Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Αύριο ή την Πέμπτη οι Βάσεις για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τους περίπου 93.000 υποψηφίους όλων των κατηγοριών (τελειοφοίτους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, ΤΕΕ αλλά και τους αποφοίτων που διεκδικούν το 10% των θέσεων χωρίς εξετάσεις), οι οποίοι διεκδικούν μία θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Όπως δήλωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος, οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν αύριο ή την Πέμπτη.
Στόχος του υπουργείου είναι οι υποψήφιοι να μπορούν να πληροφορηθούν τη σχολή όπου εισάγονται μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου (www.ypepth.gr) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους (ή ενδεκαψήφιο για αλλογενείς - αλλοδαπούς) και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο - όνομα - πατρώνυμο - μητρώνυμο). Βέβαια, σε προηγούμενες χρονιές, λόγω της μεγάλης και ταυτόχρονης επίσκεψης στο site, το σύστημα μπλόκαρε, με αποτέλεσμα το υπουργείο Παιδείας να δεχτεί σωρεία εύλογων διαμαρτυριών από τους υποψηφίους και τους γονείς τους.
Ως προς τις βάσεις εισαγωγής, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από την επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων επιβεβαιώνεται η διαγραφόμενη πτώση στις περισσότερες σχολές και τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Από τη άλλη, η οικονομική κρίση φαίνεται ότι επηρέασε τις επιλογές των υποψηφίων, καθώς πολλοί, για να αποφύγουν το υψηλό κόστος των σπουδών εκτός έδρας, δήλωσαν σχολή που βρίσκεται στον τόπο κατοικίας τους και όχι με κριτήριο το αντικείμενο σπουδών. Η γενική τάση των βάσεων είναι πτωτική. Όμως, στις περιζήτητες σχολές η πτώση θα είναι πιο μικρή. Επίσης, παρατηρείται ότι οι υποψήφιοι δεν απέφυγαν τις σχολές που έχουν ως κύρια επαγγελματική διέξοδο τον δημόσιο τομέα.

Από εμάς, καλή επιτυχία σε όλους
Μοσχάτο Ταύρος Life

πηγή: kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

moschato.tauros.life@gmail.com