κέντρα κράτησης ή στρατόπεδα συγκέντρωσης...>>
    ΤΕΛΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δράση Τωρα! Ούτε η Χρυση Αυγη δεν θα έβγαζε τέτοιο κείμενο! Απλά έχετε βάλει και μερικές αριστερές νότες για ξεκαρφωμα. Μας τα ζαλισατε το Φεβρουαριο με τους απεργούς πείνας της Υπατιας
    και τώρα μολις το πρόβλημα χτύπησε τη πόρτα μας θυμηθηκατε ότι πρέπει να πανε αλλού, βλέπεις οι Μοσχατιωτες σας ψηφίζουν και οχι οι μεταναστες οπότε δεν πρέπει να τους δυσαρεστησεις! Εύγε Αριστεροι της δεκαρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΤΗΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΠΟΔΙ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ.......ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΟΙΤΑΧΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΕ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΟΣΧΑΤΙΩΤΕΣ..........Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μερικές νηφάλιες σκέψεις:
    1.αν είχαμε εμπιστοσύνη στο ελληνικό κράτος ότι με ευρωπαϊκή επιδότηση μπορεί όντως να οργανώσει και να εποπτεύσει σοβαρά τέτοιους ξενώνες
    2.αν είχε η κυβέρνηση το πολιτικό σθένος και την εντιμότητα να δρομολογήσει παράλληλα με την λειτουργία αυτών των ξενώνων την άρση της κατάπτυστης και πολύ πονηρής υπογραφής της συνθήκης "Δουβλίνο 2"
    3.αν παρείχαμε τα δέοντα μόνον για αυστηρά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δηλαδή ώσπου να τους δοθούν τα νόμιμα έγγραφα και να φύγουν οι άνθρωποι από την χώρα προς όποια κατεύθυνση αυτοί επιθυμούν
    τότε,έχετε σκεφτεί ότι θα μπορούσαμε και να ωφεληθούμε οικονομικά ως γειτονιά;
    Τα ξενοδοχεία τέτοιου τύπου και δυστυχώς έχουμε
    αρκετά δίνουν μερικές θέσεις εργασίας αλλά τίποτα περισσότερο.Αν μετατρέπονταν σε ξενώνες όμως θα μπορούσε, ως όφειλε στο κάτω κάτω,να παρέμβει ο δήμος και πολλοί Μοσχατιώτες με χαμηλό εισόδημα ή άνεργοι να δούλευαν εκεί και επίσης από την γειτονιά να αγοράζονταν όλα τα απαραίτητα είδη για την διατροφή,ένδυση,
    υγιεινή,ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κτλ αυτών των ανθρώπων.
    Σας πειράζει ότι είναι μουσουλμάνοι;
    Μα κι αυτό όφελος θα ήταν,για μια ακόμα φορά Ελλάδα θα έδειχνε το φιλάνθρωπο πρόσωπό της και δεν θα την απασχολούσαν φόβοι τρομοκρατικών χτυπημάτων,θα γλυτώναμε απ΄αυτό τουλάχιστον.
    Ειλικρινά αλλού είναι το πρόβλημα,στο κράτος αυτό καθαυτό, που δεν μπορεί να αξιοποιήσει,να εξομαλύνει,να οργανώσει επ΄όφελος των πολιτών του τίποτα απολύτως παρά μόνο να τους βάζει να τρώγονται σαν βλάκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

moschato.tauros.life@gmail.com