Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Τι αλλάζει στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια;

Πρώτο θέμα στο σύνολο σχεδόν του ελληνικού Τύπου της Δευτέρας είναι οι ριζικές αλλαγές που θα γίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην χώρα μας, οι οποίες ουσιαστικά προαναγγέλθηκαν από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου παρουσία Παπανδρέου, κατά την έναρξη του σχετικού διαλόγου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, ο οποίος ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής.

"Πιο εύκολη η εισαγωγή και πιο δύσκολο το πτυχίο" αναφέρουν τα "Νέα", που κάνουν λόγο για "Εκπαιδευτικό Καλλικράτη". "Αλλάζουν ΟΛΑ στα Πανεπιστήμια" τονίζει η "Ελευθεροτυπία", που προσθέτει στον υπέρτιτλο ότι "οι σπουδές συνδέονται πιο άμεσα με τις επιχειρήσεις". "Αλλάζουν όλα σε Πανεπιστήμια - Εισαγωγικές" γράφει και το "Έθνος", ενώ ο "Ελεύθερος Τύπος" επίσης κάνει πρώτο θέμα "Το νέο Εξεταστικό για είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ".

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, θα αλλάξουν τα πάντα που ξέραμε μέχρι σήμερα για τα Πανεπιστήμια. Τα ΑΕΙ προτείνεται να μειωθούν δραματικά με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων σε έναν «Καλλικράτη» και στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι μπορεί να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής ώστε οι φοιτητές να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Πανεπιστήμια και όχι σε Σχολές ή Τμήματα, όπως συμβαίνει σήμερα.

Παράλληλα, προτείνεται τα ΑΕΙ να διοικούνται από συμβούλια με τη συμμετοχή επιφανών προσώπων της κοινωνίας. Μάλιστα, αναφέρεται ότι για τη θέση του πρύτανη θα γίνεται... διεθνής προκήρυξη, ενώ η τελική επιλογή θα γίνεται από το συμβούλιο του ΑΕΙ. Καταργούνται έτσι οι πρυτανικές εκλογές με τις εντάσεις και τις δοσοληψίες που συχνά συνοδεύονται, ενώ καθιερώνεται πλήρης ευθύνη του πρύτανη για την ακαδημαϊκή λειτουργία του κάθε Ιδρύματος, αν και θα υπάρχει παράλληλα και οργανωτικός σύμβουλος.

Ως προς τις σπουδές, προτείνεται να αλλάξουν πλήρως τα προγράμματα, έτσι ώστε οι φοιτητές να εισέρχονται σε μια σχολή στην οποία... θα επιλέγουν οι ίδιοι τα μαθήματα που θα πραγματοποιούν. Τέλος, στις προτάσεις είναι να υπάρχουν προπτυχιακά προγράμματα (και) σε ξένες γλώσσες, να μετακαλούνται φοιτητές από το εξωτερικό καθώς και να δίνεται εφεξής η δυνατότητα ίδρυσης εδρών με χορηγία, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους, με στόχο έπειτα από τον διάλογο που θα γίνει και την κατάλληλη επεξεργασία τους, να προχωρήσει ένας νέος νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προς τα τέλη της χρονιάς ή τις αρχές του 2011 το αργότερο। Το κυρίαρχο ζήτημα είναι ασφαλώς η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των ΑΕΙ, ώστε να ανατραπεί το συμπέρασμα πρόσφατης έκθεσης οικονομικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνει ότι είμαστε μεταξύ των πρώτων στην κρατική χρηματοδότηση και από τους τελευταίους στους δείκτες αποδοτικότητας...

πηγή : madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

moschato.tauros.life@gmail.com