Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΑΜΕΝΑ ΚΑΛΩΔΙΑ» στον Ταύρο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΑΜΕΝΑ ΚΑΛΩΔΙΑ»
 Με αφορμή διαπαραταξιακή συζήτηση με θέμα τους αθίγγανους που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Ταύρου και συμμετείχε σε αυτή, μικρός αριθμός αιρετών παραγόντων της κοινότητας του Ταύρου, θα προσπαθήσω προς ενημέρωση των πολιτών της πόλης μας να καταδείξω το μέγεθος του προβλήματος.

-«Εφθανε μόνο ένα σπίρτο για να τιναχθεί στον αέρα η Αθήνα»…!


-«Οι κάτοικοι του καταυλισμού των αλβανόφωνων Ρομά στον Βοτανικό εκτός από την καύση καλωδίων και ελαστικών προκειμένου να συλλέξουν χαλκό και άλλα μέταλλα επιδίδονται και σε άλλες παράνομες πράξεις ,όπως κλοπές στις γύρω ιδιοκτησίες και επιχειρήσεις μια που ο καταυλισμός χωροταξικά δεν είναι εύκολα προσβάσιμος και ευνοεί τη δημιουργία άβατου» καταγγέλλει κάτοικος του Ταύρου, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του διότι φοβάται αντίποινα.

-Οπως αναφέρει κάτοικος του Ρουφ «από το 2007 ως σήμερα τόνοι καλωδίων μπαίνουν στον καταυλισμό από οργανωμένα συμφέροντα και καίγονται για ένα κομμάτι ψωμί. Οι παραλήπτες-αγοραστές των μετάλλων αυτών είναι τα παράνομα σκραπατζήδικα που υπάρχουν διάχυτα στην περιοχή».

-«Παρά τις πάμπολλες ενοχλήσεις η Πολιτεία και ο Δήμος Αθηναίων στον οποίο χωροταξικά ανήκει ο καταυλισμός, αποποιούνται τις ευθύνες τους και αδιαφορούν

Ο Δήμος του Ταύρου εθελοτυφλεί» τονίζει μια κάτοικος του Βοτανικού.

-«Από τη μία έχεις τους Ρομά οι οποίοι ζούνε από αυτή τη δραστηριότητα χωρίς να έχουν συναίσθηση του κινδύνου τόσο για τους ίδιους όσο και για το περιβάλλον. Από την άλλη, κινδυνεύει η υγεία αλλά και η ζωή των κατοίκων» λέει η κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ .

Τα παραπάνω είναι ένα ελάχιστο δείγμα των όσων περιγράφουν διαπιστώνουν και αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, αλλά και οι αρμόδιοι που επιχειρούν αποσπασματικά πάντως (… κρινόμενοι εκ του αποτελέσματος !)να επιληφθούν του προβλήματος.

Το πρόβλημα υφίσταται εξ αιτίας της δραστηριότητας των τσιγγάνων της περιοχής του Βοτανικού (Ορφέως) όπου αφού έχουν καταπατήσει μια έκταση 22 στρεμμάτων περίπου έχουν μετατρέψει τον καταυλισμό τους σε αυτοσχέδιο χυτήριο , όπου λιώνουν καλώδια για να αποσπάσουν τον πολύτιμο χαλκό με ανυπολόγιστες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον στην υγεία των κατοίκων αλλά και των ίδιων.

Πέραν της καύσης τον καλωδίων με σκοπό να αποσπάσουν το κόκκινο μέταλλο και να το πουλήσουν , συνήθης πρακτική τους είναι να κάνουν πλιάτσικο σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια χημικών και άλλα (HELLASFOAM)κ.λ.π.,της περιοχής , όπου τα αφύλακτα τοξικά χημικά που διαθέτουν, να γίνονται εν αγνοία τους χημικές βόμβες στα χέρια τους, με επίσης ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία και όχι μόνο!!!

Οι πωλητές παλιοσίδερων εκμεταλλεύονται τους Ρομά, αναγκάζοντάς τους έμμεσα να προβούν στην απόκτηση ηλεκτρικών καλωδίων και -αφού τα κάψουν- να αγοράσουν το κόκκινο μέταλλο σε εξευτελιστικές τιμές. Με αυτόν τον τρόπο οι σκραπατζήδες παρακάμπτουν τις όποιες αναγκαίες διαδιακασίες, καθώς δε διαθέτουν άδειες, και ρίχνουν το βάρος της «αποφλοίωσης» των καλωδίων σ’ αυτές τις ομάδες ανθρώπων που διαχωρίζονται από το κοινωνικό σύνολο.Το πρόβλημα που δημιουργείται όμως έχει διπλή υπόσταση -από τη μια πλευρά οι Ρομά οδηγούνται στην παράνομη αυτή εργασία, ώστε να διασφαλίσουν τα προς το ζην, και από την άλλη προκαλείται σημαντική ρύπανση της ατμόσφαιρας αλλά και του εδάφους.

