Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο αρθρό,
τα σχολεία και επίσημα κάνουν την έναρξη τους
στις 13 Σεπτεμβρίου και οι ελλείψεις σε καθηγητές θα είναι το σημαντικότερο θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει το Υπουργείο.
Με προβλήματα αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία, λόγω της μαζικής φυγής 11.500 εκπαιδευτικών, υπό την πίεση του νέου ασφαλιστικού και τη μείωση κατά 50% των διορισμών.
Ένα μήνα μόλις πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς που ορίστηκε για τις 13 Σεπτεμβρίου, παρατηρείται διπλάσιος αριθμός αιτήσεων για συνταξιοδότηση σε σχέση με το παρελθόν. Όσοι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα σπεύδουν να ζητήσουν άμεσα να βγουν στη σύνταξη για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις ελέω ΔΝΤ. Μονάχα μέχρι τώρα οι παραιτήσεις έχουν ανέλθει στις 11.466 την ίδια ώρα που οι προσλήψεις έχουν παγώσει και αναμένεται μόνο οι μισές να ικανοποιηθούν την χρονιά που έρχεται σε σχέση με τις περσινές.
Το υπουργείο ελπίζει να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται με τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε μη μάχιμες θέσεις σε νομαρχίες και υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς και με μεταθέσεις σε σχολεία αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε πολιτικά γραφεία. Συγκεκριμένα, την επιστροφή στα σχολεία περίπου πέντε χιλιάδων εκπαιδευτικών που ήταν αποσπασμένοι στο υπουργείο Παιδείας ή σε άλλες υπηρεσίες προαναγγέλλει η ηγεσία του υπουργείου.
Ωστόσο οι συνδικαλιστές του κλάδου υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια και δεδομένης της φυγής 11.000 και πλέον εκπαιδευτικών «απαιτείται άμεσα ο επιπλέον διορισμός τουλάχιστον ίσου αριθμού μόνιμων εκπαιδευτικών τουλάχιστον 6.000, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την παραπάνω κατάσταση».
Η ΟΛΜΕ, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο "σχεδόν τριπλάσιος αριθμός εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται κάτω από την πίεση των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών μέτρων κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο αριθμό διορισμών εκπαιδευτικών της τελευταίας 15ετίας θα δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στην εκπαιδευτική διαδικασία του δημόσιου σχολείου την επόμενη σχολική χρονιά".
Παράλληλα, η ΟΛΜΕ ζητεί νομοθετική ρύθμιση για ανώτατο όριο 25 μαθητών ανά τμήμα. "Απαιτούμε -σημειώνει η ΟΛΜΕ- τη νομοθετική ρύθμιση ανωτάτου ορίου 25 μαθητών ανά τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις των Γενικών Λυκείων και την ΤΕΕ και 10 μαθητών ανά καθηγητή στα εργαστήρια".
Η ΔΟΕ, απευθυνόμενη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ο αριθμός των μόνιμων διορισμών που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες -1.400 συνολικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση- δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των συνταξιοδοτήσεων, πολύ δε περισσότερο για τη στήριξη νέων θεσμών, όπως το ολοήμερο σχολείο».
Οι δάσκαλοι, ζητούν να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο σε επιπλέον προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μάλιστα τουλάχιστον διπλάσιες από αυτές που ανακοινώθηκαν, όπως αναφέρει, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά. Η ΔΟΕ ζητά επίσης "την πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού των αναπληρωτών για να καλυφθούν όλα τα λειτουργικά κενά".
πηγή: stinfora
-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
moschato.tauros.life@gmail.com