Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μυστήριο παραμένει η ταυτότητα του ανθρώπου που βρέθηκε νεκρός στον Ταύρο από το απορριμματοφόρο

Στην αρχή πίστεψαν ότι ήταν ο Βαγγέλης.Σύντομα διαπίστωσαν ότι τους ήταν άγνωστος.Αργότερα «βαφτίστηκε» ως «1155».Αυτός είναι ο κωδικός αριθμός τουόσο περιμένει στα ψυγεία του νεκροτομείου Πειραιά κάποιον να τον αναγνωρίσει.Ο «άστεγος», «Βαγγέλης» ή απλώς «1155»είναι ο χαμένος ήρωας της καθημερινότητάς μας. Αυτός που βρέθηκε στον κάδο σκουπιδιών και από εκεί στις δαγκάνες του απορριμματοφόρου.

Στην οδό Παναγίτσας Πλατάνας στον Ταύρο όλα μοιάζουν φυσιολογικά τις εργάσιμες ημέρες. Οι βιοτεχνίες της περιοχής λειτουργούν κανονικά, μεγάλα και μικρά φορτηγά περνούν διαρκώς από την κεντρική λεωφόρο Ειρήνης, ενώ οι πρώτοι πελάτες κάνουν γύρω στο μεσημέρι την εμφάνισή τους στο μοναδικό εστιατόριο. Στον αριθμό 6, απέναντι από μια βιοτεχνία, τέσσερις κάδοι απορριμμάτων μοιάζουν συνηθισμένοι. Ενας από αυτούς κρύβει το μεγάλο μυστικό. Πώς βρέθηκε εντός του ο άντρας που βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο απορριμματοφόρο του Δήμου Ταύρου τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Οκτωβρίου;

Εμφανίστηκε λίγες ημέρες μετά

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την ταυτότητά του. Ο άστεγος που όλοι αρχικά νόμισαν νεκρό επανεμφανίστηκε λίγες ημέρες μετά. Την ίδια στιγμή κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν το αγνώστου ταυτότητας θύμα μπήκε από μόνο του μέσα στον κάδο για να προφυλαχθεί από το κρύο ή αν κάποιοι τον έριξαν εκεί, ίσως και μετά από ξυλοδαρμό. «Δεν είναι βέβαιο ότι πρόκειται για άστεγο» λένε οι αστυνομικοί. «Εδει χνε καθαρός και όχι παραμελημένος. Για παράδειγμα, τα νύχια του ήταν καθαρά» συμπληρώνει ο ιατροδικαστής που εξέτασε το πτώμα.

Χαρτιά δεν βρέθηκαν επάνω του. Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα και από την εξέταση των αποτυπωμάτων του. Αγνωστος μεταξύ αγνώστων. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τον Βαγγέλη, έναν άστεγο της περιοχής, ο οποίος το προηγούμενο βράδυ είχε βρει καταφύγιο σε έναν κάδο για να προφυλαχθεί από το κρύο.

Γιατί το καπάκι ήταν κλειστό;

Δεν ήταν όμως ο Βαγγέλης αυτός που ξεψύχησε στην πρέσα του απορριμματοφόρου. Ενώ οι περίοικοι τον έκλαψαν, τρεις ημέρες μετά εμφανίστηκε ξανά στην περιοχή, χαρίζοντας χαμόγελα αλλά και προβληματισμό. Χάρηκαν αρκετοί που δεν ήταν αυτός. Προβληματίστηκαν όλοι για το ποιος τελικά σκοτώθηκε. Μακριά γενειάδα με διάσπαρτες άσπρες τρίχες και μακριά, καστανά, μαλλιά ήταν τα χαρακτηριστικά του. Λεπτός, με ανάστημα 1,65 μέτρα. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά κ. Νίκο Καρακούκη πρόκειται για Ελληνα, ηλικίας 45-55 ετών. «Δεν τον είχαμε προσέξει» λένε στη γειτονιά.