Η πρακτική αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για την υγεία των ίδιων των Ρομά όσο και των υπόλοιπων κατοίκων.Η καύση του πλαστικού περιβλήματος των καλωδίων αποτελεί μια ρυπογόνο διαδικασία, από την οποία παράγονται μαύρος καπνός αλλά και επικίνδυνες τοξικές ουσίες, όπως διοξίνες και φουράνια..

Για πρώτη φορά μετά την χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2008 με την πτώχευση της Lehman Βrothers ξεπέρασε τα 8.500δολάρια ανά τόνο Το εισόδημα, από την παράνομη και καταστροφική αυτή διαδικασία, υπολογίζεται σε 5,5 ευρώ/κιλό χαλκού και 0,2 ευρώ/κιλό σιδήρου.

Από τους τριάντα χιλιάδες και πλέον αθίγγανους που ζουν στην Αττική, περίπου στον καταυλισμό της Ορφέως διαβιούν σε 100 πρόχειρα καταλύματα 450 αθίγγανοι Αλβανικής καταγωγής, σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη που διενήργησε η ΑΣΠΑ (Αστικές Περιβαλλοντικές Αναπλάσεις) με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα - πολεοδόμο Σπ. Τσαγκαράτο και τον πολεοδόμο χωροτάκτη, Φαίδωνα Γεωργιάδη, για λογαριασμό της ΤΕΔΚΝΑ.

Οι συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων του Ταύρου για την τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση καλωδίων, στην οποία επιδίδονταν πολλοί από τους Ρομά, οδήγησε στη μελέτη για την εξεύρεση εναλλακτικών χώρων μετεγκατάστασης. Η επιστημονική έρευνα παρουσιάζει δραματικά ευρήματα για τον καταυλισμό της οδού Ορφέως στον Ελαιώνα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περιοχή προτεραιότητας για την μετεγκατάστασή τους είναι τα Μεσόγεια, καθώς στις υπόλοιπες εξετασθείσες περιοχές ήδη υφίσταται μεγάλος αριθμός τσιγγάνων με τα πολεοδομικά και κοινωνικά προβλήματα να παραμένουν άλυτα.. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει κινήσει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, διαδικασία εξέτασης λύσεων για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των αθίγγανων σε άλλη περιοχή της Αττικής. Ζητά ακόμα την εξέταση μελετών που ήδη έχουν γίνει για ένα συνολικό πρόγραμμα στέγασής τους, με κονδύλια που προβλέπονται απο το Γ' ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ που ενώ διοχετεύονται στους δήμους και τις περιφέρειες... παραδόξως χάνονται!

Ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) διερεύνησε αναφορά δημότη του Δήμου Ταύρου σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία από την καύση καλωδίων και τη συσσώρευση απορριμμάτων στον καταυλισμό των Ρομά στον Βοτανικό. Ο ΣτΠ επισήμανε για άλλη μια φορά την ανάγκη να βρεθεί κατάλληλος χώρος, είτε δημοτικός είτε άλλος, για την άμεση μετεγκατάσταση των Ρομά.

Ο ΣτΠ, επίσης, πρότεινε:
Να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας τόσο των Ρομά όσο και των περιοίκων, όπως είναι η τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων του καταυλισμού, η τοποθέτηση κάδων και χημικών τουαλετών κ.λπ.

Να συγκροτηθούν κλιμάκια από τον δήμο και τη Διεύθυνση Υγείας της ΝΑ Αθηνών που θα ενημερώνουν τους Ρομά για θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας και τις βλαπτικές συνέπειες από την καύση των καλωδίων.

Τέλος, ο ΣτΠ ζήτησε από τη ΝΑ Αθηνών να συνδράμει τον Δήμο Ταύρου στην πρωτοβουλία που ανέλαβε να σφραγίσει τις επιχειρήσεις πώλησης σιδήρου σε μορφή «σκραπ» (συλλογή και πώληση παλαιών σιδηρικών) που λειτουργούν παράνομα στον δήμο και εισηγήθηκε στον Δήμο Αθηναίων να ελέγξει και αυτός τη νομιμότητα αντίστοιχων επιχειρήσεων που λειτουργούν στα διοικητικά του όρια.
πηγή: moschatonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

moschato.tauros.life@gmail.com