Το αν ήταν ανοιχτό ή όχι το καπάκι του κάδου εξετάζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο εργαζόμενοι του Δήμου Ταύρου κατέθεσαν ότι το βρήκαν κλειστό. Ωστόσο ο κ. Καρακούκης θέτει το απλό ερώτημα: «Γιατί να κλείσει το καπάκι ο ίδιος κινδυνεύοντας να πεθάνει από έλλειψη αέρα;». Προσθέτει ότι οι άστεγοι έχουν αναπτυγμένο το αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Οι αστυνομικοί αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμη και το κάποιοι άλλοι να τοποθέτησαν τον άγνωστο αναίσθητο μέσα στον κάδο και να έκλεισαν το καπάκι για να πεθάνει από ασφυξία.

Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι υπήρχε μια ουλή στον δεξιό ώμο του από το παρελθόν. Εφερε επίσης τραύματα, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Καρακούκη μπορεί να προέρχονται είτε από το σύστημα συμπίεσης των απορριμμάτων είτε όμως και από ξυλοδαρμό.

Ζητήθηκε η εξέταση του οδοντογράμματος. Η ειδική γιατρός κυρία Γεωργία Αγαπητού εντόπισε μέσω αυτής της εξέτασης «διαγναθική ακινητοποίηση». Δηλαδή το θύμα είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη γνάθο και για κάμποσο καιρό (από μία ημέρα ως οκτώ εβδομάδες) είχε υποστεί ακινητοποίηση σε αυτό το σημείο για να «δέσουν» τα οστά μετά την επέμβαση. Μια τέτοια εγχείρηση γίνεται μόνο σε μεγάλα ιδιωτικά ή δημόσια νοσοκομεία, τα οποία τώρα επισκέπτονται οι αστυνομικοί αναζητώντας στοιχεία για την ταυτότητα του συγκεκριμένου άντρα. Η επέμβαση προσδιορίζεται ότι έγινε πρόσφατα, «μπορεί και πριν από έναν μήνα», όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Το τραύμα προέκυψε πιθανόν από χτύπημα. Αρα είχε διαφορές; Μόνο η έρευνα θα δώσει απαντήσεις. Ως τότε ο άγνωστος παραμένει στο νεκροτομείο Πειραιά. Οι υπάλληλοι τον «βάφτισαν». Είναι ο «1155». Ο αριθμός πρωτοκόλλου του φακέλου που έχει ανοίξει για εκείνον...

ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

Δύο εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Ταύρου έμελλε να ζήσουν το σοκ του θανάτου του αγνώστου.Ακόμη και σήμερα δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ και αποφεύγουν να μιλήσουν σε οποιονδήποτε για ό,τι αντίκρισαν.Σκηνές βαθιά χαραγμένες στο μυαλό τους.Φωνές και ήχοι που ακόμη τους «γδέρνουν» την ψυχή,όπως η κραυγή από τον άγνωστο άντρα όταν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον θάνατό του.Ο ένας εργάζεται 30 χρόνια στον δήμο,ο άλλος πέντε λιγότερα.Ηξεραν την περιοχή καλά.Κάθε ημέρα μαζεύουν τα απορρίμματα από τη συγκεκριμένη γωνιά.

Στην αρχή πίστεψαν ότι το θύμα ήταν ο Βαγγέλης με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.Μακριά γενειάδα με άσπρες τρίχες και μακριά μαλλιά.Ο πιο γνωστός από τους τρεις αστέγους που έχει η περιοχή.Τον γνωρίζουν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.Κανένας δεν μπορεί φυσικά να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των αστέγων.Ούτε καν ο Μάρκος,ο υπάλληλος στην καθαριότητα του Δήμου Ταύρου,ο οποίος τους ξέρει με το μικρό τους όνομα και τους βοηθούσε.

Και αυτός δεν γνώριζε για «νέα άφιξη» αστέγου στην περιοχή όπου έγινε το δυστύχημα.«Ο Ταύρος δεν είναι περιοχή που έχει πρόβλημα με αστέγους» λένε συνάδελφοί του και προσθέτουν ότι εάν επρόκειτο για έναν από αυτούς δεν πρέπει είχε πολύ καιρό στο μέρος.Ισως μόνο λίγες ώρες...

Πολλοί έκλαψαν τον άστεγο Βαγγέλη (αριστερά),αλλά δεν ήταν αυτός που ξεψύχησε από τη δαγκάνα στους κάδους απορριμμάτων στην οδό Παναγίτσας Πλατάνας στον Ταύρο (επάνω)

Πηγή: BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

moschato.tauros.life@gmail.com